Dags för Uncle Peter? V75 Boden 14 juni 2014

170

uncle peter boden

Världens snabbaste travare anlände till Boden på fredagsmorgonen.
Uncle Peter blev i fjol den snabbaste hästen genom tiderna på tusenmetersbana hemma i USA.
Ändå slår den exotiske gästen ur underläge i lördagens drabbning Norrbottens Stora Pris.

Med tre mindre framgångsrika starter i ryggen i Skandinavien är det kanske i lördagens miljonlopp i Boden alla bitar faller rätt för den amerikanske femåringen Uncle Peter.
Skötaren Tobias J Gustafsson var på plats i Norrbotten ett drygt dygn i förväg inför den viktiga uppgiften med sin guldklimp på fredagen. 90 mil i hästtransport med två stopp på vägen.
– Vi stannade på Bergsåker för en kortare rast. Sent torsdag kväll blev det ett stopp på fyra timmar på Umåker där han fick vila och hann med ett mål mat. Han borde ha klarat det väldigt bra. När de tävlar i Kanada handlar det om tripper på nio-tio timmar. Så han är van, säger Tobias J Gustafsson som anlände Boden vid halv sex på fredagsmorgonen.
Nyfiket samlas vi utanför boxen på Madelene Wiksténs gård, ett par kilometer från travbanan. Dörren dras upp och Uncle Peter sticker ut huvudet för en titt ut i stallgången.

Vändningen senast?
Jänkaren tränas av Jimmy Takter i USA och är i Sverige på tillfälligt besök tillsammans med Corky från samma stall.
Hästens världsrekord 1.08,7 i USA ifjol imponerar men har redan hunnit bli gamla meriter och på tre starter i Skandinavien har det blivit en fjärde-och en femteplats som bästa resultat.
Stallet tror och hoppas att vändningen kom förra helgen då hästen spurtade bra i Jämtlands Stora Pris efter sen lucka.
– Vinnaren Mosaique Face slår han inte den dagen, men han hade krafter kvar och låg bra i puls efter loppet. Det tog ett tag att få upp farten och med lite tidigare fritt hade han nog kunnat vara tvåa i Östersund.
I Elitloppet för några veckor sedan hamnade Uncle Peter utvändigt ledaren.
– Ja, det blev så fel! Han ska ju absolut inte ha sådana lopp. När han gick sitt världsrekord fick han smyga med. Det är en snabb häst, inget snack om det, och kanske behövde han de här loppen för att hitta sig själv efter trippen över? Löser det sig från bakspåret på lördag och det blir lite tempo på’t, ja då kan det bli riktigt bra, säger Tobias J Gustafsson på klingande östgötska.

Mera prat av Peter
Uncle Peter vaknar till när bilderna ska tas och börjar smågruffa med sin skötare. Inga hårda tag. Allt är på lek.
Skriken som ljuder ut i stallet är något hästen lagt sig till med mer och mer under de veckor han tillbringat på Stall Zets gård i Enköping där Tobias J Gustafsson hyser in sig med sina två passhästar.
– Ja, han har börjat ”prata” mer nu och det kanske är ett gott tecken. Om man som spelare tar med ett par hästar tycker jag man gott kan ha med honom också. Han är nog en av de snabbaste i loppet och med spår nio behöver han inte ödsla någon kraft i starten som han fått göra hittills.
Norrbottens Stora Pris går inte förrän 22.45 som den sista avdelningen på V75 under midnattstravet i Boden. Efter en vilsam fredag med en hel del tid i hage, väntar lättare jogging under lördagsmorgonen för världsrekordinnehavaren berättar skötaren.
– Det är ju kvällstrav och vi har gott om tid.

Fotnot: Det vankas midnattstrav i Boden på lördagen. Normalt körs V75 på lördagar med första start klockan 14.30. Nu handlar det om start 20.30 för det första V75-loppet.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelLannem Silje satte nytt Världsrekord!
Nästa artikelNästagångare 14-18 juni 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.