Blir det en dubbel på V86?

16

image-2

Han har varit med på resor världen över inom travet som många bara drömmer om
Nu har Tobias J Gustafsson stadgat sig i Fjärdhundra.
På onsdag tar han hästbussen till Bergsåker och V86 med två egentränade hästar.

33 år har han hunnit bli, Tobias J Gustafsson. För två år sedan började han jobba hos Jimmy Takter i USA och under tiden hos honom fick ”Flash” vara med om det mesta. Det var bland annat han som tog hand om Maven och Creatine under deras Europaäventyr.
– Jag kunde aldrig drömma om att det skulle bli en sådan resa som det blev när jag började hos Takter. Under det sista året fick jag åka runt med Maven och tävla i allt ifrån Prix d’Amerique till Elitloppet. Jag var väldigt lyckligt lottad och jag är tacksam gentemot Jimmy att det blev så bra som det blev.
Tanken från början var att fortsätta jobba hos Jimmy Takter, men pappersstrul gör att de planerna har lagts på is.
– Jag fick väl egentligen aldrig nej kring visum, men det strulade och dröjde med tiden. Nu har jag satt rot i Fjärdhundra och jag måste säga att jag trivs otroligt bra med det också. Man blir ju inte direkt yngre, säger Gustafsson och skrattar bra länge innan han fortsätter.
– Nu lät man riktigt gammal och trött, men så illa är det inte. Jag och min sambo håller till på Erik Svenssons gamla gård i Fjärdhundra där vi tränar 13 hästar. Vi har en del planer på att rusta upp gården och få till lite nya träningsmöjligheter, sedan får vi se om jag tar ut proffslicensen igen. Det gäller att ha en bra grund, men har jag bara det är väl proffslicensen inte mer än ett år bort.
På gården finns en rundbana och en del andra träningsmöjligheter, men det är framför allt två saker som saknas.
– En sandbana hoppas vi kunna lägga här inom inte allt för länge. Det är bra för hästarna att träna i lite djupare underlag. Sedan vill jag även lösa så vi kan ha en slinga att jogga på. Det fungerar bra som det är nu, men man vill alltid utveckla verksamheten och se till så att den drar åt det håll man verkligen vill.
Kontakten med Jimmy Takter har han inte förlorat helt, mycket tack vare en ny bekantskap i stallet.
– Jag leasar High Bridge av honom och det är trevligt. Vi har pratat en del om framtiden och det är väl inte omöjligt att jag tar hand om någon häst åt honom framåt sommaren, men nu när det blir direktflyg till Elitloppet från USA är det väl mer tveksamt om någon häst verkligen stannar kvar och tävlar i Europa. Jag har lärt mig att inte ta något för givet och för dagen tar jag allting som det kommer. Jag trivs med upplägget som det är nu, jag får köra en del lopp åt kunder i Mantorpområdet och mina egna. Visst önskar jag att det kunde bli än mer löpkörning, men det gäller att visa sig slagkraftig på banan för att det ska bli så… Och för att visa sig slagkraftig gäller det att köra mycket – så det där är inte lätt alltså.

Väl förberedd
Just nämnde High Bridge gör första starten för 33-åringen. Han kom till Sverige för ett och ett halvt år sedan och har varit hos tränare som Jimmy Takter, Ola Samuelsson och Flemming Jensen. En sak kan Flash konstatera.
– Hästen har fått träna i sitt liv i alla fall, säger han innan skrattet återigen kommer.
High Bridge är sex år och har gjort 43 starter, men det är inget som tränaren märker på hästen.
– Han är väldigt glad och verkar gilla det här med att springa. Strax efter att hästen kom hit så körde jag ett skarpare jobb efter 1.14,5 och då tyckte jag att han kändes bra, men att det där riktiga spruttet inte fanns. Sedan har jag jobbat en del med honom och jag har både kört ett 1.18-jobb full väg och ytterligare ett 1.14,5-jobb inför det här och nu känns det bättre. Framför allt verkar det som att hästen tänder till när han han får gå i rygg och det kännetecknar en riktig löphäst. Han kommer väl förberedd inför det här, det kan jag säga.
För första gången i karriären startar hästen över tre varv, något Flash inte är det minsta orolig över.
– Det känns som att hästen är mer stark av sig och den uppfattningen fick jag också bekräftad när jag pratade med Per Engblom som hade koll på hästen i USA. Därför kan jag inte tänka mig att distansen ska vara några bekymmer. Jag tror loppet kommer passa hästen gott, men visst var det några bra som stod 20 meter framför oss. Jag kör spårsnålt till en början och sedan kommer High Bridges speed bita riktigt fint till slut. Brodd tränar han med så det ska inte vara några problem. Jag tror på en bra insats.

Vann i regidebuten
Hans flickvän, Liselotte Olsson, är det som står som tränare på Calvados In. Hästen startar i V86-7 och vann direkt i debuten för paret.
– Han var jättebra då. Det löste sig fint från spår tio och det är väl bara hoppas att det kan klaffa lika bra från spår elva den här gången? Det visade sig vara en jättefin individ som verkligen visste vad som skulle göras på tävlingsbanan. Han har lite problem i kurvorna, men samtidigt vill han verkligen trava och därför löste det sig bra ändå utan att jag behövde hjälpa honom allt för mycket.
Efter det har han varit struken, men Tobias J Gustafsson tror på en rejäl prestation ändå.
– Det här är en häst som har på V75 att göra så småningom. Han har lite iver i sig, men tacklar man bara det på rätt sätt brukar det bli bra till slut. Han kan se speciell ut i låga farter, men så fort det går under 1.30 så brukar det fungera väl. Det är klart att vi måste tro lite på honom.
En dubbel på V86 – hur låter det?
– Nu ska vi väl inte ta i allt för mycket kanske, men chansen finns. Vi åker till Bergsåker med två fina hästar och det är bara hoppas att det klaffar lite. Calvados In är väl den hetare av de två, åtminstone på förhand, avslutar Solvallatalangen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.