Dags för Finlandia-Ajo!

27

finlandia-ajo

Svenskamerikanske femåringen Propulsion.
Där har ni sportchefen Timo Mahlamäkis vinnare i Finlandia-Ajo inför söndagens svensk-finska V75-omgång på Vermo i Helsingfors.
– Men vi har ett mycket öppet lopp i år med flera segerkandidater, säger sportchefen inför miljonloppet där segrande häst får en direktplats i Elitloppet.

En av Timo Mahlamäkis önskehästar inför årets upplaga av Finlandia-Ajo har Solvalla som adress. Närmare bestämt Furuby Gård i Enköping där Daniel Redén håller till.
Propulsion är obesegrad efter fem starter sedan han köptes till Sverige från USA och trots att hästen bara är fem år räknas han som en av de givnare kandidaterna till Elitloppet.
I sprinterloppet Finlandia-Ajo på söndagen får segrande häst en fribiljett till Elitloppet och sammanlagt fyra svensktränade hästar har möjlighet att ta den här ”genvägen” via Finland på söndag.
– I fjol kom 9000 personer till tävlingsdagen här i Helsingfors och vi tror att det ska bli något liknande igen. Väderprognosen ser mycket bra ut, riktig sommar med 15-18 grader hela veckan. Det kan bli riktigt bra tävlingar, säger Timo Mahlamäki, chef på Vermo där Quarcio du Chene med Björn Goop i sulkyn fortfarande har banrekordet 1.10,6 efter segern i det ”finska elitloppet” 2010.

Ämnen för Elitloppet
Mahlamäki tycker sig ha bjudit in ett riktigt fint fält. En finsk seger på söndag vore en skräll. Men loppet är jämnt så varför inte resonerar han.
– Både 6 Propulsion och Stefan Melanders 8 Volstead är intressanta hästar, amerikafödda femåringar ”på väg upp”. Båda två kan finnas med i Elitloppet på Solvalla redan i år och egentligen har jag svårt att skilja på dem. Spåret avgör lite till Propulsions fördel den här gången.
Över 1 609 meter avgör starten som vanligt mycket. Som det låter har sportchefen en favorit till att ta ledningen.
– Peter Untersteiner tävlar för första gången på Vermo vilket är glädjande. 4 Nothing But Class är startsnabb och är en intressant kandidat. Franska 2 Anna Mix var jätteduktig trea i Olympiatravet och är ett av Frankrikes bästa ston som kan visa sig hur bra som helst egentligen. Danske 7 Tycoon Conway Hall som Steen Juul har såg när han vann i Halmstad och gick 1.10,4 där i mars och blev en av mina första hästar i Finlandia-Ajo.
Vilken av de finska hästarna har bäst chans?
– Av det finska laget säger jag 1 Twigs Voici som faktiskt slog Delicious U.S. i Stoeliten under elitloppshelgen förra året och är bäst från ledningen. Finskägde och finskfödde 10 Shadow Woodland som Reijo Liljendahl tränar kan få loppet. Ni ser, det är många om budet.
Bästa spiken i V75-omgången?
– Jag tror att 5 Victory Bonsai (V75-4) har mycket bra chans att vinna. Heikki Korhonen tränar och Kari Lähdekorpi är med och äger den här hästen som har mycket hög kapacitet. Strålande vid seger senast i Seinäjoki.
Glenn Kosmos Memorial, V75.3, är ett lopp för fyraåriga hästar. Vem är din vinnare där?
– Totalt startar 40 svensktränade hästar hos oss och svenskarna kommer med många fina till det här loppet. Ett jämnt och svårtippat lopp. Jag vet i all alla fall att Markku Nieminen är mycket nöjd med 6 Flynn Boko och tror att den kan vara vinnaren med lite tur. Pekka Korpi har kriterievinnaren 3 Arctic Passion som jag tror kan bli farlig.
Vad ser du mest fram emot på söndag?
– Det är ju som alla år Finlandia-Ajo. Den stora nyheten i år är ju att vinnaren får en direktinbjudan till Elitloppet. Det är naturligtvis mycket angenämt för oss. Det har varit nästan varje år så att vinnaren hos oss kommit med i Elitloppet men att ha fått Solvallas förtroende på det här sättet känns extra bra.

Startlista
Finlandia-Ajo
1 609 meter

1. Twigs Voici – Pekka Korpi
2. Anna Mix – Pierre Vercruysse
3. Bret Boko – Ari Moilanen
4. Nothing But Class – Peter Untersteiner
5. Onirique – Tommi Kylläinen
6. Propulsion – Örjan Kihlström
7. Tycoon Conway Hall – Steen Juul
8. Volstead – Jorma Kontio
9. Ringostarr Treb – Wilhelm Paal
10. Shadow Woodland – Ulf Ohlsson
Förstapris: cirka en miljon kronor

Fotnot: V75 från Vermo startar 14.30.
TV-tider: kl 12.30-14.00: V75 Direkt med V4, TV4 Sport, från Vermo
Kl 14.00-17.00: V75 Direkt, TV12, från Vermo.
Kl 18.30-19.00: Vinnare V75, TV12, från Vermo.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.