Bortglömde stjärnan tillbaka på V86

35

final oak v86

Femårige Final Oak skördade stora framgångar i sin debutsäsong som treåring och blev bland annat trea i Kriteriet. Sedan dess har det blivit lite av ett fiasko. Nu är han tillbaka i Stockholm och på onsdagen går han ut på V86.Foto av LARS JAKOBSSON

Upp som en sol, ner som en pannkaka. Kriterietrean Final Oak stod för en lysande debutsäsong och sprang in nästan en miljon kronor på bara två månader. Sedan har det blivit fiasko och medialt har hästen helt fallit i glömska.
– Det är inte mycket som har stämt. Nu hoppas vi bara på att han ska fungera i loppet, säger ägaren Mikael Stärling, som också fungerar som tränare.

Mikael Stärling fyndade talangen Final Oak på Kriterieauktionen för 20 000 kronor. Väl ute på tävlingsarenorna gjorde hästen omedelbar succé och debutsäsongen blev fantastisk. Under sensommaren 2013 var hästen som mest i ropet och det efter att ha blivit trea i Kriteriet och på fyra raka starter sprungit in sammanlagt 900 000 kronor.
Men sedan dess har det strulat. Rejält.
– När han skulle börja tävla efter vinterträningen i fjol var han inte fräsch. Hela fyraårssäsongen blev ett enda fiasko, säger Mikael Stärling, företrädare för Stall Show-Off KB, som äger Final Oak.

Uteblivna framgångar
Ja, sedan tredjeplatsen i Kriteriet har framgångarna uteblivit. I fjol gjorde Final Oak bara åtta starter och lyckades inte bättre än att vid endast ett tillfälle nå en placering bland de tre främsta. Det i ett lunchlopp i Boden där han belönades med 8 500 kronor i prispengar.
– Redan efter första loppet som fyraåring fick han uppsöka veterinären. Och utöver det var han ofta sliten. Så vi valde att flytta honom från Henrik Hoffman till Robert Bergh. Ibland kan det räcka med lite miljöombyte för hästen, tänkte vi. Men det gick inte bättre där heller, säger Mikael Stärling.

”Viktigaste att han är fräsch”
Sedan årsskiftet har ägarna tagit hem Final Oak till Stockholm igen. Han ingår i Jan Nordins stall, men det är ägaren och Mikael Stärling, före detta amatörtränare, som tränar hästen.
– Precis som när han var unghäst, med andra ord. Jag älskar det. Det är egentligen därför jag från början valt att hålla på med hästar.
Är det samma häst i dag som när du tränade honom som unghäst?
– Ja, det känns som det. Han är musklig och fin igen nu. Och han är lika lat i träningen som förut. Det är så långt ifrån ett träningslejon man kan komma, säger Mikael Stärling och skrattar.
På onsdagen går Final Oak ut i V86-2 på Solvalla, ett lopp över 1 640 meter med bilstart. Vilka tankar rör sig i huvudet?
– Om han fungerar. Det är egentligen det viktigaste. Att se att han är fräsch och travar ordentligt. Jag har gått ett träningsjobb med honom och då var han jättefin.
Resultatmässiga förhoppningar?
– Det kommer i andrahand. Men visst blir vi glada om han tar en slant. Jag tycker inte att loppet ser jättesvårt ut på förhand. Det finns ett par hästar som kanske blir för tuffa på onsdag, men vi får se. Vi håller tummarna.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.