Corky gör spännande debut i V75 på tisdag!

94

corky

Den amerikanske unghäststjärnan Corky gör på tisdag debut för sin nye tränare Stig H Johansson.
Han startar i fyraåringsloppet Prix Cagnes-sur-Mer (V75-4) när Jägersro kör en extra V75-omgång i samband med Hugo Åbergs Memorial.
– Det ska bli spännande att se hur han tävlar i vår regi, säger Stig H Johansson.

Den fyraårige jänkaren tillhörde kulltoppen i Nordamerikas unghästcirkus. Ifjol segrade han i Earl Beal Jr Memorial som är ett genrep inför Hambletonian Stakes. Det blev senare en tredjeplats i Hambletonian Stakes. Redan som tvååring utmärkte han sig och tog bland annat en andraplats i Peter Haughton Memorial bakom Jim Oscarssons Aperfectyankee. Corky har hunnit göra två starter på svensk mark i Jimmy Takters regi och han har segrat i båda. Först i Fyraåringseliten under Elitloppshelgen på 1.10,4a/1609m. Senast segrade han på tangerat svenskt rekord, 1.11,6a/2140m i ett lopp ingående i Solvallaserien.

”Inte kört så fort”
Det finns onekligen gott om potential i fyraåringen. Det har han redan bevisat både i Nordamerika och vid sina två starter i Sverige.
– Jag har sett mycket av hästen både live och på tape. Det är naturligtvis en fin tävlingshäst. Jag har pratat en hel del med Takter och fått höra att han inte är mycket att rätta sig efter i träning, eftersom han inte är så ambitiös. Han har varit så även hos oss. Vi har inte kört så fort med honom, men han hade tävlat bra innan han kom till oss i sina senaste starter.

Stall Korkad
De nya ägarna går under ägarpseudonymen ”Stall Korkad” och det är delvis samma ägarkrets som ingick i ”Stall Kalas” som ägde Stig H:s stjärnhäst Victory Tilly. Båda hästarna köptes ungefär vid samma tidpunkt i karriären, som fyraåringar, och båda segrade i Fyraåringseliten.
Är det relevant att göra några ytterligare jämförelser mellan Corky och Victory Tilly?
– Nej, det är två väldigt olika sorters hästar. De går inte att jämföras.

”Spännande att se”
Ett nyförvärv av Corkys kaliber kittlar lite extra att få debutera i sin regi, även för en rutinerad och meriterad tränare som Stig H Johansson.
– Det ska bli spännande att se hur han tävlar i vår regi. Det klart att man måste tro att han är med och slåss om det här, när man har de två senaste loppen på näthinnan.

”Kändes fin i dagens jobb”
Occhione Jet var ifjol tvåa i Jubileumspokalen, men fick sedan ett längre tävlingsuppehåll. Den italienfödde sexåringen har varit skadedrabbad och har inte fått tävla kontinuerligt. Nu har han kommit tillbaka och gjort fyra starter under sommaren, senast med två raka andraplatser. På tisdag går han ut i Hugo Åbergs Memorial (V75-6).
– Han har gått bra lopp båda gångerna, utan att vara toppad. Jag tror att de här två loppen som han har fått har tagit fram honom en del. Han kändes fin i dagens jobb och det ser bra ut med honom. Nu fick han ett bra läge och jag tycker att det ska bli spännande att se hur han står sig mot detta motstånd på tisdag. Han kommer mest troligt att tävla barfota runt om.

”Har skött sig bra hela tiden”
I Malmö Stads Pris (V75-7) startar Quirire som kommer med tre raka segrar. Senast segrade han i Kalmarsundsstayern.
– Han var bra då och han är bra när han är fräsch. Det är en häst som har haft mycket småskavanker och han var även borta en lång period innan började starta i år. Jag tycker att han har skött sig bra hela tiden och det ser också fortsatt bra ut i jobben.

Spetsade senast
Senast flög han till ledningen från springspår. Nu har han fått ett fjärdespår i voltstart, vilket är lite sämre förutsättningar.
– Det kan vara lite marigare för honom då han inte är så rutinerad. Jag kan inte tänka mig att han kliver i väg i någon ilfart med spår fyra voltstart, men vi får se hur han löser det. Jag hoppas att han kan vara lika bra som i de senaste starterna och då tycker jag att man ska räkna med honom.
Kan du ranka dina tre V75-chanser inbördes?
– Det är tre fina hästar. Corky och Quirire är de som har bäst möjligheter att vinna. Jag tycker att det är mycket begärt att Occhione Jet ska räcka hela vägen till vinst.

Håkan Persson

 

Föregående artikelJoakim Sandkvist avliden – R.I.P.
Nästa artikelV75-tips Bollnäs 26 juli 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.