”Darling Boko kan vinna direkt på V86”

35

image-36

Darling Boko, med Johnny Takter i sulkyn, är en av Ulf Stenströmers topphästar i stallet och som på onsdag gör årsdebut i V86. Tränare Stenströmer tror på vinst direkt, men har ej bestämt balansen ännu.Foto av LARS JAKOBSSON

Förutom världsstjärnan Noras Bean finns flera topphästar som Your Highness och Oliver Kronos i stallet.
En annan stjärna är Darling Boko som nu gör årsdebut och som tränaren Ulf Stenströmer har stora förhoppningar på framöver.
– Någon ny Noras Bean vågar man knappt tro på att man ska få men Darling Boko är en av flera jag hoppas kan axla manteln, säger han.

Ulf Stenströmer har 84 hästar i träning och efter en hektisk dag har han precis slagit sig ner för en sen lunch när vi når honom på telefon måndag eftermiddag.
– Det var många att köra i dag och vi är precis färdiga, inleder Stenströmer efter att han kört snabbjobb sedan tidig morgon.
Självklart måste vi börja med helgens stora snackis Noras Bean som haltade av banan på Jägersro efter att i imponerande stil ha vunnit Gulddivisionen och slagit världsstjärnan Maven.
– Det ser otroligt mycket bättre ut nu och han är så gott som haltfri i skritt. Han har fått komma ut i en vanlig hage och ser ut att må väldigt bra. Han äter och dricker som han ska göra och det går ingen nöd på honom.
– Jag hoppas och tror att hältan i lördags berodde på ett bandagetryck. Han har bandage på frambenen och vi kan nog utesluta att det skulle röra sig om att han trampat på en sten för hovarna ser bra ut. På onsdag kommer veterinären för att undersöka och lysa igenom benet med ultraljud så får vi se vad det visar. Men något Olympiatrav vågar jag inte hoppas på. Vi ska göra allt vad vi kan men hästen bestämmer självklart allt och just nu ger jag det inte så stora chanser.

”Fin i jobb – men osäker på balansen”
En av många topphästar i stall Stenströmer är det femåriga stoet Darling Boko. Hon kom till Axevallatränaren i fjol somras och gjorde nio starter hos honom förra året. Facit blev fem segrar, ett andra- och två tredjeplatser. Hästen var bland annat trea i Derbystoet efter att ha vunnit försöket och visade vid flera tillfällen att hon tillhörde kulltoppen. I onsdagens V86-omgång, som kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem nio miljoner kronor enbart på åtta rätt, gör Darling Boko årsdebut. Hon blir favorit på Åby i den femte avdelningen från spår nio bakom startbilen.
– Darling Boko (V86-5) var lite sliten efter sista starten på Mantorp i fjol och fick vila en period. Sedan har hon tränat på och var startklar för tre, fyra veckor sedan men kändes inte som bäst i ett jobb så vi åtgärdade henne och hon fick en liten paus. Sedan har vi kört på och som snabbast har hon gått ett 1.18-jobb över full distans och kändes fin på det, säger Ulf Stenströmer.
– Hon känns givetvis bra nu eftersom vi startar men det enda jag är osäker på är om vi ska rycka skorna i första starten för året. Det kan bli så att vi sparar hovarna till Lovely Godivas lopp på Åby om tio dagar och jag vill fundera på det.
– Jag vet att det är tråkigt att säga så här innan men jag vill se hur hon värmer först innan jag bestämmer balansen. Kanske att vi anmäler barfota runt om och sedan får vi se om det blir skor eller barfota efter värmningen. Vi försöker att göra det bästa för hästen och inte för spelarna den här gången. Man måste kunna få använda sin yrkesskicklighet och anpassa efter hur en häst känns efter en värmning ibland utan att det ska bli en massa diskussioner när det gäller balansen.

”Har allt som en topphäst ska ha”

Hur stor är skillnaden om hästen springer med skor eller tävlar barfota?
– Det är klart att hon är bättre barfota, annars hade vi ju alltid kört med skor. Det är en enormt stor häst som mäter över 1.70 centimeter i mankhöjd men hon har inte speciellt stora fötter och har vunnit med skor tidigare.
Hon har sprungit in 835 000 kronor hittills. Hur höga förväntningar har du på henne framöver hur bra häst det kan bli?
– Det är en häst som är väldigt allround, hon är stark, snabb, har fin gång och bra inställning. Allt som en topphäst ska ha och jag har stora förhoppningar på henne. Hon har gjort det bra i varje start för mig och höjde sig ett par snäpp sedan hon kom till oss.
– Jag har flera fina hästar som knackar på dörren för att kunna tillhöra toppen framöver och hon är en av dem. Att få fram någon ny Noras Bean vågar man knappt tro på men hon är en av dem som ska kunna axla manteln lite grann i alla fall.

”Kan absolut vinna loppet”

Hur blir det med huvudlag och sulky?
– Jag tror att när vi nu kör bakifrån så blir det vanlig vagn. Hon har gått med jänkarvagn förut men den väntar vi med. När det gäller huvudlaget så är det samma där som med balansen att jag vill vänta till efter värmningen innan jag bestämmer. Hon brukar gå med helstängt huvudlag men det kan även bli öppet huvudlag den här gången.
– Oavsett hur det blir med balans och utrustning så kan hon absolut vinna loppet. Det är en så pass bra häst som är så mycket tränad nu och känns så fin, säger Stenströmer.
Du har även med Ursula Knick från spår fyra bakom bilen i V86-3. Chanserna där?
– Ursula Knick (V86-3) gillar jag skarpt för det finns väldigt mycket fart i henne. Det visade hon om inte annat näst senast då hon blev tvåa och det känns som att hon kan vara med i lite större sammanhang än det här framöver. Men det gäller att hon utvecklas mentalt för hon är lättstörd och tål inte mycket bakom bilen. Det får inte krångla för henne eller att någon stör henne för då blir det galopp.
– Jag har en rejäl häst som duger bra i klassen och felfri ska hon räknas och det är ett givet streck på kupongen. Inga ändringar utan barfota bak som på slutet, det är hennes bästa balans.

Föregående artikelFem tippar V75 till Mantorp 18 april
Nästa artikelStefan Melander inför V75 på Mantorp

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.