V75 Juldagen: Björn Karlsson har stora förhoppningar

178

Björn Karlsson har stora förhoppningar

Han plockar ut stallets två bästa hästar i V75 på juldagen.
Björn Karlsson har stora förhoppningar när han reser till Umeå med Backegubben och Tangen Haap.
– Jag hoppas att det blir en julklapp åtminstone. Men gärna två, säger han.

Winter Burst rullar vidare på tisdag och efter en travfri julafton är det dags för Umåker att duka upp till V75-fest på juldagen. Sedan körs det V75 varje dag fram till och med Nyårsafton. Det är vinterbana som gäller i Umeå och därmed hakar i hästarnas skor.
Två av omgångens största favoriter är Backegubben och Tangen Haap, som båda tränas av Björn Karlsson på Solänget. När vi når Björn under fredagskvällen för en intervju har han precis kommit tillbaka till stallet efter att ha avnjutit ett julbord.
– Det är gott med julbord men man äter ju så mycket när det är buffé att man nästan får ont i magen. Det är som att man inte tror att det finns någon morgondag, säger Björn Karlsson och skrattar.
– Så nu är jag ute i stallet och jobbar av mig julmaten. Jag håller på och masserar benen på hästarna samtidigt som vi pratar. Det är mycket jobb med det här och en del tror att det är bara att köra. Men samtidigt är det väldigt kul också. Jag brukar köra i två skift och slutar klockan fyra och så börjar jag klockan åtta på kvällen igen. Däremellan är jag med ungarna.

”Fick rysningar när jag körde honom”
Om vi börjar med fyraårige Backegubben så har han gjort 14 starter och vunnit i sex av dem. Det här är en häst som tränare Karlsson lovordar stort.
– 7 Backegubben (V75-4) är en stor och rejäl häst med väldigt bra teknik och starka lungor. Han har alltid varit en stor begåvning och är en av de mer imponerande hästar jag har suttit bakom. Han har en otrolig styrka i sig och redan som tvååring fick jag rysningar när jag körde honom, säger Björn Karlsson.

”Känns som en helt annan häst – mycket spänstigare”
Backegubben gjorde nyligen comeback efter ett tre månader långt tävlingsuppehåll. Han blev då trea efter att ha snabbstartat till ledningen.
– Det var första gången jag laddade med honom och han var riktigt snabb iväg bakom bilen. Han hade bara tung träning i sig och hade inte gått ett enda tempojobb på tre månader. Jag ogillar att köra tempojobb i träningen för man får så dåligt betalt då. Vi körde samma upplägg när han startade i Boden i mitten av september. Då blev han tvåa i försöket och hade bara tung träning i benen inför det. Sedan var han markant förbättrad när han vann finalen där en vecka senare.
– Så den här genomköraren som han fick senast flyttar fram honom rejält. Han känns faktiskt som en helt annan häst i jobben efteråt och mycket spänstigare. Eftersom det är en häst med stor volym i så behöver han få upp farten i kroppen. Jag tycker också att han känns ännu bättre nu än när han vann i Boden i höstas.
– Han blev trea senast och var en längd efter i mål mot betydligt mer rutinerade hästar. Han hade dessutom stått på transporten i 83 mil fram och tillbaka till Boden en vecka innan men där blev det ingen start på grund av den dåliga banan.

”Har gått framåt minst 20 meter”
Backegubben har spår sju bakom startbilen i den fjärde avdelningen över distansen 1640 meter. Han körs av Björn Karlsson och är favorit i loppet.
– Det känns som ett likvärdigt lopp som senast och då tog han stryk av hästar som var i dokumenterad toppform. Nu har min häst gått framåt med minst 20 meter och vi försöker att brassa på från start och ladda för ledningen.
– Han borde kunna ha lite vinstchans men samtidigt är det svårbedömt när han möter konkurrenter som är mycket mer rutinerade. Backegubben har bara gjort 14 starter och en häst som Don Viking har gjort närmare 60 starter. Han är dessutom bra många år yngre än sina konkurrenter men talang brukar ju slå ålderdomen många gånger, säger Björn Karlsson.

”Fick en oerhörd käftsmäll”
I omgångens andra kallblodslopp som körs som V75-6 plockar Karlsson ut stallets stjärna Tangen Haap. Hästen har vunnit 32 lopp och tjänat drygt 1,7 miljoner kronor. I senaste starten blev han trea i V75 bakom vinnande Månprinsen Am efter att ha gått med i dennes rygg ute i spåren dryga varvet kvar.
– Tangen Haap (V75-6) blev det en oerhörd käftsmäll för fyrahundra meter kvar då han blev rejält trött. Gunnar Melander körde så jäkla fort när vi gick med i spåren 1200 meter kvar och samtidigt var banan väldigt dålig och krävande efter allt regnande. Så det tog ut sin rätt till slut och samtidigt hade vi haft lite dåliga träningsförhållande hemma så han var lite lugnt tagen. Och man vet att man inte kan tappa något på träningen om man ska vinna V75-lopp, menar Björn.
– Hästen känns mjuk och smidig efteråt och faktum är att han brukar ta sig ur de riktiga järnloppen på ett bra sätt. Han står i stallet här nu med sitt massagetäcke på sig och ser lite ilsk ut som han ska göra när han är i form. Han tränas annars ganska lätt mellan starterna och det gäller främst att hålla honom fräsch och på bra humör.

”Går ner både två och tre klasser – men gillar inte brodd”
Tangen Haap är favorit från 40 meters tillägg och körs av Björn Karlsson. Han menar själv att det är både för- och nackdelar med förutsättningarna.
– Motståndsmässigt går han ner både två och tre klasser men det är 14 hästar han ska runda på ett underlag som inte är helt optimalt för honom. Han gillar inte riktigt att ha brodd i framskorna, även om han löste det bra i årsdebuten på isbanan. Det funkade bra travmässigt då och det är enda gången han har tävlat på isbana.
– Jag hoppas att han ska klara det lika bra igen men det får inte bli för många dåliga ryggar om han ska hinna fram till seger. Det borde vara en vettig chans och hade det varit grusbana hade jag lovat seger. Nu är det lite baissning när det är isbana, säger Björn Karlsson.

Vem tycker du är bästa chansen av Backegubben och Tangen Haap?
– Jag känner mig tryggare med Backegubben eftersom han har lite bättre förutsättningar än vad Tangen Haap har. Backegubben har ju framspår och kan få ledningen medan Tangen Haap kan ha många hinder efter vägen.
Du har även med Åstas Marcus från spår elva i samma lopp som Bakegubben. Kommentar om honom?
– Åstas Marcus (V75-4) fick problem efter att han mötte Backegubben i Boden i höstas där han gjorde ett enormt lopp. Han blev sedan het i de två efterföljande loppen och kvävde sig i två starter. Han fick en paus och träna på och var tillbaka senast efter två månader men det ebbade ut lite för mycket till slut. Hästen är lite för kort i rocken mot de han möter här och från bakspår är jag nöjd om han kan vara trea, fyra, femma med lite tur.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSkandal! Sveriges största spel ATG kraschar igen
Nästa artikelNorge har fått en ny Prix d’Amerique-häst

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.