Brasil Boko går för seger i Olympiamontén

35

brasil boko mot olympialoppet

I fjol vann de SM tillsammans.
I söndags noterades ett nytt svenskt rekord.
Nu går Jennifer L Oscarsson och nioårige Brasil Boko för seger i Olympiamontén på Åby om några veckor.

24-åriga Jennifer L Oscarsson red offensivt i montéloppet i Karlstad på söndagen.
Men så satt hon också på nioårige Brasil Boko i träning hos Veijo Heiskanen.
Duon blev svenska montémästare tillsammans under fjolåret och nu skrev man in sig i rekordrullorna.
Starke Brasil Boko stod med 40 meters tillägg men kunde ändå runda till ett nytt svenskt rekord, 1.13,3 över 2 180 meter. Ett voltstartrekord för femåriga och äldre på medeldistans.
– Jag sa efter segern att han är Sveriges bästa montéhäst just nu och det tycker jag fortfarande. Han är gammal hästen och man får ta det lite lopp för lopp men han känns i alla fall jättefin efteråt. Nästa start blir troligen Olympiamontén, säger Jennifer L Oscarsson.

”Är fruktansvärt stark”
Det är olympiatider i travet och under Åbys dag med Olympiatravets final lördag 29 april avgörs också Olympiamontén, ett lopp över 2140 meter med bilstart med 100 000 kronor i förstapris.
Brasil Boko behöver alltså inte jaga ikapp fältet på Åby. Något som var fallet på Färjestad då nioåringen inledde med 40 meters tillägg.
Jennifer och Brasil Boko sågs ute i tredjespår under det första varvet i rekordloppet innan de kom fram utvändigt ledaren. Brasil Boko kunde sedan gå undan till en klar seger.
– Han är fruktansvärt stark alltså, och oöm. Det känns som att det är bättre att rida som jag gjorde i söndags än att sitta och smyga med honom i fälten. Man ska i alla fall inte bråka för mycket med honom. Han gillar inte att man tar i honom, då kan han bli lite stökig. Så det är bättre att låta honom springa som han vill.

Brasil har blivit pass
Mercedes Balogh-tränade Nantucket dominerade bland montéhästarna under fjolåret med Sofia Adolfsson i sadeln. Hästen har varit skadad och har inte startat sedan i augusti.
– Nantucket var bra i fjol men har inte årsdebuterat ännu. Hästarna har aldrig mötts heller, men av dem som är igång nu är i alla fall Brasil Boko klart bäst och vi hoppas en hel del på Åby-loppet, säger Jennifer L Oscarsson.
Hon jobbar hos Åbytränaren Veijo Heiskanen och får många chanser i monté. Tidigare turades hon om med Beata Persson i stallet om att rida Brasil Boko. Nu har Jennifer tagit över helt.
– Han har blivit min passhäst, så från och med nu blir det jag som rider på honom. Jag fick ta över honom av Beata och det tackar jag för. Veijo är också väldigt schysst och satsar en del på montén och låter oss rida mycket.

Stort med SM
40-talet segrar har det blivit i karriären och segern med Brasil Boko i Monté-SM på Åby i höstas är karriärens största. Jennifer ställde sig upp och höjde armen den sista biten.
– Det var verkligen stort, säger Åby-lärlingen som siktar på nya segrar tillsammans med Brasil Boko 2017.

Föregående artikelOS-hjälten: ”Är en jäkla spänning…”
Nästa artikel”Det är bra att ta hål på den myten”