Charlotte lever sin dröm som hästskötare

140

charlotte

Charlotte Andersson, 24 är Trav-Sveriges hetaste hästskötare.Foto av THOMAS BLOMQVIST

Hon är Trav-Sveriges hetaste hästskötare.
Charlotte Andersson, 24, har ett cv som redan slår det mesta.
– Det är väl att jag brinner för det. Jag lever min dröm.

Vi får åka till Cabourg vid den franska atlantkusten för att hitta henne – Trav-Sveriges hetaste hästskötare. Här i Robert Berghs franska filial håller Charlotte Andersson som bäst på att förbereda travstjärnan Kadett C.D. inför Prix d’Amerique. Det är en vacker vinterdag, några plusgrader och solen skiner från en klar himmel.
Charlotte Andersson gick hästgymnasiet på Wången och precis som de flesta fick hon jobb direkt efter den utbildningen.
– Nu i juni är det fem år sedan jag började hos Robert, säger hon med lugn och trygg dialekt.
– Jag är född och uppvuxen i Sollefteå. Hästar har funnit i mitt liv från början. Mamma och pappa hade hästar på amatörnivå och jag hade ponny sedan jag var jätteliten. Min första ponny hade jag när jag var två och ett halvt år. Det var mest som sällskap då men han blev liksom min för jag hade intresset direkt. Skogsmulle. Jag har kvar han i dag faktiskt, han fyllde 23 nu efter nyår. Han bor hemma hos pappa i Sollefteå, berättar Charlotte Andersson.

Vann Elitloppet med Nahar
Att det blev häst även i yrkeslivet föll sig naturligt.
– Jag vet inte om det går att förklara, man är så intresserad av en sak och får hålla på med det och får jobba med det man tycker om. Det är jättekul.
Det är inte som man går till jobbet direkt, utan mer som en livsstil och man tycker verkligen att man lever för det här.
Lever du din dröm?
– Ja, det kan man säga. Det gör jag.
2013 vann Robert Bergh Elitloppet med Nahar – och det var Charlotte Andersson som skötte stjärnan.
– Det är det största jag varit med om. Det var så mycket känslor på en och samma gång så det är svårt att sätta ord på dem. Det är svårt att förklara hur det känns egentligen. Hade jag kunnat delat det med allihop så hade jag gjort det.
Var det tårar?
– Ja, det var det, det var glädjetårar. Jag är inte speciellt känslig så, men allting bara brast. Först var jag var ganska samlad, men efteråt när man förstod allting vart det mycket känslor på samma gång.
– Vi firade elitloppssegern flera gånger. Robert stannade kvar för att fira i Stockholm, men jag åkte hem med hästen. När vi kom hem hade de pyntat hans box och hela stallet. Jag var 22 och vunnit Elitloppet, lite häftigt.

Vinnare på Hästgalan
Nahar blev Året Häst och Charlotte Andersson fick förstås klä upp sig till Hästgalan. Snart väntar Hästgalan för att hylla de bästa 2014 och på nytt har hon en kandidat till Årets Häst. Charlotte kunde räkna in två stora triumfer för Ed You: Hugo Åbergs Memorial på Jägersro och Mastersfinalen på Charlottenlund.
Charlotte Andersson har ytterligare en inbjudan till Hästgalan – som vinnare av skötarligan på V75. Hon selade ut hela tio vinnare i travets elitserie under 2014: Ed You vann fyra lopp, Tresor d’Inverne tre lopp, Nahar två och Geisha Sund ett.
– Jag hoppas Robert släpper iväg med så jag kan gå på galan, men jag vet inte ännu.
Att ha skött om bra hästar innebär en hel del resor och även utlandsäventyr. Just nu är Charlotte Andersson i Frankrike och jobbar.
– Jag åkte ner till hit i mitten av september, så lite drygt fyra månader har jag varit här ungefär. Det är första gången jag jobbar utomlands. Planen är att jag ska hem till våren igen.
Jag skulle ner under vintermeetinget och sedan hem till Sverige igen. Jag längtar hem lite – mest efter hästarna där hemma. Jag åkte hem några dagar kring jul, det var trevligt, att komma hem till snön lite.

”Det är roligt på jobbet”
Robert Berg har 28 hästar på sin franska filial. Förutom Charlotte är det ytterligare tre svenska tjejer som sköter hästarna och så har man hjälp av kusken Dominik Locqueneux som fungerar lite som en försteman.
– Vi har kul tillsammans. Det är roligt på jobbet. Det måste det vara för att det ska gå bra tror jag.
Vad gör ni när ni inte jobbar?
– Vi åker kanske in Cabourg eller Caen, äter god mat. Eller åker vi in till Paris och shoppar lite och kollar stan.
– Stranden är jättefin här ner. Man ser att hotellen är igenslagna nu på vintern, men jag kan tänka mig att på sommaren är det helmysigt här.
Vad är det bästa med att vara ute så här?
– Att man får uppleva så mycket, allt med hästarna. Allting är bara kul. Det är ett äventyr som man kommer minnas livet ut.
Vilka hästar har du hand om här nere i Frankrike?
– Jag har sju passhästar: Kadett C.D., Gitano, Amiral d’Inverne, Putte Topline, Bell, Baron de Reux, en treåring som Henrik och Daniel Sedin äger och så Balfour, som Robert äger själv.
På söndag har Charlotte Andersson chans att vinna Prix d’Amerique med Kadett C.D.
– Det är första gången jag selar ut en häst i Prix d’Amerique.
Om ni vinner?
– Det skulle vara enormt stort. Då hade jag inte haft mycket mer kvar att vinna som är större.
Har ni prickat toppformen?
– Ja, men det tror jag. Det känns verkligen som att han är i form.
Är du en tjej som drömmer om segrar?
– Man vill att hästarna ska prestera och må bra, så länge de tycker det är kul och tycker det är roligt att göra sitt jobb då är jag glad och nöjd.
Framtiden?
– Jag tar det som det kommer. Jag trivs i nuet.
Vad gör dig till en bra hästskötare?
– Det är väl att jag brinner för det.

Föregående artikelEn Drömhelg med PdA och dubbla V75:or!
Nästa artikelFörsta Åländska hästen på Vincennes!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.