Bold Eagle Kung av Europa

14

image-6

Det svenska laget stred tappert.
Men mot övermakten kan man intet göra.
Franske fantomtravaren Bold Eagle bjöd på uppvisning i Europaderbyt.
– Han är ett fenomen, en superhäst, berömde segerkusken Franck Nivard.

Sällan har utgången av Europaderbyt sett så given ut på förhand som när holländska Wolvega på söndagen hade förtroendet att arrangera mötet mellan kontinentens bästa fyraåringar.
Från Sverige kom åtta av landets bästa hästar födda 2011.
Från Frankrike ett supersto ackompanjerad av en stallkamrat som kan gå hur långt som helst.
Och visst var superstoet Billie de Montfort lika överlägsen de blågula som när hon gästade Solvalla under elitloppshelgen.
Men som så ofta i hemlandet hamnade hon ändå helt i skuggan av den fantastiske Bold Eagle.
– Det var en lek. Jag kände mig aldrig det minsta stressad utan litade totalt på hästen. Han startade jättebra och när Eric (Raffin) frågade om han fick komma ner bakom kunde jag inte neka när han hade en häst från samma tränare. Bold Eagle gör aldrig några fel och det är väldigt lätt att vinna med sådana hästar, berättade körande Franck Nivard den trygga resan mot förstapriset på motsvarande 1,7 miljoner kronor.
På frågan om han överhuvudtaget kört en bättre häst kom ett oväntat odiplomatiskt svar från kusken som bland annat var ordinarie kusk bakom Bold Eagles far Ready Cash – Frankrike vinstrikaste travare genom tiderna med två Prix d’Amerique-vinster och otaliga storsegrar på meritlistan.
– Jag tror inte det, även om jag har kört jättemånga bra hästar. Ingen har varit som den här.
Nu väntar satsning mot Prix d’Amerique och ett försök att bli den yngste vinnaren av världens tuffaste travlopp sedan Offshore Dream 2007.

Lyckad stallkörning
Precis som Franck Nivard oblygt påpekade blev motståndare och åskådare varse att man i Frankrike har en helt annan syn på stallkörning än här uppe i norr.
För medan Bold Eagle blixtstartat till ledningen hade kulldrottningen Billie de Montfort fått en dryg inledning via tredjespår fram på utsidan.
Då släppte Nivard välvilligt kommandot till sin på pappret värste konkurrent, uppenbart med planen att skänka denna draghjälp då man omgående återtog föringen.
Lidande av detta blev i första hand Cash Gamble som tvingades till den otacksamma uppgiften att trava utvändigt om megafavoriten medan Flex Lane och Al’s Winnermede båda hamnade varsitt hack längre bak på innerspår.
Att påstå att detta hade någon inverkan på utgången är ändå magstarkt, tränaren Sebastien Guarato hade nog kunnat räkna in en dubbelseger i Europaderbyt med de flesta tänkbara löpningsförlopp.
Så stora var nämligen avstånden mellan Bold Eagle, Billie de Montfort och klungan över mål.

Vass Sorbet knep bronset
En klunga där Sorbet visade bäst spurtgry och blev bäste svensk.
– Hästen var fruktansvärt bra, men vi hade ingen tur. Det blev fjärdespår runt sista sväng och han plockade längder på de franska över upploppet. Men lite mer flyt hade vi var närmare, han är inte långt sämre än dem, konstaterade Daniel Redén.
Inte heller Christoffer Eriksson var hundraprocentigt nöjd trots att fjärdeplatsen såg ut att vara maxutdelning för hela vägen innerspårstravande Flex Lane.
– Han gick ett riktigt bra lopp. Det var inte lätt att accelerera från början från innerspåret och sedan blir det ännu svårare när fransmännen är från samma stall. Men det är bara att acceptera att de har två riktigt bra hästar.
Mer anledning att vara missnöjd hade Svante Ericsson vars försöksvinnare Al’s Winnermede kördes defensivt och blev hermetiskt fastlåst hela vägen.
– Hästen var mycket bra och det fanns mycket krafter kvar. Tyvärr fick vi ingen lucka att köra på innerspåret, konstaterade körande Jorma Kontio.
Men denna kväll handlade inte om duktiga förlorare utan om Bold Eagle som i sin första start utanför hemlandet såg till att putsa banrekordet på Victoria Park till 1.12,0/2 100 meter autostart.
Och kanske kan vi drömma om att få se Europas nya travkung även på svensk mark i framtiden.
Nivard ställde sig i alla fall långt från kallsinnig till att svinga sig upp bakom Bold Eagle på Solvalla sista söndagen i maj.
– Jag tror att det är rätt häst för Elitloppet. Han är startsnabb, stark, går till mål och är lättkörd. Vi får se hur det blir.

 

Resultatlista
Europaderbyt 2015 – Victoria Park, Wolvega, Holland
2 100 meter autostart

1. Bold Eagle – Franck Nivard 1.12,0
2. Billie de Montfort – Eric Raffin 1.12,5
3. Sorbet – Daniel Redén 1.12,9
4. Flex Lane – Christoffer Eriksson 1.13,0
5. Cash Gamble – Per Lennartsson 1.13,0
6. Black d’Avril – Franck Ouvrie 1.13,1
7. Al’s Winnermede – Jorma Kontio 1.13,1
Förstapris: cirka 1,7 miljoner kronor

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.