Blir Makethemark en kung?

113

Makethemark en kung

Makethemark med tränaren Petri Salmela och kusken Ulf Ohlsson. Foto: Lars JakobssonFoto av Kanal 75

Åbytravet bjuder in till Olympiatravet på lördagen.
För ägarna och tränarna till landets fyraåringselit är det fredagen som gäller.
Petri Salmela är en som blandar sig i leken med Makethemark i uttagningarna till Konung Gustaf V:s Pokal. Blir Makethemark en Kung?

Fredagskvällen bjuder på kvaldramatik till de klassiska pokalloppen Drottning Silvias Pokal och Konung Gustaf V:s Pokal.
På herrsidan är alla de mest meriterade namnen med på startlinjen.
Ettan och tvåan från kriteriet, Deimos Racing och Policy of Truth, startar under kvällen då fem lopp ska köras för hingstarna och valackerna och fyra för stona.
I tidningen Travrondens ranking av kullen i fjol hamnade Petri Salmelas Makethemark på en fjärdeplats. Men så dominerade hingsten bara den första halvan av året i fjol också. Sex raka segrar blev det från mars till slutet av juni innan dippen kom under hösten.
– Visserligen hade han en halsinfektion i kriteriekvalet och blev oplacerad den dagen men man vet ändå inte om vårens kanske är hans bästa årstid ändå, säger Petri Salmela.

”Ganska trygg känsla”
Makethemark blir favorit i sitt uttagningslopp på fredagen, den femte avdelningen på V64-spelet. Under hösten fick hästen genomgå en halsoperation och var bra direkt vid seger i årsdebuten på Solvalla förra onsdagen.
– Efter den prestationen på Valla har jag en ganska trygg känsla i kroppen ändå inför fredagen. Att formen var bra visste jag. Men man är alltid fundersam efter sådana saker som operationer. Jag har upptäckt sista ett och ett halvt åren att han är jävligt klok den här hästen och frågan var hur hans tankar skulle gå. Men han var lugn och fin och det var det viktigaste, säger Petri Salmela som rapporterar att formen bör vara ytterligare framsatt till fredagen. Blir Makethemark en kung?

En tuff årgång
54 hingstar och valacker och 47 ston slåss om sammanlagt 24 platser i finalerna lördagen 13 maj. Förstaprisen i de båda finalloppen är udda 976 880 kronor.
I kungapokalens kval går de två första i mål, samt de två högst seedade treorna till final.
– Skulle det gå bra på fredag är det perfekt med två veckor till finalen. Det är en jättefin årgång, topphästar. Skulle vem som helst av de högst seedade ha fötts något annat år hade de säkert varit kulletta. Nu får vi tävla mot varandra.
– Jag har aldrig haft en sådan häst att prova lite rejälare mot Kungapokalen med. Så vi hoppas ju att han är bäst den här våren också. Givetvis har jag inte tappat hoppet om att vara med i derbyfältet heller, men man vet aldrig. Dit är det långt, slår Salmela fast.

Kvalfylld V64
Inom ramen för V64-spelet körs fyra uttagningar för herrarna och två för damerna. Det vimlar av topphästar som Policy of Truth, Deimos Racing, Grant Boko, Diamanten, Makethemark, Gareth Boko med flera.
På stosidan syns bland andra Uncertain Age, Rhyme Broline, Dixi Sisu och Fantasy River.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet