Norge har fått en ny Prix d’Amerique-häst

49

Norge har fått en ny Prix d’Amerique-häst

Norge har fått en ny Prix d’Amerique-häst.
Looking Superb tog hem Prix Tenor de Baune och bokade därmed en biljett till det stora slaget sista söndagen i januari.
– Det är helt galet! Julafton kom en dag tidigt i år. Nu startar vi i Prix d’Amerique, säger hästens ägare Kolbjörn Selmer till Trav og Galoppnytt.

För några år sedan var det Lionel som tog fransoserna med storm på Vincennes.
Nu verkar norsk travsport ha en ny Paris-specialist på gång i Looking Superb som med söndagens seger plötsligt tog plats i travsportens allra finaste salonger.
Den norskfödde och norskägde femåringen gjorde sin andra start för Jean Michel Bazire som valt att köra denne framför sin redan Prix d’Amerique-inkvalade Davidson du Pont.
Taktiken på förhand var nog att prova i ledningen, men när Björn Goop bestämt spände ögonen i Bazire bakom Timo Nurmos-tränade Global Trustworthy och hastighetsmätaren visade 1.05-tempo så fick det blågula hoppet överta.
Den Vincennes-debuterande svenske derbytrean kom upp till första 1 700 meterna på 1.13,7 med favoritspelade Delia du Pommereux på utsidan.
Den senare galopperade vid gången till upploppet, i samma veva fick Looking Superb lucka och växlade ner ledaren varpå en märkbart belåten Bazire höjde näven i en segergest kort före mål.
Norska facktidningen Trav og Galoppnytt pratade med ägaren Kolbjörn Selmer efter loppet:
– Vi var samlade hela familjen i stugan. Vi reste oss allesammans på upploppet. Vi gick formligen genom taket. Det var otroligt stort. Jag är helt skakis fortfarande, berättar Selmer som inte tvivlar på om man ska utnyttja friplatsen till världens tuffaste travlopp sista söndagen i januari.
– Om jag får bestämma själv så blir det start. Jag har drömt om Prix d’Amerique och när kan starta så gör vi det.

Tuff diskvalifikation
Global Trustworthy såg ut att hålla ifrån sig Davidson du Pont i en tuff strid om andrapriset, men fick dråpslaget efter loppet då han till synes strängt diskvalificerades för orent trav.
Segertiden blev 1.13,3/2 700 meter och förstapriset på drygt en halv miljon kronor är den särklass största i karriären för Looking Superb, som inför Prix Tenor de Baune hade tjänat knappt 850 000 kronor på 47 starter.
Men trots att hästen var minst meriterad i loppet så var de franska spelarna med på noterna och höll nere vinnaroddset till 3,70.
Jörgen Westholm-managerade stoet Unique Juni knep fjärdepriset värt nästan 100 000 kronor.

Hemmaskräll i Continental
Dubbelt så stora prispengar och ytterligare en Prix d’Amerique-biljett stod på spel i fyraåringsloppet Criterium Continental.
Här blev det en smärre överraskning då Sebastien Guarato-tränade 13-oddsaren Eridan spurtade ner tappre ledaren Vitruvio, som travat första 1 100 meterna på 1.09,2.
Svenskarna hade ingen lycka med sig.
Jerry Riordans Vamp Kronos galopperade under hård press i ledningen efter 500 meter medan Tomas Malmqvists trio Calle Crown, Flying Fortuna och Ethien du Vivier alla slutade utanför prispengarna.
Lite svenskanknytning på prispallen blev det emellertid då Jarmo Niskanens Earl Simon slutade trea.
Segertiden för Eridan blev 1.10,3/2 100 meter autostart, en tangering av Un Mec d’Heripres löpningsrekord från 2012.

Föregående artikelV75 Juldagen: Björn Karlsson har stora förhoppningar
Nästa artikelPropulsion förgyller lördagens V75-omgång på Romme

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.