”Blir inte chockad om de överraskar”

26

Raggningsförsöken har varit många – och äntligen är han här.

På söndag landar örnen på Solvalla.

Slutar det i vinnarcirkeln för Bold Eagle?

Årets Elitlopp är på förhand ett av de bästa som någonsin körts.

Alla storloppschefer har en stor dröm och målsättning: Att få hit Frankrikes bästa häst. Det är sällan det lyckas (typ aldrig), då det dels finns så enormt mycket prispengar att köra om i hemlandet, men också för att det väldigt ofta krockar med avelsarbete med mera.

Ett mission impossible kan man säga – men nu har det lyckats. Markus Myron och hans personal har flirtat med tränaren Sébastien Guarato och ägaren Pierre Pilarski länge, och det har gett resultat.

På söndag startar världens mest omtalade travhäst Bold Eagle i Elitloppet på Solvalla inför 30 000 euforiska travfans.

Han gör det som favorit, och det vore märkligt annars då han kommer med två raka Prix d’Amerique-segrar i bagaget. Svenskarna ställer sig dock inte i sarghörnet och darrar, utan plockar fram sina tyngsta vapen i form av Nuncio och Delicious.

Det är just detta som gör årets Elitlopp till ett av de bästa någonsin – det har verkligen allt. Inom travkretsarna snackas det ”bara” om de nyss nämnda, men jag skulle inte bli chockad om hästar som Propulsion, Resolve, D.D.’s Hitman, Cruzado Dela Noche eller Up and Quick slog till och överraskade.

Är en speciell stämning

Nuncio och Delicous är de stora svenska hoppen, men jag kan lova att alla travfans som besöker Solvalla på söndag kommer hylla Bold Eagle – trots att han är en ”fiende”.

När publiken går på Elitloppet är det inte som att uppleva ett stökigt derby i fotboll, snarare tvärtom. På Solvalla hyllas de två och fyrbenta som hjältar – oavsett vilket land de kommer ifrån.

Måhända att ett gäng stimmiga spelare som torskat på liret slänger ur sig en svordom eller två, men det stannar faktiskt där.

Stämningen under en elitloppshelg är speciell, då alla är där som vänner och jag hoppas att du kommer och upplever det tillsammans med mig och många andra.

Till sist: Apropå hjälte. Vad ska man då kalla Spring Erom? Tolv år gammal, 98 starter innanför västen och startar nu i Elitloppet under sitt sista år som tävlingshäst.

Tänk om han slutar topp fyra i försöket, och tar sig till finalen. Det innebär att han jubilerar och gör start 100 i finalen av Elitloppet. Kan det bli vackrare än så?

Alla möjligheter att ta sig till final finns, då han fick drömspår ett och som Dan Widegren uttryckte sig på sin Twitter:

”Vi är med i Elitloppet och fick spår 1. Snälla väck mig inte”.

Nej Dan, vi ska inte väcka dig men på söndag kommer du vakna vare sig du vill eller inte för ovationerna till din häst vill du ej missa. Det kan jag garantera.

Helgens tips

1. 3 Odin Tabac (V75-5, söndag)

Kallblodens svar på Spring Erom. Har en fin uppgift.

2. 2 Unique Juni (V75-6, söndag)

Härligt sto som gillar förutsättningarna. Springer ruskigt fort.

3. 6 Milligan’s School (V75-7, söndag)

Häftig individ som ser rejäl ut. Spännande med John Campbell i vagnen.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet