Daniel Redén inför Elitloppet och V75

247

Daniel Redén inför Elitloppet och V75

Som travbiten tonåring följde han skådespelet från publikplats.
I år tränar han själv det stora hemmahoppet.
På söndag kan cirkeln slutas för Daniel Redén i Elitloppet.
– Jag önskar ibland att jag kunde gå ur min kropp och vara den där 17-åringen igen, som ska springa och sätta sig på E-läktaren och få uppleva stämningen där, säger Solvallatränaren inför helgens stora travfest.

Elitloppsvädret med en temperatur långt över 20 grader har infunnit sig och hästarna ser ut att njuta i solskenet när vi rullar in mellan hagarna på Furuby Gård utanför Enköping. Det är en knapp vecka kvar till årets största svenska travhändelse och endast de sista finslipande förberedelserna återstår innan det är allvar.
– Elitloppet är inte bara själva loppet utan det är hela helgen. När finalen av Elitloppet går är man nästan besviken, för då vet man att det är så långt till nästa gång. Under hela veckan byggs det upp en stämning av alla travmänniskor i hela världen. Det ringer folk från USA och varje gång man ser på telefonen att det är utlandssamtal vet man att det är frågor om Elitloppet. Då hugger det till i magen – å jävlar, nu är det dags! säger Daniel Redén.

Ville inte bli travtränare
Han har varit med i Elitloppet flera gånger tidigare och i årets upplaga har 38-åringen hemmafavoriten Propulsion (V75-4) och norske Lionel (V75-3) till start. Inte illa för en kille som inte ens hade klappat på en häst innan han under gymnasietiden började praktisera på en ridskola.
– Min morsas kommentar glömmer jag aldrig, ”vad ska du börja med hästar för, du har ju aldrig tagit i en häst”, berättar Daniel Redén och skrattar.
Men hästintresset, som väckts av tragiskt bortgångne kompisen Andreas Bergfeldt, var starkt och via en kontakt på ridskolan började Daniel Redén arbeta hos framgångsrika travtränarparet Stefan Melander och Catarina Lundström. 17 år gammal såg han för första gången Elitloppet på plats på Solvalla.
– Det var när Gum Ball vann och då stod jag på taket på Stallbacken. Sedan satt vi på E-läktaren när Moni Maker vann -98.
Året därpå var Daniel Redén själv med i Elitloppet för första gången, som skötare till fyraåringen Lucky Po (utslagen i försöket). Men några drömmar om att nå toppen som travtränare väcktes inte i elitloppsvimlet.
– Det jag visste då var att jag i-n-t-e skulle bli travtränare. Jag hade inga planer på något sådant utan jag var mer i nuet och tyckte att det var fantastiskt att vara där.

Bättre än förra året
När hårdsatsande travhästägaren Bengt Ågerup (Stall Zet) nästan tio år senare erbjöd Daniel Redén en roll som privattränare nappade han emellertid och det var startskottet på en fantastisk tränarkarriär. De senaste åren har boksluten landat på över 20 miljoner kronor inkört och storloppstitlarna har erövrats i strid ström. Men i Elitloppet saknas fortfarande en fullträff. Propulsions andraplats från i fjol är den bästa placeringen hittills.
– Förra året hade jag haft stora problem. Jag hade inte kunnat träna som jag ville, Propulsion hade varit sjuk i Finland och vi hittade inga svar och jag fick det inte alls att stämma. Sedan, de sista dagarna, gick det åt rätt håll och jag kände att han ändå var där att han kunde göra ett bra lopp. Men jag hade inga förhoppningar på en bra placering.
I år har förberedelserna gått bättre och Propulsion gav ett mäktigt styrkebesked när han i genrepet krossade motståndet och vann på 1.09,9, med skor och sulor på hovarna, tussarna kvar i öronen och gott om krafter i behåll.
– Han har varit bra i de här två starterna han har gjort nu. Det finns att slipa på i aktionen, det ska vara 100 allting, men det var mycket bättre senast på Solvalla och innerst inne vet jag att det kommer bli hur bra som helst när jag får rycka av honom bakskorna. Då blir det en helt annan ”Propp”.
– Om det hade varit i dag som Elitloppet gick, jag säger i dag för jag är skrockfull och det kan hända mycket de här dagarna som är kvar, hade jag varit mycket mer nöjd än vad jag var förra året. Han kommer vara bättre prestationsmässigt i år, det tror jag.

Försöker vässa startsnabbheten
Om Lionel blandar sig i segerstriden på söndag är det en överraskning för de allra flesta men Daniel Redén är nöjd även med honom. Hästen var senast fyra i Olympiatravets final, vilken han vann förra året.
– Lionel är en joker som aldrig har startat på 1 600 meter för mig. Jag har lite smådetaljer som jag ska klura på i veckan och jag är inne på att han kommer att göra ett väldigt bra lopp. Jag har funderingar på hur jag ska lägga upp sista jobbet och byta något huvudlag. Jag ska försöka få honom bra mycket mer startsnabb än vad han har varit.
Den franske nationalidolen Bold Eagle är favorit till segern i Elitloppet. Han misslyckades i finalen förra året efter försöksseger på löpningsrekord och nu är det bara seger som räknas för fransmännen.
– Prestigen har jag lagt åt sidan. Vi har mött Bold Eagle så många gånger nu och vi har varit före honom några gånger men vi har fått stryk fler gånger. Det klart att jag vill slå honom men jag vill slå alla hästar som är med. Jag vill helst se att det blir dött lopp mellan mina två i finalen. Nu vet jag att det är svårt att få men det är så man måste tänka.

Daniel Redéns tidigare elitloppsdeltagare:
2013: Shaq Is Back (utslagen i försöket)
2014: Delicious U.S. (trea), Shaq Is Back (utslagen i försöket)
2016: Propulsion (fyra), Call Me Keeper (utslagen i försöket)
2017: Propulsion (tvåa), In Vain Sund (sexa), Delicious U.S. (utslagen i försöket).

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.