Broberg: ”Det är vi jättenöjda med…”

54

Paris och långlopp ena veckan.

Bollnäs och kort distans den andra.

Micael Brobergs Spitcam Jubb är med i gulddivisionen hemma på Bollnästravet på lördagen efter helgens sjundeplats i Trotting Masters-finalen på Vincennes.

I finalen av Trotting Masters i Frankrike i lördags var sexårige Spitcam Jubb en sparv i tranedansen och fältets minst rutinerade häst.

Bold Eagle föll som storfavorit i loppet som vanns av Aubrion du Gers med tränaren Jean-Michel Bazire i sulkyn.

Spitcam Jubb kördes av franske Pierre Vercruysse och slutade sjua i loppet. Bollnäshästen gick med som första häst i fältet som såg en mycket het Valko Jenilat i jätteledning på Vincennes.

– Den franske hästen skentravade och Spitcam hamnade så att han drog fram fältet bakom. Det gick ju världsrekordtempo och min häst pallade så klart inte hela vägen utan drog på sig mjölksyra. På Vincennes gasade man ju hela tiden och den här gången blev det för tufft i alla backarna nerför och uppför, säger Micael Broberg.

Trotting Masters-finalen blev enligt Broberg ett ”snabbjobb” som belönades med 40 000 kronor. Bästa svensktränade häst blev Jerry Riordans Twister Bi som knep en tredjeplats.

Pierre Vercruysse berömde Spitcam Jubb efter loppet.

– Kusken menade att han med facit på hand hade fått en alldeles för bra start. Det rätta loppet i det där gänget hade varit ett med lite draghjälp för hästen. Vercruysse sa i alla fall att Spitcam var jättefin och att vi kunde komma tillbaka senare eftersom han var övertygad om att han kunde vinna lopp där nere, säger Micael Broberg.

Strulig nedresa

Nio svensktränade hästar flögs ner till Frankrike under fredagen. Strul och förseningar gjorde att man inte kunde installera sig på travbanan Vincennes förrän sent fredag kväll.

– Det är en riktig hårding det här som inte alls tog illa vid sig av vare sig lopp eller resa. Med de dåliga förutsättningar och all väntan som fällde många av de andra; var han en av hästarna som klarade det bäst. Jag bestämde mig nästan direkt vi kom ner att anmäla till Bollnäs V75, bara det inte skulle hända något oförutsett säger Micael Broberg.

Fruktansvärt startsnabb

Spitcam Jubb startar i gulddivisionen och V75:ans femte avdelningen med Kaj Widell i sulkyn.

Micael Broberg har en och en halv mil till tävlingarna på lördag.

Den här gången är det kort distans som gäller för sexåringen som visat att han klarar alla distanser.

– Jag höll tummarna för att han skulle få något av spåren ett till fem. Det blev innerspåret och det är vi jättenöjda med. Jag har en häst som är fruktansvärt startsnabb och har bra chans att ta ledningen därifrån.

Ingen risk att det kommer en reaktion på långresan och äventyret i Frankrike?

– Han hade ju aldrig mött sådana där djur tidigare och bör bara ha gått framåt. Han är stencool och återhämtade sig väldigt snabbt och började äta och dricka direkt efter loppet. Sedan dess har han druckit mycket vatten och fortsatt äta. Bombat rent av all mat han fått och varit precis som vanligt.

”Så han mår bäst”

Hur lägger du upp det med träningen i veckan?

– Jag kommer att köra honom och då blir det som vanligt att det är han som bestämmer farten. Det är så här han mår bäst. Jag har testat att bara låta honom ta det lugnt mellan lopp och haft lite längre emellan, men då är han sämre. Spitcam är bäst med täta starter.

Star Advisor Joli från spår tre är mycket rask från start och lär köras för ledningen…

– Nadal Broline är också startsnabb. Kaj är på innerspår i alla fall och det blir en bra resa hur som helst. Jag tror att loppet står mellan de tre på de innersta spåren. Det är långt ifrån säkert att Star Advisor Joli tar sig förbi Spitcam…jag tror inte på det i alla fall.  Spitcam är grymt startsnabb när kusken bestämmer att han ska vara det.

– Det blir helstängt och samma vagn som han haft på slutet. Hovarna slets ingenting på Vincennes och han har fötter för att gå barfota, men hur det blir bestämmer jag först när vi kommer till banan, slutar Micael Broberg.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSvårstoppad när han går ut i V86 hemma på Solvalla
Nästa artikelJagar seger – med offensivare taktik

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.