OS-hjälten: ”Är en jäkla spänning…”

31

Han har vunnit Stanley Cup, VM- och OS-guld.

På lördag gästar den travfrälste ishockeylegendaren Mats Näslund, 57, Olympiatravet på Jägersro.

– Det är en jäkla spänning när hästarna springer lopp, liknande en hockeymatch fast man inte kan påverka så mycket, säger han till Trav365.

Timrå-fostrade Mats Näslund, 57, befinner sig i en unik skara spelare. Han är en av dem som lyckats med den magiska trippeln: vinna Stanley Cup med Montreal Canadiens (1986) samt VM- och OS-guld med Tre Kronor 1991 respektive 1994.

Han gjorde bland annat över 650 matcher i NHL för Montreal Canadiens och Boston Bruins och noterades för 634 poäng, enligt Eliteprospects.

På lördag får Jägersro travbana i Malmö finbesök av Näslund, då han är en av ambassadörerna från OS-guldlaget i Lillehammer 1994, som delar ut pris till vinnarna av Olympiatravet.

”Kört hästar en dag i veckan”

Och travet är knappast någon ny företeelse för Näslund, som ägt travhästar sedan 1979 och dessutom kört travlopp och har en amatörlicens som kusk. Bland annat ägde han Bravo Mystic Ice tillsammans med Niklas Holmgren och Glenn Strömberg.

– Mitt travintresse har varit väldigt stort. Jag har kört hästar en dag i veckan men trappat ner lite sedan ett år tillbaka, säger han.

– Jag har inte hållit på för spelandets skull utan för att träna hästar och tävla med dem. Det är en jäkla spänning när de springer lopp, liknande en hockeymatch fast man inte kan påverka så mycket, fortsätter han.

Mats Näslund, som i dag jobbar som snickare, har travet litegrann i blodet, då hans farbror Enar Strandberg var med och startade Danneros travbana.

– Jag var 15-16 år när jag besökte en travbana första gången. Det var Bergsåker när jag spelade i Timrå. Jag följde med de äldre grabbarna i laget, minns Mats Näslund.

Vad är ditt bästa travminne?

– Jag hade en bra häst på 80-talet, Victor Weide. Han vann fyra-fem lopp och var med i ett par finaler. Jag var ju i Montreal under den tiden, men jag följde hästen via Tipsextra.

Finns det någon travvinst som du kan berätta om?

– Det är rätt skralt, men inför VM i Sverige 1981 så tippade jag åt gänget i landslaget, då vet jag att vi fick alla rätt och vann 15 000 kronor. Det var rätt kul.

”De andra är för fega”

Tillsammans med tre andra OS-hjältar från Lillehammer 1994, Magnus ”Sigge” Svensson, Peter ”Foppa” Forsberg och Charles ”Challe” Berglund, ska de närvara vid de olika deltävlingarna av Olympiatravet och vid finalen 29 april på Åby-travet, kommer alla fyra vara på plats.

Samtidigt gör de gamla OS-hjältarna upp i ”Guldkampen”, där en av dem ska bli bäst på att tippa trav. I en intervju med Peter ”Foppa” Forsberg förra veckan, så betonade han vikten av att vinna:

– Superviktigt så klart! Om man vinner detta kommer de att få höra det i åtminstone 13 och ett halvt år, sa ”Foppa”.

Mats Näslund säger så här om kampen mot sina gamla landslagskollegor:

– Alla vi hade fyra rätt i lördags, man kunde ju fått fem så man drog iväg lite. Men lite prestige är det ju. Spontant bör ju ”Challe” vara bäst på att tippa, då han jobbar med det.

Men du är bäst på att köra travhäst då?

– Absolut. De andra är för fega för det, säger han och skrattar.

Apropå dina gamla OS-kompisar, hur ofta tänker du på den där gulddagen i Lillehammer 1994?

– Inte så man går och tänker på det så, men det är nog fyra-fem gånger i månaden som man blir påmind om det. Människor tar upp det, även att jag bommade en straff i finalen mot Kanada, he he.

– Men jag har ju fått chansen att vara med på fem OS och i Lillehammer bodde ju alla i OS-byn, så vi fick chansen att se andra sporter. Vid andra olympiska spel har vi bott ganska isolerat. Hela grejen var bra, sen att vi vann var ju extra positivt.

Tror på Mosaique Face

Vid den första kvaltävlingen till Olympiatravet, förra lördagen på Solvalla, tokskrällde Kadett C.D. som kvalificerade sig direkt till finalen framför hästar som Nuncio och On Track Piraten. Mats Näslunds känsla inför lördagens V75:a på Jägersro?

– Jag har gått ordentligt bet på gulddivisionen de senaste helgerna. Så jag säger att alla kan vinna utom Mosaique Face då. Nej vars, utan att synat listorna allt för grundligt så kommer jag nog landa i att man spikar Mosaique Face till slut.

Till sist Mats, hur ser din kontakt ut med ishockeyn i dag, du känner inget sug att ge dig in i hetluften igen?

– Det är som med travet som jag följer varje dag via ATG Live, det blir tv:n och jag kollar på Malmö och Timrå. Att ge sig in i hockeyn igen är alldeles för tidskrävande, för man kan inte bara engagera sig litegrann.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet