Kari Lähdekorpis tips inför V75 på Vermo

50

victory bonsai

Kari Lähdekorpi är tipsexpert i finsk trav-tv och bjuder på värdefull information till V75-omgången i Helsingfors på söndag.
Dessutom äger han fyra hästar som startar i V75 – bland annat Onirique i Finlandia-Ajo – även om Kari hävdar att han har en häst som är bättre.
– Ingen slår Victory Bonsai. Det är Finlands bästa häst och jag väntar på att han ska slå igenom och bli en internationell stjärna, säger Lähdekorpi och rekommenderar spik på V75.

Kari Lähdekorpi är sedan ett antal år bosatt tre mil utanför Tammerfors. Han slutade som travtränare trots att han var en av de främsta i Sverige. Numera äger han ett femtontal hästar och pysslar med lite andra saker.
– Jag är med i ett tipsprogram i den finska trav-tv:n onsdagar och lördagar. Sedan sitter jag med i lite olika styrelser som tar en del tid. I övrigt spelar jag golf på sommaren och åker skidor på vintern, säger Kari Lähdekorpi.
Inget sug efter att börja som travtränare igen?
– Absolut inte. Nästa år fyller jag 60 år och även om Stig H kanske håller på tills han är 100 år så är det inget för mig. Jag trivs bra som jag har det nu.

”Propulsion vinner Finlandia-Ajo”
Som ägare har han sina hästar utplacerade hos olika tränare både i Finland och i Sverige. Bland annat hos Peter och Johan Untersteiner.
– Jag har en jättefin syster till Your Higness som Peter säger är hans bästa treåring. Hon heter Dealwithakiss som galopperade från start i debuten och startar på måndag igen. Jag tror att hon kan springa 1.14 full distans redan nu, säger Lähdekorpi.
Den numera finska tipsexperten har förstås järnkoll på söndagens V75-tävlingar i Helsingfors. Kari har dessutom fyra hästar själv till start och en av dem är Onirique i Finlandia-Ajo, storloppet där vinnaren får en plats i Elitloppet. Onirique köpte han på internetauktion förra året för 200 000 kronor.
– Jag tyckte att det hade varit en nyttig och travsäker häst som gått med skor och ändå sprungit 1.10-tider på Solvalla. Jag tänkte att han kan slå de näst bästa i Finland men inte de bästa. Men nu har han även slagit de bästa när han vann ett storlopp i Helsingfors för några veckor sedan.
– Senast fick han gå lite för tidigt och det var full distans. Han har en kort speed och i det här gänget tror jag att han måste komma ner till sargen. Hästen hänger med vem som helst även om det går 1.08 första varvet så hänger han med. Han går en bit när man vrider ut honom men slår inte de bästa här. Vi kör barfota fram, kanske runt om och jag hoppas att han kan tjäna pengar.
Vem tror du vinner Finlandia-Ajo?
– Det gör nog Propulsion. Han har varit jädrigt fin och jag tror att han är en elitloppshäst. Men Nothing But Class tror jag gör ett bra lopp och han kan bli svårfångad från ledningen. Twigs Voici är snabb ut och Pekka vill nog köra i ledningen. Vi får se hur länge han kör för Peter ska satsa från start med Nothing But Class också.

”Victory Bonsai är en grym häst”
Kari Lähdekorpi hävdar dock att han äger en annan häst som är bättre än de finska hästarna i Finlandia-Ajo. Det är Victory Bonsai som startar i V75-4. En segermaskin som vann elva lopp på 16 starter i fjo, bland annat på elitloppssöndagen.
– Victory Bonsai är en grym häst och det är absolut Finlands bästa häst. Ingen slår honom och jag hade verkligen velat ha med honom i Finlandia-Ajo. Jag är lite besviken på det och fattar inte varför de inte tog med honom. Men det kanske var så för att jag redan har med Onirique.
– Han är lite dålig från start men helt oöm för positioner och kan gå under 1.12 full distans. Han går alltid in i mål och var Finlands bästa fyraåring i fjol. När han vann senast så satt han i fjärde utvändigt och gick på sjuhundra meter kvar. Han var helt överlägsen när han vann på nytt banrekord 1.11,6 i Seinäjoki. Då var han också okörd i mål och jag väntar på att han ska bli en internationell stjärna.
– Jag vet inte hur bra Chatain är. Han spurtade ju mycket bra i V75 i lördags men jag vet inte hur snabb han är från start. Star Martin är snabb ut men de finska hästarna är inte i samma klass som Victory Bonsai. Han tränas av en amatör, Heikki Korhonen, som har tio hästar i träning men som år efter år tar fram två av kullens bästa hästar. Det är bara en hobby för honom då han driver ett stort företag med kranbilar. Men de senaste 15 åren har han haft jättefina hästar och vunnit Kriteriet och andra storlopp, säger Lähdekorpi.

Vi låter Kari Lähdekorpi ge sin syn på de finska hästarna han vurmar mest för i övriga respektive V75-lopp.

V75-1:
– Like You
gjorde ett fruktansvärt bra lopp när hon vann näst senast. Gången innan var hon osannolikt bra som tvåa efter att ha tappat 100 meter på galopp och ändå var målfotoslagen. Senast var hon lite sämre men gick med skor då. Hon måste gå barfota runt om då är hon mycket effektivare.
Downander är bra, han är snabb ut och får säkert en bra resa. Han går ända in i mål.Bacardi Razz har varit grymt bra och vunnit med 40 meter på 2600 meter. Om kusken kör från start undrar jag om någon vill svara för han bara springer och manglar på. Nu möter han tuffare motstånd och det är inte så enkelt att komma till ledningen från spår åtta. Men man kan inte köra fint med hästen, han bara springer. Wasa Warrior är en fin häst i bra form men jag är lite tveksam om han räcker. Sauvignon Blance gav sig lite för enkelt senast och Agnese är en jättefin märr som brukar gå bra i dödens.

V75-2:
– Dreambow
är bra, det är den bästa finska hästen i loppet. Han är snabb ut och har bra läge. Haras du Pin har spurtat bra så in i helsike två gånger i rad men har dåligt spår.Airport Present har vunnit två raka på ett bra sätt men spår tolv kan vara lite för svårt.

V75-3:
– Grainfield Ace
är obesegrad i år i fyra raka och har varit helt överlägsen i de senaste loppen. Han har varit väldigt bra och kan vinna igen. Flynn Boko vann med skor senast och tar de av honom skorna nu så är han ännu bättre. Men Granfield Ace är den bästa finska hästen och han är dessutom snabb ut.

V75-5:
– Min egen Prey Frontline ska vara favorit och får han ligga på rulle så går han in i mål. Senast var han dålig och borde ha kunnat bättre. Han fick en bra resa då. Näst senast så galopperade han trehundra meter kvar och var okörd i det läget när han vreds ut till attack i tredjespår. Han hade vunnit det loppet annars men det var snäva kurvor så det kan ha berott på det. Hästen är stark och normalt ska han vara med i striden. Buck Boko har gått bra på sistone och Tir du Caux är en stark häst men Prey Frontline är den bästa finska hästen i loppet.

V75-6:
– Regent Zet
är min häst och han är bra. När han var med i Gulddivisionen senast hade han spår tolv och satt som sista häst i sista sväng. Han sprang fortast av alla över upploppet och har jättebra form. Amaretto Scoop har varit jättebra vid segrarna men var dålig senast. Han är snabb ut men kan inte ta en längd på Kan Ha. Jaqueline Mon Ami har gjort grymma lopp ett par gånger men senast var hon en besvikelse.

Vem är bästa spiken på V75?
– Jag tycker att det är Victory Bonsai (V75-4). Det ska till en jäkligt bra häst för att slå honom och jag vill inte byta häst med någon. Vi kör barfota fram igen, han är ännu bättre barfota runt om men det väntar vi med. Jag har svårt att se honom förlora.
Vilka finska hästar vurmar du mest över?
– Hannu Torvinen tror stenhårt på Downander (V75-1) men jag tycker att Like You är minst lika bra. Sedan vill jag framhålla Dreambow (V75-2) tidigt, säger Kari Lähdekorpi.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFem tippar V75 till Vermo Söndag
Nästa artikelDags för Finlandia-Ajo!

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.