Dags för en klassisk fullträff?

33

klassisk fullträff

Han har en andraplats och en tredjeplats sedan tidigare.
På lördag hoppas Tomas Malmqvist nå ända fram i landets äldsta klassiska travlopp – Svensk Uppfödningslöpning.
– Dats Caballo har en utvecklingskurva som pekar rakt upp, säger Jägersrotränaren om sin obesegrade jättetalang.

Det har blivit dags för årets sista klassiska vinnare att koras på Jägersro. Svenskt Travderby för fyraåringar och Svenskt Travkriterium för treåringar är avklarade och kvarstår gör det största lopp man kan vinna med en svenskfödd tvååring.
– Det är ganska svårt att träna fram en tvååring och om man lyckas träna fram en vinnare av Uppfödningslöpningen har man gjort det väldigt bra. Det gör att en seger på lördag skulle vara väldigt stor för mig, säger Tomas Malmqvist.
Uppfödningslöpningen körs på Malmqvists hemmabana Jägersro och redan 1995 sniffade han på segern när hans Tassel Tutiluren knep tredjeplatsen. Ännu närmre den klassiska fullträffen kom Sucre för två år sedan då han skar mållinjen som tvåa.
– Vi hade lite otur den gången. Tunika felade och gjorde sedan ett väldigt bra lopp som femma. Men annars är mitt största minne från Uppfödningslöpningen när Tangens vann 1983. Det var en häftig häst, säger Malmqvist.

”Imponerad av honom”
Förhandsfavorit i årets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning är Svante Båth-tränade Coin Perdu, som är obesegrad efter fyra starter. Men även Tomas Malmqvist har ett mycket starkt kort att spela ut. Dats Caballo (V75-4) vet inte heller hur man förlorar efter fyra framträdanden på tävlingsovalen.

– Från början var han lite besvärlig, så vi höll tillbaka honom i träningen. Det var först framåt sensommaren som vi bestämde att han skulle få kvala och när det gick bra provade vi att starta. Efter det har han växt oerhört med varje uppgift, säger Malmqvist.
I uttagningsloppet till Uppfödningslöpningen stegade Dats Caballo undan till överlägsen seger från ledningen.
– Jag blev imponerad av honom. Han öppnade tufft och avslutade rejält och i träningen efteråt känns han ännu alertare.
Dats Caballo har vunnit samtliga lopp från ledningen men att han kommer dit igen är inget måste enligt hans tränare.
– Han får gärna köras framåt igen men han är precis lika bra bakifrån. Det är bara för att han är naturligt startsnabb som han har hamnat i ledningen varje gång.
Vad tror om chansen?
– Han är bra men måste ha lite flax för att vinna. Motståndet är väldigt bra och det får inte häxa för mycket med löpningsförlopp och så.

Bättre med fast bana
Tomas Malmqvist har ytterligare ett framtidsämne i lördagens storlopp. Casterly Rock (V75-4) följde upp seger i debuten med en andraplats på topptid innan han senast slutade trea i uttagningsloppet till Uppfödningslöpningen.
– Han är en väldigt stor häst, 1,70 hög, och det var när han sprang 1.14,8 i andra starten som vi förstod hans potential. Vi har hela tiden vetat att han är en väldigt bra häst men att han skulle vara så bra så tidigt visste vi inte, säger Malmqvist och fortsätter.
– Jag var väldigt nöjd med honom i kvalet. Banan var seg den dagen och eftersom han är stor sög han fast i banan och drog på sig lite mjölksyra. Med en fast bana tror jag att han kommer att vara mycket bättre i finalen. Vi kanske provar att sätta på honom ett stängt huvudlag för att få honom lite rappare, men om han kan räcka hela vägen vet jag inte.
Hur står sig dina hästar sinsemellan?
– Dats Caballo är kvickare i benen. Casterly Rock är också en väldigt bra häst men jag tror inte att han är så tidig att han kan vinna Uppfödningslöpningen.

Önskeläge för Alex
V75-omgången bjuder på fler fina lopp och Tomas Malmqvist har två hästar till som kan dyka upp i vinnarcirkeln. Först ut är To Be Or Not To Be (V75-1) som tog en andraplats i klass II-finalen i lördags.
– Han gjorde ett topplopp på en för honom lite opassande bana. Den var sugande eftersom det var mycket vatten i den. Han är mycket bättre på en fast bana. Nu har han gått upp en klass men han har gjort det så bra i V75 tidigare så det tror jag att han kommer att klara bra. Voltstart har han gått bra i förut så det tror jag också ska gå bra. Han har vunnit en del lopp med skor så att han måste ha det nu är inget superminus, även om jag tycker att han är ännu bättre utan framskor. Hade jag varit spelare hade jag streckat honom tidigt.
I Johan Jacobssons Minne är Alex Tröjborg (V75-3) en av sex fina fyraåringar som ska försöka ta in 20 meters tillägg på några vassa treåringar.
– Han har bara gjort kanonlopp mot väldigt bra hästar på slutet. Senast var första gången mot äldre hästar och det klarade han bra. Det var ju bara en som var bättre. Han har gått barfota i de flesta av sina lopp men senast var banan så hård att han fick gå med sin träningsbalans, järnskor på alla fyra hovarna, och efter det kan jag inte säga att han är bättre utan skor. Eftersom det funkade så bra tror jag att vi kör precis likadant igen.
Springspår borgar för att Alex Tröjborg hamnar bra till direkt, även om hästen aldrig tidigare har provat voltstart.
– Har han inte? Det är mer än vad jag visste, säger Malmqvist och skrattar.
– Hade jag fått välja utgångsläge hade jag hur som helst valt precis det här. Det ger honom en liten fördel gentemot konkurrenterna på tillägg, han kan komma ner framför dem direkt.
– Det är med ett par riktigt bra hästar i loppet men min är också bra och om han får ett hyggligt lopp kan han vara med där framme och strida.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.