Bold Eagle tog Nordamerika med storm

48

Bold Eagle tog Nordamerika med storm

Konungen har inte abdikerat.
Bold Eagle tog Nordamerika med storm då han brisade ifrån konkurrenterna i Breeders Crown-finalen på Mohawk.
– Han visade sin klass, kommenterade gästkörande Brian Sears efter uppvisningen i busvädret i Toronto.

När de två stora travkontinenterna drabbar samman ger det alltid extra spänning.
Franske travkejsaren Bold Eagle må ha fått kronan lite på sned på hemmaplan de senaste säsongerna, men när han klev ut på banan i Breeders Crown-finalen på Mohawk i Kanada natten mot söndag svensk tid så representerade han på ett sätt hela den europeiska travsporten.
Och även om de yttre förutsättningarna var bistra så fanns löpglädjen där hos den dubble Prix d’Amerique-vinnaren.
Så till den grad att han höll på att missa uppkörningen bakom bilen.
– Hästen var svår att lugna ner och var väldigt laddad innan loppet. Men vi fick hjälp av personalen på banan att få honom mot vingen, sedan gick allt väldigt smidigt, förklarade Brian Sears som inte lämnade något åt slumpen då han skickade iväg favoriten först i andraspår efter en inledningsquarter på 1.05,6.
Halvvarvspasseringen nåddes på 1.08,8 och kort senare fick Bold Eagle överta föringen från snabbstartande Lindy the Great.

Trivdes i ny sulky
Det innebar att Six Pack och Åke Svanstedt blev utan draghjälp sedan man följt favoritens avancemang och fick tåga resten av loppet först i andraspår.
Men varken Six Pack eller smygkörda Hambletonian-vinnaren Atlanta kunde göra något åt Bold Eagle den här blåsiga och regniga oktoberkvällen.
När Brian Sears lutade sig tillbaka i sulkyn över upploppet ökade avståndet till förföljarna och den franske nationalidolen dundrade i mål på 1.09,6/1 609 meter.
– Jag tänkte att han var bästa hästen i fältet, med tanke på vilka lopp han gått i Europa och vilka hästar han tävlat mot där. Han fick gå väldigt hårt på baksidan vilket jag var rädd skulle kosta mycket krafter, men han visade sin klass över upploppet och krigade hela vägen till linjen, förklarade Sears.
Förstapriset på motsvarande 2,5 miljoner kronor innebär att Bold Eagle snuddar vid 50 miljoner insprunget under sin makalösa karriär.
Att åttaåringen visade sig trivas förträffligt då han för första gången fick tävla i en amerikansk sulky – vilka är förbjudna i Frankrike – kanske, kanske öppnar en dörr för att elitloppspubliken får ännu en chans att återse hästen som sprang gällande Europarekordet 1.08,4 i sitt första Solvallabesök 2017.

Gimpanzee besegrade Greenshoe
Six Pack knep andrapriset vilket sannolikt innebär hästen får besöka tävlingsbanan en sista gång innan avelskarriären tar vid.
Åke Svanstedt hade nämligen innan loppet aviserat att man vid förlust i Breeders Crown-finalen skulle sikta på ett lopp till, TVG Free For All Trot på Meadowlands 23 november.
Ett lopp som kan bli en historisk avskedsföreställning om Marcus Melander väljer samma väg med sitt treåringsfenomen Greenshoe.
Denne står också i begrepp att avsluta sin korta men enastående karriär.
Frågan är dock om kretsen kring hästen nöjer sig med att avrunda med en förlust?
Det var nämligen vad Greenshoe fick vidkännas då stallkamraten Gimpanzee ryckte åt sig ett ointagligt försprång ut ur slutsvängen samtidigt som storfavoriten fick trafikproblem bakom en galopperande konkurrent.
– Han var tuff nog att gå i andraspår och ändå gå undan. Jag är väldigt tacksam att få köra en så fin häst som Gimpanzee, sade David Miller medan Melander fyllde i:
– Han har varit fantastisk hela året. Han vann Yonkers Trot, han vann New York Sire Stakes och han hade tjänat över 700 000 dollar inför det här. Det är en stark häst, det visade han idag när han fick göra mycket jobb själv på vägen. Han klarar allting, det hade inte varit några problem om det var snöstorm och minus 20 grader heller. Det är en härlig häst att träna och att köra, jag är bara tacksam att jag får träna honom.

Elitloppet nästa år?
Det innebär att Gimpanzee sannolikt gör bokslut för säsongen, tangerandes en miljon amerikanska dollar insprunget under 2019 och motsvarande 15 miljoner kronor totalt i karriären.
Hästen som segrat i 16 av 21 starter ska tävla vidare och ägaren Anders Ström uttryckte för en månad sedan intresse av att sikta mot Elitloppet både med honom och svenskfödde stallkamraten Green Manalishi – som inkom som sexa efter en resa i djupaste kön – nästa år.
Däremot nöjde sig Ström med att berömma sina hästar när han fick ta till orda i det strilande regnet i vinnarcirkeln:
– Jag har varit här många gånger nu och vädret är alltid detsamma, jag njuter. Särskilt nu med den här hästen, Gimpanzee, han förtjänade verkligen den här segern. Vilket annat år som helst hade han varit klar kulletta, nu fick han en ny Breeders Crown-titel under bältet. Det är en häst med ett hjärta av guld, jag är så stolt över honom.
– Greenshoe gjorde ett bra lopp, han såg ut att bli hindrad i början av upploppet och Green Manalishi var också duktig, jag kunde inte vara nöjdare.
Gimpanzee segrade på 1.10,0 i ett underpacat lopp där Greenshoe flög fram till andrapriset via 1.04,6 sista 400 meterna inkluderat störningsmomentet.
Nancy Johansson-tränade Manchego fick också ta emot en segercheck värd 2,5 miljoner kronor sedan hon utklassat konkurrenterna i finalen för äldre ston på 1.09,0.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75 Söndag: Stefan Melander har laddat
Nästa artikelFinalfälten lottade i Breeders’ Crown

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.