Folkets spik inför V75 Romme 23 augusti 2014!

273

image-31

En av tidernas största favoriter i E3.
Nästan alla tror att Al Dente ska vinna på lördag.
Den käcke treåringen hos Catarina Lundström på Solvalla jagar elfte raka segern och blir folkets spik i V75 på Rommetravet.

Allt kan hända i trav och djur är djur.
Givna reservationer.
Men nästan allt talar faktiskt till Al Dentes fördel i finalen av E3 för hingstarna och valackerna, V75-6. Hästen är vad man säger ”stenklar” – på pappret.
Detta i en omgång där kan en ensam vinnare med sju rätt på V75 kan bli runt 43 miljoner kronor rikare.
Bortgångne tränaren Tommy Hanné lade grunden för hästen som bara vuxit i kapp med uppgifterna på slutet och tjänat över två miljoner kronor på 17 starter i livet.
I slutet av juni vann Al Dente E3-finalen över medeldistans på Bergsåker med 800 000 kronor i förstapris. Samma summa väntar igen på vinnaren av lördagens unghästfinal – den här gången över sprinterdistans.
Catarina Lundström och Stefan Melander tränar treåringen som är obesegrad i deras regi efter sju starter. Al Dente är startsnabb, stark och bra över såväl långa som korta distanser.
– Börjar man fundera är det rätt kusligt att han blir så stor favorit. Det är verkligen stort med en sådan här final och som tränare är det en hel del att tänka på. Men vi kan liksom inte göra något annat än att se till så att allt är normalt, säger Catarina Lundström under måndagen.

”Peppar-peppar”
Inga ändringar är planerade i hästens utrustning – det behövs liksom inte. Nu gäller det bara att hålla guldklimpen frisk och fräsch.
– Vi tränar på som vanligt och hästen känns ”peppar-peppar” fortfarande jättefin. Det är bara i början av veckan men att det ska hända nåt ska vi väl inte tro, säger Catarina Lundström.
Hon talar om en klok och förnuftig individ som är lik sin far, stallets genom tiderna bästa häst Scarlet Knight. Världsstjärnan slutade tävla 2006 och Al Dente är en av många avkommor som gör det bra.
– Utseendemässigt är han mycket lik Scarlet. På slutet har han börjat likna sin pappa allt mer i tävling också. Senast vann han ju från dödens och när Örjan (Kihlström) körde till i den sista kurvan och övertog ledningen vek han ner öronen så som Scarlet brukade göra då det var allvar.

”Inte bara att briljera”
Körande Örjan Kihlström var imponerad efter segern i uttagningsloppet och var med och beslutade om att välja spår två i finalen på lördag.
Catarina Lundström hoppas att det bär av till ledningen.
– Det är klart att det är mest gynnsamt att gå i ledningen, men vi får se om någon svarar. De andra börjar väl komma i kapp lite och det är många bra hästar emot. Vi tror på vår häst men det är långtifrån glasklart att det bara är att ta briljera undan, säger tränaren i en liten reservation.

En punka 2001
Unghästserien E3 har sett många stora favoriter under åren. Favoriter som både vunnit och förlorat. Lutfi Kolgjinis storstjärna Viking Kronos är den störste av dem alla. Året var 1998 då ”Vikingen” vann ”korta E3” till vinnaroddset 1,22.
Apropå Stefan Melander och Catarina Lundström. 2001 var deras Gigant Neo brakfavorit i E3 men kom bort efter en punktering på ena sulkyhjulet i starten…
Dalatravets sportchef Kaj Närhinen tror som så många andra på Al Dente.
– Kihlström sitter upp igen och han får väl ledningen? Men trav är trav. Jag har själv varit amatörtränare i nästan 30 år och vet ju vad som kan hända. Men det handlar om en mycket bra häst och ingenting tyder på att han ska förlora detta, säger Kaj Närhinen.
Då är det betydligt mera öppet i E3-finalen för ston, V75-2 på lördag.
– Det är svårare att säga vem som ska vinna stonas uppgörelse. Spring Kronos blir väl favoriten där och blir också mitt förstaval. Samtliga försöksvinnare har chans. Bakom favoriten tror jag mest på två outsiders faktiskt: Roger Walmanns Souchong och Pekka Korpis Fashion Duo, säger Kaj Närhinen.
Men sportchefens spikförslag blir alltså Al Dente, i finalen för hingstarna och valackerna.

Mikael Wikner

 

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.