Burman selar ut tre hästar på V75

31

image-7

För ett år sedan blev hon professionell.
För ett halvår sedan blev träningsanläggningen färdig.
På lördag siktar hon högt på V75.
– Vad som krävs för att jag ska bli nöjd? Alla tre hästarna ska vara topp tre och minst en vinna, säger Helena Burman.

46 miljoner kronor förväntas i sjurättspotten när Halmstad bjuder in till jackpotspäckad V75-omgång på lördagen.
En av huvudpersonerna är Helena Burman som upplever en repris på V75-tävlingarna hemma på Jägersro för fyra veckor sedan.
Då skramlade Augustus F. och The True F. ihop ett andra- och ett tredjepris medan Diotima F. galopperade.
– Den här gången hoppas jag på mer, säger Burman som sedan dess hunnit se Augustus vinna V75-final på Solvalla.
– Jag såg den på Jimmy Takters mobiltelefon på en jättedålig uppkoppling. Det tog flera minuter innan jag förstod att han vunnit, men det var en härlig seger.
Semestertrippen till USA ihop med livskamraten och storhästägaren Göran Falk blev ännu mer glädjefylld i den mån att även Diotima F. hann med att vinna.
– Och hon gjorde sitt bästa lopp i karriären. Äntligen har hon börjat lugna ner sig, det är en väldigt speciell häst.
På lördagen representerar duon ett stall som segrat i var fjärde start sedan december.
– Jag tror att det är resultatet av vår nya träningsbana, backen som blev klar på midsommarafton. Innan var vi tvungna att åka till Jägersro och köra alla snabbjobb, sedan vi kunnat träna hemma tycker jag att så gott som alla hästar skjutit upp sig ett snäpp. Se på Bara Min som startar utanför V75 på lördag. För några månader sedan var hon helt slut på 1.17, nu springer hon 1.14 med samma balans. Det har verkligen varit ett uppsving för oss, säger Burman som tidigare var privattränare åt sin sambo, men med proffslicensen fått handskas med nya hästägare.
– Det är jätteroligt. Ta bara gänget runt Diotima F. som kommer här från Klågerup. De har varit helt lyriska. Det har verkligen varit roligt att få ta dem på en ny resa in i travsporten, de är så otroligt tacksamma och uppskattande. Jämför med Falk så är han bortskämd eftersom han haft så stora framgångar redan, han är mycket svårare att tillfredsställa som hästägare.

”Aldrig att sluta skrika”
Och förväntningarna är högt ställda denna lördag.
Att Burman räknar med segerchans för åtminstone två av sina hästar är inget hon hymlar med.
– Augustus och Diotima kommer båda från väldigt fina prestationer och jag räknar med att de är lika bra på lördag. Båda är snabba nog att köra om ledningen och jag hoppas att det ska räcka för att segerstrida här också. The True F. kommer också att prestera mycket bra, men läget gör att han är mer beroende av att det löser sig med positionerna.
Hur tror du ägarna reagerar om det blir seger?
– Vinner Diotima så kommer de aldrig att sluta skrika. Vinner någon av Falks hästar så är han nog nöjd med dagen.
– Och jag slipper flytta ut till hönshuset, tillägger Helena Burman med ett skratt.


Det här berättar Helena Burman om lördagens V75-hästar:

6 Augustus F. (V75-1) är ruggigt snabb bakom bilen och det är nästan ingen som kan vara med honom från start. Näst senast valde kusken att inte ladda av någon anledning, men senast visade han det och jag var inte överraskad att han kom till ledningen. Vi bytte från öppet till halvstängt huvudlag för tre starter sedan och kommer fortsätta så eftersom det fungerat så bra. Om kusken vill så spetsar han här också, men jag lägger mig aldrig i taktiken och lämnar det helt till Stefan. De två loppen han gjort över lång distans har varit kriteriekvalet, då han galopperade, och derbykvalet då han aldrig kom till från tolftespår. Jag känner inte att det är någon stor nackdel nu när hästen är vältränad, fräsch och i full form. Han är fortsatt fint i ordning och jag blir inte det minsta överraskad om han vinner det här också.
4 Diotima F. (V75-5) är en oerhört speciell häst. När vi körde in henne så var vi tvungna att springa med vagnen och sätta på den i farten och vi kunde bara köra i sanden för att hon inte skulle skada sig själv och andra. När hon är på ”galhumöret” som näst senast finns det ingenting att göra, hon bara satte fart mot bilen och galopperade när kusken tvingades ta i henne. Men hon får mycket tid av sin skötare Ulrika Johansson och det ger effekt, hästen har lugnat ner sig och i dagens jobb (torsdag) kändes hon ovanligt avslappnad. Det är faktiskt sällan hon varit så harmonisk i träning och det ser jag som ett gott tecken inför det här loppet. Hon har kommit bra överrens med Johnny Takter och jag känner ingen oro inför lördag, bara förtröstan. På det sättet som hon gick 1.14,5 senast kan jag inte annat än tro att hon är tillräckligt bra för att vinna här också. Det vore en fördel om hon kunde komma till ledningen, men jag tror att hon är bra nog att slåss om det även från andra positioner.
8 The True F. (V75-6) gick en rejäl spurt senast. Normalt tävlar han med jänkarvagn när det är autostart, men det är möjligt att vi hade vanlig sulky då, jag minns faktiskt inte det på rak arm. Oavsett gör det marginell skillnad för hans del och med volt blir det vanlig vagn. Betydligt viktigare är formen och fräschören och där har jag inget att klaga på, han känns lika minst fin som inför senast och jag är övertygad om att han gör en lika bra insats. Hur långt det räcker beror helt på hur det löser sig med positionerna härifrån.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.