Stefan Melander inför V75 på Mantorp

39

tarzan elitloppet 2015

Stefan ”Tarzan” Melander avslöjar att han tackar ja till en plats i Elitloppet med Digital Ink.Foto av LARS JAKOBSSON

Sju raka segrar i gulddivisionen varav tre finaler.
Klar för final i Olympiatravet och redan inbjuden till Elitloppet.
Digital Ink är Sveriges hetaste travhäst.
– Du kan skriva i texten att vi tackar ja till Elitloppet, säger tränaren, uppfödaren och ägaren Stefan ”Tarzan” Melander.

På lördag landar V75-cirkusen i Östergötland och Mantorp. V75 bjuder på jackpot och det finns 42 miljoner kronor i potten för sju rätt.
Det sportsliga huvudnumret är gulddivisionen som även är sista chansen att kvala in till finalen av Olympiatravet.
Digital Ink är redan klar för Olympiatravets final efter sin imponerande seger i det första uttagningsloppet 28 mars hemma på Solvalla. Den triumfen var hästens sjunde raka i gulddivisionen. Som grädde på moset fick digital Ink även en inbjudan till Elitloppet.
Men Solvallas sportchef Markus Myron har inte fått något ja än av Stefan Melander.
– Nej, jag tycker att det är lite tidigt, även om det inte är så långt kvar. Men jag är glad att han är påtänkt. Vi startar på Mantorp nu och sedan hoppas jag på Åby. Han mår bra av att starta med 14 dagar eller tre veckors mellanrum, säger Stefan Melander.
Men man kan väl ändå tacka ja? Händer det något sedan så är det väl bara att gilla läget, eller?
– Okej då. Du kan skriva i texten att vi tackar ja till Elitloppet, gör det. Det är klart vi vill vara med om allt är okej, men vi tar ett lopp i taget. Det är den taktiken vi har, säger Stefan Melander.

Vunnit på alla distanser
Senast Digital Ink (V75-3) fick stryk var för fem månader sedan och det krävdes världsrekord av Nahar (1.10,5/2 140 meter, autostart) för att betvinga Stefan Melanders stjärna.
Den sexårige hingsten är så här långt årets häst i Sverige och i sin segersvit i vinter har han vunnit på distanserna 1 640 meter, 2 140 meter, 2 640 meter och 3 140 meter.
På vilken distans är han bäst på?
– Han kanske är bäst över fyra kilometer…vi får prova i höst. Nä, allvarligt talat vet jag faktiskt inte. Han klarar det mesta, det är en riktig hårding, säger Stefan Melander.
Vad gör Digital Ink så bra?
– Nej, men det är en ruskig häst. Han har sju raka i guld och det är ingen lätt liga precis. Det är ändå 2015 och det är inga dunungar han kutar på. I lördags såg vi till exempel hur bra Noras Bean är och den avväpnade han enkelt i de senaste mötena. Förmodligen har ”Inken” det efter sin pappa, som också var ett fenomen. Men tyvärr fick Super Photo Kosmos inte visa det. Efter en olycka som femåring, då han blev påkörd och sträckte sig, vågade han aldrig ta ut steget riktigt.
Är de lika?
– Nej, inte mer än att båda är exteriört ruskigt snygga. Inken är 15 centimeter högre.

”Möter två elitloppshästar”
Vad tror du om lördagens uppgift, sprinterdistans och spår sex bakom startbilen?
– Distansen? Ja, han gick 1.10,0 i dödens i elitloppsförsöket förra året. Men jag måste få lov att säga att det förmodligen är två elitloppshästar som startar invändigt om honom den här gången. Oasis Bi och Magic Tonight kan vara två elitloppsfinalister.
Hur ser Digital Ink ut eftersenaste segern?
– Det är normalt allting. Han är aldrig en glänsare, varken i träning eller i uppvärmning. Han är lite speciell och kör sitt eget race.
Gör du några ändringar balansmässigt?
– Nä. Det blir som vanligt. Han går med skor än så länge, vi får se om vi hittar på något framöver.

Fler chanser på V75
Förutom Digital Ink så startar Stefan Melander och sambon Catarina Lundström ytterligare fem hästar inom V75-spelet.
Nose Gear (V75-2) har gått barfota runt om i tre starter av sju i år och vunnit samtliga barfotalopp.
– Jag tror inte barfota är hela sanningen. Men det är en ganska bra häst. Jag var osäker på honom senast då han inte startat på en månad. Han kommer att vara kraftigt förbättrad med det loppet.
Barfota igen?
– Det blir utan framskor i alla fall.
Porthos Amok (V75-3) gör sin 17:e raka start på V75.
– Är det så? Det beror väl på det inte finns så många snabblopp i Sverige. Det är en häst som tål en hel del jobb, en gulddivisionshäst. Men han brukar få dåliga spår och har det igen, det är inte lätt från dåliga lägen på tusenmeters-banor, säger Stefan Melander.
Pine Cool (V75-5) har tävlat barfota runt om i sina fyra senaste starter.
– Han är inte så tokig och gick bra i skymundan senast. Han var bra när han vann på Solvalla för tre starter sedan. Jag tror han gör ett bra lopp men det blir svårt att vinna.
Screen Height V75-6) tävlade senast barfota runt om för första gången på länge men galopperade då.
– Det berodde inte på att han gick barfota utan han blev för ivrig och slog ihop. Han är inte så tokig men möter bra hästar.
Blir det barfota igen?
– Ja, det tror jag.
Super Otto (V75-7) radar upp pallplatser V75 och frågan är när han ska få en fullträff?
– Han har absolut ruskig form och är jättebra för dagen. Men tyvärr går det inte från tolftespår, säger Stefan Melander.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.