TIPSET: ”Har gjort allt rätt i år – spik”

77

V75-1:

Loppet

Gäster från Italien och USA som är mycket svåra att värdera mot övrigt motstånd. Om det inte döljer sig någon riktig kanon så har Global Un Poco toppchans.

Tipsettan

Global Un Poco har gjort precis allt rätt i år och årsfacit lyder fem segrar och två andraplatser på sju starter. I inkörda pengar har det blivit över en miljon kronor och det är egentligen först nu som storloppssäsongen börjar. Från ett bra läge ser det ut som en fin chans till förlängd segerrad men det kommer att krävas en rejäl rekordsänkning.

Motbuden

Vertigo Spin är en italiensk gäst som drog ett fint startspår i spår ett. Holger Ehlert har tävlat en hel del i Sverige med sina hästar och han vet vad som krävs för att duga i treåringseliten. Från ett fint utgångsläge bör nog Vertigo Spin tas på allvar. American Cheque är en av de två amerikanska hästar som kommer till start i detta lopp utan europeiska meriter. Vanligtvis är de amerikanska hästarna tidigt igång och en bit före våra hästar i utveckling.

Skrällbudet

Twist of Fate mötte både Hotshot Luca och Hesiod näst senast och kämpade då mycket tappert från dödspositionen. Han kan överraska nu.

Spetsbudet

Global Un Poco släpps nog till ledningen efter en bit, om inte Vertigo Spin sätter allt på ett kort.

! Statistik­vinnaren

Hesiod.

Vår rankning

  3 Global Un Poco

  1 Vertigo Spin

  9 American Cheque

  5 Twist of Fate

  2 Last Robin Hood

  4 Batman Godiva

  8 Hotshot Luca

  7 Mountain of Love

10 Speedy Face

  6 Hesiod

V75-2:

Loppet

Lång distans och stort fält. En häst höjer sig över mängden, men det finns roliga skrällar.

Tipsettan

Balfour är riktigt bra när han är på topp. Stabiliserat sig på en hög nivå på sistone.

Motbudet

Tinamo Jet var väldigt bra senast.

Skrällbudet

Ponce De Leon.

Spetsbudet

Ponce De Leon.

! Statistik­vinnaren

Dani Boko.

Vår rankning

10 Balfour

  9 Tinamo Jet

  7 Ponce De Leon

  4 Sembs Rebir

15 Västerbo Hard Cash

11 Merry Broline

12 Casanova Sisu

  6 One Memphis

  3 Dani Boko

14 Countrygirl Ås

  2 Super Benny

  5 Fiobano

  1 Artic Ile

13 Stricker

  8 Lass Labero

V75-3:

Loppet

Redan i Elitloppsförsök nummer ett får vi se mötet mellan Kejsare Bold Eagle och Hennes Majestät Drottning Delicious U.S. Om det är hjärtat som talar vet vi inte – i dessa tider är känslorna ”all over” som medlemmar av kungahuset skulle ha beskrivit känsloläget – men vi tror faktiskt att förnuftet håller med när vi utnämner Delicious U.S. till tipsetta.

Tipsettan

Hon är mindre än de flesta men snabbare än samtliga. Fram tills nyligen ståtade hon med världsrekord över kort-, medel- och lång-distans. Hon har 13 raka segrar och inte förlorat sedan juli 2015. Har lurat döden mer än en gång och ändå kommit tillbaka till en ännu högre nivå. Hon heter Delicious U.S. och startar i Elitloppet 2017 för att visa vem som är den bästa travhästen i världen. 

Motbudet

Bold Eagle är även han ett unikum. En travhäst av sådan kaliber som det egentligen bara dyker upp en av varannat decennium. Nu möts två sådana undantagshästar redan i försöket. Bägge två är oerhört vassa på kort speed och förmodligen blir positionerna helt avgörande för vem som kommer vinnande ur denna batalj. På V75-lappen känns det tryggt att dubbla.

Skrällbuden

D.D.’s Hitman är pur(o)färsk i den yppersta eliten men visade senast i Finlandia Ajo att han definitivt är med för att spela en huvudroll. Den sexårige hingsten blir bara bättre och bättre för varje start och från ett bra spår känns han som en het finalistkandidat. Resolve visade i fjol att han definitivt har i Elitloppet att göra. Hans insats då var minst lika bra som elitloppsvinnaren Nuncios. 

Spetsbudet

Tjacko Zaz är snabbare än sin egna skugga från start. Han tar ledningen och släpper sen bara till Delicious U.S. eller Bold Eagle, om ens det.

! Statistik­vinnaren

Bold Eagle.

Vår rankning

3 Delicious U.S.

5 Bold Eagle

2 D.D.’s Hitman

8 Resolve

6 Cruzado Dela Noche

1 Spring Erom

4 Tjacko Zaz

7 Takethem

V75-4:

Loppet

Elitloppet försök 2.

Tipsettan

Ett mycket öppnare elitloppsförsök än vad det egentligen borde vara, detta för att några av de bästa hästarna inte genrepat på bästa sätt. En av dessa får ändå tipset. Propulsion svarade för en mäktig Sverigecomeback men var sämre senast i Finlandia Ajo, Finlands elitlopp. Men på ett sätt var han kanske än mer imponerande då. Han var nämligen lite nedsatt hälsomässigt då och det syntes verkligen på honom. Att då ändå kunna vara tvåa, ja, det skvallrar om en enorm potential. Han har fått tre veckor på sig att återhämta sig och det bör räcka. Vi tror på en bra prestation.

Motbuden

Om Propulsion är ett litet frågetecken får man säga att Nuncio är ett stort. Stefan Melander hävdar att hästen varit lika bra som tidigare. Men det är ungefär som att gå på Champions League-finalen och säga: ”Jag tycker ändå att Milan fortfarande är Europas bästa fotbollslag”. Möjligtvis, det kan ju inte vi andra veta, är det som Melander säger: att Nuncio är jättefin i träningen. Men utifrån de senaste insatserna måste han bevisa det. Och om han gör det, då får de andra det väldigt jobbigt. Vi rankar upp Twister Bi på läget, och rankar ner Up and Quick för att hans, på papperet fina, läge kan bli en fälla.

Skrällbudet

För att fortsätta på fotbollsmetaforerna var det Bundesliga 2 senast. Men så bra som Dante Boko var då, vid segern i Örebro, kanske han är årets RB Leipzig?

Spetsbudet

De allra snabbaste hästarna finns längst ut på vingen. Det är svårt att fronta därifrån på 1 609 meter och spetsstriden känns oviss. Om Nuncio fungerar kan han mycket väl fronta. Men en del av storheten i det här försöket är att spetsstriden är svårlöst, och därmed loppet som helhet.

! Statistik­vinnaren

Nuncio.

Vår rankning

  3 Propulsion

  4 Nuncio

  2 Twister Bi

  1 Up and Quick

  6 Timoko

  7 Dante Boko

  5 In Vain Sund

  8 Elian Web

V75-5:

Loppet

Elitkampen är förstås ett jättefint lopp, men det är inte utan lite sorg i hjärtat man konstaterar att Tekno Odin och Lannem Silje (båda skadade) normalt sett skulle ha varit med.

Tipsettan

Vi kan inte minnas när vi senast tippade emot Månprinsen A.M., men det bör ha varit länge sedan. Den här gången gör vi dock det. I och med att han inte kunde rå på Odin Tabac från utvändigt denne senast kan det bli svårt även den här gången när Odin Tabac till och med har det loppet, som borde ha fört honom ytterligare framåt, i kroppen. Leder Odin Tabac runt om? Möjligheterna är goda, men det är inte bara Månprinsen A.M. som ska besegras, här är det många om budet.

Motbuden

Månprinsen A.M. är förstås given. Sedan imponerade ju finske Polara senast då han trots en varvslång tryckare kunde hålla undan till seger på 21,5 full väg. Normalt sett är den norska dominansen påtaglig i kallblodsloppen men den här gången får de ta på sig outsiderrollen. Det är dock desto fler norska hästar som har den rollen – de kommer som vanligt på bred front.

Skrällbudet

Vem rensar bra? Smedheim Solan efter kort vila?

Spetsbudet

Odin Tabac. Men det är inte hundraprocentig garanti.

! Statistik­vinnaren

Månprinsen A.M..

Vår rankning

  3 Odin Tabac

  5 Månprinsen A.M.

  6 Polara

10 Lome Brage

  2 Smedheim Solan

  4 Kleppe Sauren

  9 Tangen Haap 

  1 Myr Faksen

  7 Ingbest

  8 Philip Lyn

V75-6:

Loppet

Fyraåringseliten för ston är verkligen ett internationellt lopp, vilket gör det mer svårtippat för oss.

Tipsettan

Med bara två svenskfödda hästar i loppet är det här ett stort pussel att lägga för att hamna rätt, vi rekommenderar gardering för den som har råd. Själva provar vi att överleva loppet på tre streck. Pampered Winner har gjort tre starter på svensk mark utan att ännu avslöja att hon är en framtida stjärna. Men visst finns farten och tekniken. Vår förhoppning är att hon ska kunna sno åt sig ledningen. Hon borde kunna en låg 11-tid och är i så fall jobbig att plocka längder på.

Motbuden

Unique Juni har verkligen sett fin ut i år. Distansen är ingen fördel för henne men hon är allround och har trots allt klarat den med bravur tidigare. Dessutom har hon utvecklat sin startsnabbhet i år, så även om hon kanske inte är något spetsbud bör hon hamna bra till. Umaticaya kommer från Italien med fem segrar på åtta starter i år och det ska bli spännande att se hur hon står sig här. Non Stick är Åke Svanstedts bidrag i loppet och han lastar knappast på henne på planet från USA utan att ha förhoppningar.

Skrällbudet

Zahara Goj debuterar i ny regi. Redo direkt?

Spetsbudet

Lavidaloca de Vie eller Pampered Winner?

! Statistik­vinnaren

Zahara Goj.

Vår rankning

  6 Pampered Winner

  2 Unique Juni

  5 Umaticaya

10 Zahara Goj

  3 Non Stick

  9 Gilda Newport

  8 Ginny Weasely

  4 Lavidaloca de Vie

  1 Unison Kronos

  7 Windowshopper

V75-7:

Loppet

En mycket intressant mix i Fyraåringseliten utan att den där riktiga fixstjärnan finns (kanske tänds den här?), men det gör loppet mer spännande.

Tipsettan

Love Matters har glänst i två starter i ny regi, Först via bra avslutning i Sverigedebuten och senast i mycket säker spetsvinst i Finland. Men det här blir hans verkliga elddop och det får visa om han är lika bra som han ser ut att vara.

Motbuden

Dijon vann från ledningen näst senast och ser ut att kunna öppna rätt så bra även med icke-franska mått mätt. Förmodligen har han dock hårdheten att kunna vinna från andra positioner än ledningen. Gareth Boko har sett ut som en rund miljon i ny regi men senast tog rädslan att förlora överhanden då kusken gav sig iväg för tidigt istället för att chansa och hoppas på lucka – det är ju spårsnåla resor som krävs i storloppen numera. Hästen var ursäktad men han såg fortsatt fin ut och det här spåret är förstås bra, även om Gareth Boko inte är någon startraket. Diamanten har sällan bra utgångslägen men han brukar kunna lösa det ändå. Nu också trots att det är sprinterdistans?

Skrällbudet

Gandhi Boko med lite tur och stenhårt tempo?

Spetsbudet

Vidöppen spetsstrid mellan svenska, franska och amerikanska hästar.

! Statistik­vinnaren

Diamanten.

Vår rankning

  9 Love Matters

  5 Dijon

  1 Gareth Boko

  7 Diamanten

  8 Dreammoko

  4 Jimmy William

10 Gandhi Boko

  6 Milligan’s School

  2 Unicorno S.L.M.

  3 Rajesh Face

Se faktarutan nedan för experternas systemförslag, bästa spik och bästa spel med mera.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet