– Visst är det den helgen vi siktar på

49

I fjol krävde travfansen att få se Food Money i Elitloppet. Så blev inte fallet.

Är det dags det här året istället?

– Visst är det Elitloppshelgen som vi siktar på, säger hästens tränare Thomas Jezek till Trav365.

Det var i början av fjolåret som ”Blocket-hästen” Food Money gick så starkt på de svenska travbanorna att rösterna om att ge den Lindesberg-tränade hästen en biljett till självaste Elitloppet höjdes.

Efter sin andraplats i Darster F:s lopp på 1.10,0 bakom superhästen Nuncio en månad före Elitloppet höjdes rösterna ytterligare. Nu blev det ett krav från travfansen.

Någon start i Elitloppet blev det dock aldrig för Food Money. Men kanske är det dags det här året istället?

På onsdag gör hästen comeback, just i det loppet som ”höll” på att ge honom en plats i Elitloppet i fjol.

”Sikta högt, och komma halvvägs”

– Först och främst vill man se att allt är som det ska vara med honom, sedan är det klart det finns, vad ska man säga, när vi pratat om hästen så är det så klart den helgen vi siktar på, säger hästens tränare Thomas Jezek till Trav365.

Kan du utveckla?

– Visst är det Elitloppshelgen som är planen för Food Money, sedan finns det ju andra lopp den helgen. Det är jävligt stort att säga Elitloppet, men det finns fler lopp den helgen som är intressanta, om man säger så, säger Thomas Jezek och fortsätter:

– Men det är långt dit, det är mycket som kan hända på vägen, i fjol fick han tyvärr känning av pollen och var inte som bäst i några starter och det är sådant man inte kan göra något åt. Men, jag brukar säga att man kan sikta högt och i varje fall komma halvvägs.

”Då var det bara att hålla i sig”

Ja, visst är det långt till Elitloppshelgen. Även om ”sagan” kring Blocket-hästen redan skrivit ett par kapitel så har han inte startat sedan 26 november i fjol, och han behöver nog ha haft en stark vinter för att sagan ska fyllas med ytterligare sidor.

– Han känns bra tycker jag, han känns pigg och fräsch, och han har tränat bra. Han fick vila hela december för att sedan få träna tungt hela januari och februari, och sedan har det varit intervallträning och snabbjobb som gällt.

Vart står han för dagen?

– Jag var nere i torsdags i förra veckan och körde intervaller med honom, då kändes han riktigt fin. Sedan var jag nere i söndags och körde en repa med honom och då var det bara att hålla i sig, han är väldigt springglad för dagen hästen.

Kan det räcka till seger direkt?

– Det vet jag inte, det beror nog helt och hållet på vad som händer i starten, men är han som han ska vara så tror jag han är med dom direkt. Han brukar vara en fighter när han tävlar och han brukar inte behöva lopp i kroppen.

Food Money har blivit förknippad med sina kvinnliga körsvener, först Mercedes Balogh och de senaste säsongerna Jennifer Tillman. På onsdag kör Ulf Ohlsson.

– Det är egentligen inget speciellt, jag kände att jag ville prova någon annan helt enkelt. Jag tycker Jennifer gjort ett jättebra jobb och det är inget som säger att hon inte kommer köra hästen igen heller, men jag kände kort och gott att jag ville prova något annat, säger Thomas Jezek.

Se nedan för startlista

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet