Hans G Eriksson inför V86

150

1.114838.1456768589

Fjolåret var dramatiskt för familjen Eriksson.
Hans G Erikssons 2016 har börjat desto bättre.
På onsdagen kan Topgear ta stallets fjärde årsseger på V86.
– Hästen är stenhård om han kommer till ledningen, hälsar Eriksson.

Hans G Erikssons 2015 blev inte riktigt som han tänkt sig. Hans son, travtalangen William, var med om en bilolycka och skadorna blev stora. Det gjorde att tankarna inte riktigt fanns där fullt ut för att ha ett tävlingsstall med dryga 20 hästar.
– William var med om en älgolycka i mitten av september och slog halvt ihjäl sig. Det tog väldigt mycket energi och det är självklart att det gjorde att stallet fick komma lite i andra hand. Mina tankar har alltid varit att stå vid Williams sida. Han fick skador på halskotorna och var väldigt dålig. Nu har det gått ett bra tag sedan olyckan, men rehabiliteringen fortsätter. Han har precis börjat simma, vilket tydligen ska vara bra. Läkarna säger att han ska bli helt återställd, men än är det högerarmen som inte riktigt fungerar som den ska. Det är en långsam process där nerverna ska växa tillbaka. Jag hoppas för Williams skull att han är tillbaka i travsporten inom inte allt för länge, han älskar ju det här.
Förutom sonens otäcka olycka så var det mycket annat skit som hände i stallet, vilket gjorde att den där riktiga glöden saknades.
– Vi hade dåligt foder ett tag och hästarna blev sjuka. Det är väldigt frustrerande när det inte fungerar som det ska. Hästarna känns fina, men de går ingenting i lopp. Då börjar man fundera och så. Jag har inte ändrat på någonting i träningsväg eller så, utan nu har allting börjat rulla på igen och då kommer också resultaten. För en så pass liten tränare som mig är det jätteviktigt.

Inlett året på bästa sätt
2016 har börjat bra för stallet. Tre segrar på 18 starter har det blivit, att jämföra med 144 starter och fem segrar under hela 2015.
– Det känns som att hästarna är kraftigt på gång. Jag har många fina hästar i stallet och hade det även i fjol, men man kommer inte så långt på klass när de inte mår bra. Nu senaste veckorna är det klart uppåtsving och jag hoppas att det fortsätter på den vägen.
Han håller till på en gård i Sala, Hans G Eriksson. En gård med enkla träningsmöjligheter, men trivs gör han.
– Vi har en bra väg att köra på och sedan brukar jag åka till Julmyra de få gånger som jag behöver köra lite fortare. Det fungerar på fint sätt. Hästantalet i stallet är väl helt okej, jag närmar mig ändå 60 år och framför allt nu när William är krasslig så blir det mycket att stå i. Det enda som jag önskar är väl att få in något fler hästägare, som det är nu äger jag väldigt många av travarna själv.

Kraftigt på gång
En av hästarna som han har ägare på är Topgear. Den nyblivna femåringen visade stora resurser stundtals under tre- och fyraårssäsongen, men strul har gjort att han inte riktigt fått visa hur bra han är.
– Topgear har haft problem med en has, som jag hoppas att vi har kommit till rätta med. Vi åkte till veterinären med honom efter sista starten i fjol och efter det tycker jag bara att hästen känns starkare och starkare. I årsdebuten hade jag inte kört snabbare än 1.45 med honom, men ändå var han fyra från dödens. Senast spurtade han kanonbra efter ett riktigt struligt lopp.
Två lopp i kroppen har han med andra ord inför onsdagens uppgift på Solvalla. Han startar från spår fyra i den fjärde V86-avdelningen.
– Förutsättningarna kan jag verkligen inte klaga över. Han är snabb ut och det ska bli spännande med kort distans. Jag vette katten om vi provat det någon gång. En gång? Okej, men någon nackdel är det definitivt inte.

Mot spets i V86-4
Taktiken är given, åtminstone från början.
– Jag kommer att dundra iväg när bilen släpper iväg fältet. Kommer jag till ledningen så kör jag där. Hästen är verkligen stenhård när han sitter i ledningen och han svarar något enormt när konkurrenterna kommer upp på utsidan. Han går från alla positioner, men det vore intressant att testa i spets.

Hur bra tycker du att hästen står sig i klassen?
– Jag tycker mig ha en häst som duger gott. Jag tror att det här är en sådan häst som kommer kliva upp en bra bit i klasserna så länge han får hålla sig frisk och fräsch. Får han bara lite kontinuitet i år så tror jag det kan bli otroligt roligt.

Vad tror du om möjligheterna under onsdagen?
– Jag har väl inte någon jättestor koll på konkurrenterna, men jag tycker att min häst ska räknas, avslutar Eriksson.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.