Blågul storslam när Takters Tactical Approach vann Hambletonian

24

blågul storslam när takters tactical approach vann hambletonian

Svensktränarnas hästar sida vid sida i målskjutsen.
Men invändigt spurtade överraskningen Tactical Approach allra snabbast. Hambletonian till Nancy Takter.

 Pappa Jimmy Takter vann Hambletonian fyra gånger.
Nu var det Nancy Takters tur. I en spännande upplösning av världens mest prestigefyllda unghästlopp var det Tactical Approach som avslutade kvickast för en överraskande seger.
Scott Zeron, som nu vann sitt tredje Hambletonian, hade en jobbig uppgift på förhand med spåret längst ut bakom vingen, men lyckades hitta den vinnande vägen. Tactical Approach jobbade sig fram invändigt för att få fritt spelrum på innerspåret över upploppet.
Fram till dess såg det ut att gå vägen för Marcus Melander. Hans bidrag Oh Well pressade musten ur den ledande Celebrity Bambino och skaffade sig greppet. I spåren avslutade Åke Svanstedt visslande med sin Up Your Deo.
De tre svensktränade hästarna i loppet gjorde upp om guldet den sista biten, men det var Tactical Approach som hade det torraste spurtkrutet.
– Jag har älskat den här hästen från första början, men han var väldigt omogen förra året så vi gav honom den tid som han behövde. Han har kommit tillbaka starkt i år och Scott gav hon en perfekt resa i dag. Jag tänkte att det kanske inte gick snabbt nog från början, men det löste ju sig fint, sa Nancy Takter vid segerceremonin.
Förstapriset i Hambletonian var värt cirka 5,3 miljoner kronor. Segertiden skrevs till 1.08,7 över 1609 meter autostart.
– Det här var oväntat. Inte på grund av hästen, men baserat på spåret. Jag har kört tuffa lopp med honom tidigare, i dag tog vi det lugnare och det tackade han mig för över mållinjen, sa Scott Zeron.
Storslam för de blågula tränarna. Melanders Oh Well stor i nederlaget som tvåa, medan Svanstedts Up Your Deo, som tidigare i år vann Yonkers Trots, fick bronsmedaljen.

Melander fick jubla efter Hambletonian Oaks
Marcus Melander hade tre hästar i Hambletonian Oaks.
Varken oddstavlan eller startspåret talade för Heaven Hanover. Men loppet avverkades i rasande fart och det gynnade Melanders skräll som länge låg placerad sist i fältet. Tim Tetrick kunde följa i rygg på Åke Svanstedt och Bond som avslutade fort över upploppet när täthästarna började hissa nödflagg – men Heaven Hanover avslutade fortast. Kort före mål kopplades segergreppet för Melanders första Hambo Oaks-triumf. Således Bond, som var en av förhandsfavoriterna, tvåa. För kusken Tim Tetrick betydde det andra raka segern i loppet. Segertiden var skarpa 1.08,7 över 1609 auto.
Heaven Hanover, som delägs av SRF Stable, tjänade på segern drygt 2,6 miljoner kronor.
– Hon har tävlat bra hela året egentligen. Vi har tävlat henne barfota den senaste tiden, hon har fungerat fint med det. Det här var ett öppet lopp i år och kunde vi plocka några procent med barfotabalansen så kan det ha avgjort, sammanfattade Marcus Melander.

Fina silverplatser för Svanstedt och Melander
Marcus Melander var också nära att få pokalen efter John Cashman Memorial, för den äldre eliten.
Tränarens bidrag Venerate stod för en vass avslutning, men fick sträcka vapen på linjen för It’s Academic och David Miller. Hästen följde därmed upp sina tidigare segrar i Crawford Farms och Spirit of Massachusetts med en ny triumf, denna tagen på 1.09,2 över 1609 auto.
Här slutade Åke Svanstedt trea med Southwind Tyrion, inte stort slagen av tätduon.
Traditionella tvååringsloppet Peter Haughton Memorial körs i år längre fram på säsongen.
Men Hambletonian-dagen förgylldes i stället av de penningstinna finalerna i New Jersey Sire Stakes. Marcus Melander var nosade på segern i hingstarna och valackernas uppgörelse, men svensktränarens My Way hittade loss för sent för att hinna förbi ledande Sig Sauer, körd av Andrew McCarthy och tränad av Noel Daley.
Samma kusk- och tränarduo kunde också fira efter New Jersey Sire Stakes-finalen för ston. Buy A Round fixade en säker seger före Åke Svanstedts Sunkist Beauty och Lucas Wallins Soiree Hanover.
Åke Svanstedts svenskägda Jiggy Jog matchas mot VM-loppet längre fram i höst.
Stoet fick favoritskapet i John Steele Memorial, avslutade starkt men hade som tvåa ingen chans att rubba M-M’s Dream som liksom senast i Hambletonian Maturity gick segrande ur striden. Vinnaren, som tränas av Ron Burke och kördes av David Miller, noterades för sin 23:e seger i 29:e starten. Segertiden var vassa 1.08,4 över 1609 auto.

Föregående artikelInför V75 (Jackpot): Norske stjärnhästen i pole position – ”Bra chans”
Nästa artikelAllsvenska kuskligan: Segerrik vecka för bröderna Djuse

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.