Dags för en segerstaplare på V75!

16

bergsaker v75

Sex raka segrar i imponerande stil.
Ska Bergsåkers nya kallblodsstjärna Talls Odin klara av en sjunde i debuten i V75 på hemmabanan?
– Det känns stimulerande att få åka ut med den här på lördag och det är klart att man hoppas en del trots att det är det absolut tuffaste gäng han mött någon gång, säger tränaren Anders Wallin.

Med elva segrar i fjol blev Sundsvallshästen landets segerrikaste kallblod, och tvåa i landet totalt i statistiken över segerskördar.
Segrar som i de flesta fallen togs med gott om luft ner till konkurrenterna.
2016 är det upp till bevis i eliten för den käcke kallblodsfuxen – och det vet tränaren Anders Wallin som ett tag var inne på att i-n-t-e plocka ut sin stjärna på lördag.
Talls Odin var enligt Wallin bättre än förväntat i årsdebuten i förra veckan efter några månaders tävlingsfrånvaro, men att gå ut i V75 redan i början av mars kunde vara i hårdaste laget…
– Jag var lite valet och kvalet och funderade på ett lopp på Dannero. När han var så pass fin joggandes i fredags, nästan bättre än före årsdebuten, ja då ville jag prova V75, när det var hemmaplan och allting, säger Anders Wallin.

Ängslig stil i början
Bergskåkerstränaren fick Talls Odin i träning i slutet av 2014.
Farten fanns men hästen var spänd i loppen. Talls Odin vann i första starten i den nya regin och det ängsliga sättet försvann ganska snabb.
– Han hade bara en fart, var entaktad som vi säger och hade en ganska hög ”käk” för att han inte skulle slå ihop och galoppera.
Anders Wallin säger att en av hemligheterna var att han kunde förlänga hästens käkrem (bakom huvudet) i takt med att fuxen blev starkare, både fysiskt och psykiskt.
– Han blev jättefin och sprang lågt med huvudet och var avslappnad. Så från att ha varit en klassisk ”nordis”, uppträder han numera nästan som ett varmblod där speeden blivit ett viktigt vapen.

”Överraskande bra årsdebut”
Talls Odin hade inte sett en travbana sedan den överlägsna V86-segern i mitten av november inför comebacken i förra veckan.
Från 40 meters tillägg hade sexåringen en bra bit upp till täthästarna på den sista bortre långsidan.
Han redde dock ut situationen galant till sjätte raka.
– Eftersom han var spänd i loppen i början hos oss visste jag inte hur han skulle reagera när han inte hade varit med på länge. Men han var jättefin. Det var överraskande bra att han kunde springa så pass fort och även speeda en ordentlig bit med tanke på att han bara gått tung träning och inte några farter i vinter.
I V75-4 på lördag, Brimsguttens lopp, är han en av sex hästar som står start, med konkurrenter både 20 och 40 meter efter. Du tippar er etta i ”Fem tippar V75” och måste tro på ganska bra chans ändå?
– Ja, med en häst som vunnit sex raka och övertygat hela tiden måste man så klart tro på chans. Fast det är ju det absolut tuffaste gäng han mött någon gång. Jag tippar loppet 5 Talls Odin, 1 Åsakjappen, 4 Fiann, 9 Sjö Odin och 10 Mjölner Komet. Det kan vara tufft för oss längst fram att ha såna som Sjö Odin och Mjölner Komet bara 20 meter bakom. Helst hade man ju sett att vi varit tolv där framme och bara tre hästar på tillägg – då hade det varit många att runda för hästarna med mer rutin och pengar.
Talls Odin har rekordet 1.26,1 på medeldistans. Är han mogen att kapa den tiden på lördag?
– Hoppas och tror det med tanke på sättet han sprang 1.26,7 i årsdebuten. Det ska bli riktigt spännande.
I V75-2 har du 12 Shelly Ann Frazer till start som vann ett liknande lopp för ston i V86 med ”spårtrappa” i höstas. Formen där?
– Vi försöker leta lite såna här lopp till henne. Hon är långsam ut och då betyder bakspår mindre. Hon var inte alls bra i den senaste starten. Mentalt visade hon som alltid bra inställning men hon var lite sliten. Nu har hon fått ta det lugnare och fräschats upp och känns bra igen. Hon brukar gå bra i de här loppen och kunna plocka ner många sista varvet och ska räknas lite med chans, slutar Anders Wallin.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.