Brons till Björn Goop i Kusk-EM på Umåker

84

goop brons europa

Det blev en tredjeplats för blågule Björn Goop när EM för travkuskar avslutades i Umeå på tisdagen.
2014 års Europamästare blev danske Knud Mönster som – även om det satt hårt åt – lyckades försvara ledningen i tabellen från den första tävlingsdagen i Örnsköldsvik.

Björn Goop med 5 300 segrar som kusk har prenumererat på championtiteln i Sverige de senaste tio åren. Sveriges representant i de internationella kuskmatcherna har varit nära några gånger men aldrig lyckats bärga guld i vare sig VM eller EM.
Det gick inte den här gången heller i tävlingen som körts sedan 1969 och endast en gång sett en svensk i topp – Jim Frick 1987.
Åtta lopp kördes i Kusk-EM, fördelade över två dagar. Björn Goop försatte inte chansen när han väl fick en riktigt bra häst framför sig.
Ivory Easy, tränad av amatören Olle Bobrink från Umåker, blev Goops segervapen i den åttonde och sista avdelningen i Europamästerskapet.
– Även om det blev lite snålt med segrar för mig tycker jag att det varit ett bra EM, väl arrangerat med många olika vinnare i loppen. Det är fantastiska killar det här, skickliga yrkesmän. Det har varit schyssta tag i loppen med spårhållningar och vårdandet av hästarna. Det är bra att de anpassar sig till våra svenska regler som är de bästa för djuren, sa Björn Goop efter att ha avancerat till tredjeplatsen i EM och därmed säkrat en plats i VM i februari nästa år.

Skjutning och gitarrer
Elva av Europas segerrikaste kuskar under fjolåret deltog i kuskmatchen. Under tisdagen hann deltagarna med bad, laserdom och ett besök på gitarrmuseet i Umeå.
– Det är ett ansvar att representera sitt land, men så mycket vila blir det knappast med alla aktiviterer runt om kring. Men det är skoj. Alla år jag kört de här tävlingarna har gett mig många vänner runt hela världen och det är det bästa med det här tävlandet, sa Björn Goop.

”Stort” sa Mönster
Det blev alltså danskt i topp. 47-årige Knud Mönster är tränare i Skive och höll ledningen i poängligan han tog hand om under måndagen på Solänget.
Det blev ingen seger under tisdagen på Umåker men bland annat en andraplats räckte för att hålla undan på 75 poäng.
– Jag har vunnit det danska derbyt och det var riktigt stort. Men att vinna EM är precis lika stort, sa Knud Mönster.
Landsmannen Birger Jörgensen vann EM 1989 och tog VM-guld för kuskar 2009. Nu var det alltså dags för tränaren från Skive.
Kuskarna som segrade på Umåker var (förutom Björn Goop) tyske Michael Nimcyk bakom Origami, Frankrikes Tony Le Beller bakom kallblodet Järbo Harry och norske Vidar Hop som vann med Lillen Sisu.
Knud Mönster i topp och Björn Goop trea (65 poäng). Franske Tony Le Beller blev tvåa (69 poäng), holländaren Hugo Langeweg J:r fyra (64 poäng) och femma norrmannen Vidar Hop (60 poäng)..
Dessa fem får representera sina länder i Kusk-VM i Australien i februari nästa år.

Mikael Wikner

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.