”De flesta kommer ju inte tillbaka…”

21

Italiensk travsport skakas av ännu ett misstänkt kidnappningsfall.

Natten mot tisdagen försvann derbyvinnaren Unicka från sin box.

– Olustigt för de drabbade – särskilt som de flesta hästar inte brukar komma tillbaka, säger travtränaren Björn Lindblom som verkade på den aktuella gården nära Pisa i 20 år.

LÄS OCKSÅ Stjärnhästen kidnappad: ”Märkligt”  

Det är den i Italien verksamme dansken Erik Bondo som blivit av med två av sina hästar. Ett förmodat kidnappningsfall som för tankarna till maffian.

Tidigt tisdag morgon gjorde Bondo upptäckten hemma på gården utanför Pisa. Italienske unghäststjärnan Unicka segrade i derbyt och Orsi Mangelli i fjol som treåring. Hästen fanns inte i sin box. Bort var också Vampire Dany, en av Italiens topptvååringar 2016.

Erik Bondo uttalade sig för en dansk travsajt.

– När jag som vanligt skulle fodra mina hästar på morgonen upptäckte jag att såväl Unicka som Vampire Dany var borta. Det är inga tecken på inbrott här på stuteriet och vi har också ett larmsystem men det var alltså inte nog, säger Bondo till travservice.dk.

Verksam på gården

I Italien är hästfolket väl medvetna om riskerna med kidnappningar och säkerheten är en helt annan än i exempelvis länderna i Norden.

Björn Lindblom var en av topptränarna i Sverige på 1970- och 80-talet. 1984 flyttade han till Italien där han var en framgångsrik tränare och vann närmare 50 klassiska lopp och drygt 2000 segrar som tränare och kusk.

Lindblom – hemma i Sverige sedan 2013 – var i 20 år verksam på anläggningen där dansken Erik Bondo nu håller till.

– Det ringde en journalist ifrån Pisa och det var så jag fick reda på vad som hänt. Hästarna som försvunnit ägs båda av Gianluca Lami, en hästägare hos mig från 1987 ända fram till 2012. Det är en jättefin gård. Ett fint ställe, säger Björn Lindblom.

”Skinn på näsan”

Efter 29 år i Italien lämnade han landet med blandade känslor. Björn Lindblom blev inte själv utsatt för kidnappningar men säger att det är mycket som är ”fel”.

Ett tufft land att arbeta i.

– Italien är jättefint om man är där som turist och ska glida runt bara. Ska man vara där och sedan äta av samma kaka som andra -–då gäller det att ha skinn på näsan.

Återfanns aldrig

Italien har drabbats hårt av kidnappningar genom åren. Ofta är folket bakom ute efter pengar. Det mest kända fallet är avelshingsten Lemon Dras försvinnande. En stjärna i aveln som stals ur sin box våren 2006 och aldrig återfanns.

2007 drabbades svenske Jan Nordin av en liknande kidnappningshistoria i Italien. Equinox Bi, vid tiden en av världens bästa travare, försvann från sin box på gården där svensken var verksam som tränare till miljonärsfamiljen Biasuzzis hästar.

– Nordins häst kom tillbaka efter några månader – men de flesta kommer ju inte tillbaka. I fall när hästar kommer till rätta igen är det mest troligt så att man ”kommit överens” med vissa personer, säger Björn Lindblom, i dag tränare på Jägersro i Malmö.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”De flesta kommer ju inte tillbaka…”

Föregående artikelFick licens indragen – slutar som tränare
Nästa artikel”Största som hänt mig inom travet…”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.