Broberg sticker ut hakan inför V75

157

spitcam jubb

Han är optimist till naturen och gillar att vara ”stor i munnen” som han uttrycker det.
Inför lördagens V75-finaler på Solvalla skjuter han ut hakan igen.
– Vem ska kunna slå min Spitcam Jubb? undrar amatörtränaren Micael Broberg från Bollnäs.

Med 19 hästar på träningslistan och några fölston på det får Micael Broberg räknas som en av de proffsigaste amatörerna i landet.
Hästarna är ett heltidsarbete sedan något år. Tidigare har han bland annat drivit hotell och en gång ägt en skivaffär.
Travet har varit en hobby hela livet med hästägande i olika konstellationer sedan mitten av 1980-talet. Men det var först för sju år sedan han satte sig bakom en häst för första gången.
– Det var mina bröder som ville växla ner antalet hästar hos proffstränare och så blev det att jag fick prova. Jag har ingen ambition att hålla på med det här hela livet men visst är det både inspirerande och roligt. Särskilt när det går bra, säger Micael Broberg.

Spitcam med tre V75-segrar
Och bra har det gått på slutet. Särskilt 2016 har varit lyckosamt med snart 900 000 kronor intjänat till stallet.
Toralf Jubb skrällde i V86 på Lindesberg i somras till 95 gånger pengarna med Kaj Widell i sulkyn vilket han Broberg håller som en av höjdarna i år.
Femårige valacken Spitcam Jubb har emellertid stått för meraparten av guldet stallet dragit in. Tre (!) V75-segrar har det blivit i år och sammanlagt 668 000 kronor intjänat.
Micael Broberg säger att han brukar har stor tro på sina hästar när det finns fog för det. Inför bronsdivisionens final på lördag på Solvalla – med potentiella 55 miljoner till en ensam vinnare med sju rätt på V75 – drog startsnabbe Spitcam Jubb spår tre bakom bilen.
– Helt perfekt. Jag sa innan spårlottningen att jag trodde på seger från spåren två till sju och nu fick vi tre, vilket är det bästa. När några av de startsnabba drog sämre spår tror jag att Spitcam Jubb vinner. Kaj Widell kör honom bra och lär inte bomma ledningen. Jag är särskilt nöjd med att Ajlexes Cubano, som är jättestartsnabb, kom bort i lottningen, säger Micael Broberg.

”Kunde springa ett varv till”
Spitcam Jubb har visat sig både snabb och oöm för positioner. Senast på Färjestadstravet blev det smått överlägset efter en tuff forcering till ledningen.
Årets första rikstotoseger kom i ett lopp över tre kilometer under V75-dagen med Finlandia-Ajo i början av maj. Andra V75-triumfen bärgades inför storpubliken under Solvallas elitloppssöndag.
– Senast öppnade han 1.09 i ett lopp över 2640 meter och bara drog undan. Kaj menade att han hade köra ett varv till i samma tempo då han inte höll på att få stopp på honom. Från tredjespåret blir det laddning. Han har visat att han är startsnabb och var exempelvis nere i 1.07-fart på Gävletravet i somras då en konkurrent uppvaktade. Galoppen då berodde inte på att det gick för fort utan att hästen slog i vagnen.

”Springer ren i dag”
Spitcam Jubb har lätt för att få vassa tänder och har nyligen gjorts vid i munnen. En av framgångsfaktorerna bakom årets resultat är att man steg för steg tagit av hästen det mesta av den utrustning han tävlade med tidigare.
Slaggjord, resjord, springrem, käk, tungband, knäkappor, gamascher…allt är borta.
– Så han springer helt ren och tycker att det är roligare. Sedan har han varit utan skor också i de senaste starterna och det trivs han också med. Jag har många bra hästar men hinner inte riktigt med den sista finslipningen på banan som skulle ha varit önskvärt, men den här får mycket tid. Det är ingen som tar en längd på honom och även om han klarar det mesta är ledningen ändå önskepositionen. Så utan sånt vi inte kan styra över ska det vara en bra chans, säger Broberg.

Vem tror på en amatör?
Spitcam Jubb kommer att vara lite påpassad men bara höra till skaran outsiders på lördag.
– Tipsexperterna tittar mycket på vilka tränare hästar har och det tycker jag är fel. Det finns många amatörhästar som kan matcha ”eliten”. Hästarna som individer spelar större roll än tränarna, säger Micael Broberg.
Han brukar vara optimist med Spitcam Jubb och den här gången tycker sig Bollnäsamatören ha extra fog för att vara det.

Föregående artikelDags för Kriteriehelgen 2016
Nästa artikel”Två outsiders – i treåringsfinalen”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.