Dags för 18:e segern i Guld eller?

16

segern i guld

Trots flera tuffa säsonger i yppersta eliten tycks han bara bli bättre och bättre.
På lördag jagar outtröttlige On Track Piraten sin 18:e seger i gulddivisionen.
– Han startar med bra chans, säger hästens tränare Hans R Strömberg.

On Track Piraten (V75-3) har tillhört toppen ända sedan unghäståren. Han har varit med i både Elitloppet och VM-loppet i New York två gånger och på listan över anrika och stora lopp som han har vunnit finns Grosser Preis von Deutchland, Svenskt Mästerskap, C.L. Müllers Memorial och Prix du Luxembourg. Åtta år gammal ståtar han med över 13 miljoner kronor på vinstkontot och han är still going strong.
– Han visar inga ålderskrämpor alls. Det är bara tränaren som är lite stel på morgnarna, säger Hans R Strömberg och skrattar.
Den 63-årige Rättviktränaren har haft On Track Piraten i sin vård ända sedan hästen gick premielopp som tvååring. 97 starter och 29 segrar senare går hästen ännu en gång ut som favorit i V75:s högsta klass på Färjestadstravet i Karlstad.
– Han mår jättebra! Jag körde honom på rakbanan i går (läs tisdag) och det verkar perfekt allting. Jag tror att han kommer med bra form.

Leder i inbördes möten
I sin senaste start vann On Track Piraten Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst på Solvalla. Tvåa den gången var Nadal Broline. Han är med igen, men On Track Piratens värsta utmanare på förhand är Anna Mix. Fransyskan gjorde senast ett fantastiskt lopp när hon trots stor tappstart rundade till seger i Prix de Bretagne i Paris.
– Jag tror på bra chans, men jag såg loppet Anna Mix gjorde på Vincennes senast, när hon blåste ner Propulsion och var hur bra som helst. Gör hon om den prestationen vete fasen om inte vi andra får köra om andrapriset.
On Track Piraten leder med 2-1 över Anna Mix i inbördes möten. Att dalahästen lottades till spår fyra bakom startbilen och har goda möjligheter att komma till ledningen talar för att han ökar på sin plusstatistik. Det gör även det faktum att han tävlar bra med både skor och brodd på hovarna. Anna Mix startar från spår åtta och är mer ovan Sveriges vintriga tävlingsförhållanden.
– Det känns långsökt att Anna Mix ska ta ner On Track Piraten från dödens. Även om det senast såg ut som att hon kan ta ner vilken häst som helst måste jag säga att On Track Piraten startar med bra segerchans.

Bra återväxt i stallet
Hans R Strömberg har 21 hästar på träningslistan och det är klar övervikt på unghästar. Åtta av stallets hästar är ostartade ett- och tvååringar och av fem treåringarna har samtliga levererat och tjänat mellan 92 700 kronor och 1,2 miljoner kronor. I topp bland dessa är E3-vinnaren Unique Juni men även Perfect Dynamite (V75-4) har häng på kulltoppen.
– Han har gjort det jättebra! Han vann debuten och sedan har han utvecklats undan för undan och gått riktigt bra i höst.
Största framgången hittills för Perfect Dynamite kom i finalen av Anders Kilströms minne i Bollnäs för två månader sedan. Där tog Strömbergs löfte skalpen av segermaskinen Le Miracle. Efter det har det blivit en tredje- och en fjärdeplats vid vilka Perfect Dynamite både har slagit och fått stryk av Stepping Spaceboy, som är favorittippad i lördagens lopp.
– Jag körde Perfect Dynamite i dag (läs onsdag) och han kändes superfin.
Hur ser du på loppet för hans del?
– Han är inte någon startraket och har inte öppnat så bra när han har haft innerspår tidigare. Men han har blivit bättre från start så det blir till att köra så fort det går och se hur långt fram han hamnar. Han är beroende av tempo för att komma till sin rätt men nu när han möter lite bättre hästar kanske han inte mäktar med att göra allt jobb själv. Han har tävlat med brodd i bakskorna och barfota fram på slutet och han är van att gå med skor runt om så det ska inte vara något problem för honom. Jag tror att han har möjlighet att vara med där framme. Styrkan som krävs har han, frågan är om han är snabb nog.
Det är jackpot på V75 och sjurättspotten beräknas uppgå till 43 miljoner kronor. Hans R Strömbergs hästar kan vara värda att ta med i analysen när jackpotsystemet ska konstrueras.

Föregående artikelJackpotmiljoner i ATG:s tomtesäck
Nästa artikel”Dags för draget att börja stapla segrar”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.