Datafel bakom ”Östersundsfallet”?

63

datafel

Ett datafel vid en valutakonvertering hos det amerikanska spelbolaget Churchill Downs kan vara förklaringen till fredagens händelse på Östersundstravet.
– Vi har ännu inte kunnat styrka Churchill Downs uppgifter. Vår utredning fortsätter därför i oförminskad takt, säger Hasse Skarplöth, vd ATG.

Det var i fredags ATG registrerade flera spel från USA-partnern Churchill Downs på 19,2 miljoner kronor som väckte uppmärksamhet och förvåning.
Spelet gjordes på tre hästar på spelformen Plats i Östersunds lopp 8, enligt följande:
Rebeval, 5,1 miljoner kronor
Penny of Man, 9,6 miljoner kronor
Execellent Launcher, 4,5 miljoner kronor
Rebeval vann loppet, Penny of Man kom tvåa och Execellent Launcher blev oplacerad.
13 vinnande platsspel (22 129 kronor) hann hämtas ut innan ATG stängde utbetalningen, som en knapp timma senare åter öppnades, nu utan spelen från USA, och då återstod 16 250 kronor i omsättning.
– Ingen vinstutbetalning har skett till Churchill Downs, som vi stängt av för fortsatt spel under utredningen, meddelade ATGs säkerhetschef Magnus Lunner redan i fredagskväll.

Fel i dataprogram
Från att miljonbeloppen från USA upptäcktes och fram till nu har ATG, som informerat händelsen till Lotteriinspektionen, försökt få fram alla fakta och på söndagen står det klart att det amerikanska spelbolaget Churchill Downs upptäckt ett fel i sitt dataprogram.
– Vi har fått information från Churchill Downs om att ingen av deras kunder har spelat de aktuella miljonbeloppen på hästarna i Östersund utan hävdar att spelen uppkommit på grund av ett fel i deras datasystem kopplat till valutakonvertering. Även om vi har fått en förklaring från Churchill Downs vill jag understryka att vi fortsätter vår utredning till dess vi kunnat styrka att Churchill Downs uppgifter är korrekta, säger Hasse Skarplöth.
Han fortsätter:
– Hög spelsäkerhet är grundläggande för ATG. I utredningen granskar vi därför också hur vi själva hanterade händelsen och våra rutiner under kvällen. Bland annat tittar vi på våra åtgärder från att spelet registrerades till loppet gick. Vi kommer att hålla vår kontrollmyndighet Lotteriinspektionen informerade. Vi har allt att tjäna på att även de genomlyser ärendet.

ST utreder
Även ATG:s ägare Svensk Travsport (ST) har inlett en utredning om loppet i Östersund.
– Vi tittar på loppet ur en sportslig synvinkel och vår utredning leds av chefsveterinär Göran Åkerström och säkerhetschef Michael Halvarsson. Blodprov har tagits på de aktuella hästarna och vi kommer att göra en fullständig loppanalys, säger Johan Lindberg, t f generalsekreterare på ST.

Pressrelease ATG

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelEftersnack Derbyt och DD Mantorp 8/9-2014
Nästa artikelKamp till linjen när Poochai vann Derbyt 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.