”Största som hänt mig inom travet…”

56

Lucas Wallin, 24, värvades till drömjobbet i USA – via Facebook.

Nu, tre år senare, är han egen travtränare i landet och tog i fredags sin första tränarseger.

– Segern i fredags var det största som hänt mig inom travet, jag lever min dröm, säger Lucas Wallin till Trav365.

Det var under 2014 som den då 22-årige Lucas Wallin lämnade Sverige för att bli ”second trainer” hos Åke Svanstedt i USA.

Han värvades till drömjobbet via Facebook.

– Björn ”Bernie” Norén hörde av sig och frågade när jag kunde komma, jag tvekade inte en sekund, berättade Lucas Wallin för Trav365 då.

I fjol fick han en ännu viktigare roll i stallet, just nämnda Björn Norén som varit Åke Svanstedts högra hand i USA lämnade för Sverige och då ”flyttades” Wallin upp.

– Jag kommer anmäla hästar i samråd med Åke, sen kommer vi hjälpas åt med pappersarbete, berättade Lucas Wallin för Trav365.

Nu, tre år efter att han lämnade Sverige för USA, är han egen travtränare i landet och i fredags tog han sin första seger som tränare – med åttaårige Appomattox på Meadowlands.

”Trodde knappt det var sant”

– Det var det största som hänt mig inom travet, helt klart, kommenterar Lucas Wallin fredagens tränarseger för Trav365 och fortsätter:

– Egentligen var det bara ett litet lopp på Meadowlands med 4 500 dollar i förstapris, och Åke Svanstedts lät mig köra väldigt fina hästar och stora lopp här i USA där jag lyckades vinna något, men det är en jäkla skillnad att vinna som egen tränare kontra kusk. Jag vet hur svårt det är att träna fram en vinnare och det var så himla stort faktiskt, man trodde knappt det var sant.

Det var i slutet på augusti i fjol som Lucas Wallin lämnade sin roll hos Åke Svanstedt för att prova sina vingar.

– Då hade jag bara en häst som jag startade med, och då hjälpte jag Marcus M Melander, sedan fick jag in den hästen som jag vann med i fredags, Appomattox, i slutet på oktober och då hade jag två hästar. Sedan kom auktionen i Lexington och där köpte jag en ettåring utan att ha några klara ägare på den, men sedan sålde jag den och då fick jag tre hästar, berättar Lucas Wallin och fortsätter:

– Sedan var det dags för auktionen i Harrisburg och då fick jag fyra unghästar till, och i dag har jag nio hästar. Fem unghästar, två treåringar, en fyraåring och åttaåringen som vann i fredags.

Är du nöjd med det antalet?

– Självklart tackar jag inte nej till hästar, men jag vill ligga runt tio till 13 hästar året ut så man kommer in i det, så att man känner att man har 100 procent koll på alla hästar, och så att man hinner med det som man ska hinna med och känner sig nöjd.

”Jag lärde mig otroligt mycket”

Kan du beskriva din tillvaro just nu?

– Jag lever väl min dröm, jag har varit i USA i tre år nu. Självklart saknar jag Sverige och familjen och när storloppssäsongen drar igång i Sverige så är det ett jäkla drag och det kan man sakna, det händer mer runt själva loppen än vad det gör här i USA, här är det mer inriktat på själva loppen och sitt eget. Men, jag trivs väldigt bra här och lever väl min dröm.

Varför lämnade du Sverige för USA för tre år sedan, varför tackade du ja till drömjobbet på andra sidan Atlanten?

– Jag var här i USA under 2008 på semester, bara åkte runt och kollade läget, och sedan dess är jag förälskad i det här landet. Jag har alltid velat komma över hit till Amerika, men jag trodde kanske inte att det skulle bli så som det blev.

Kan du utveckla?

– Jag trodde väl att jag skulle komma över hit och jobba i ett år, och sedan kanske tillbaka till Sverige, då såg jag ändå min framtid i Sverige. Men, när jag fick chansen hos Åke så tvekade jag som sagt inte och på den vägen är det.

Tre år hos Åke Svanstedt lärde Lucas Wallin mycket, något som han är tacksam för då han i dag står på egna ben.

– Jag trivdes bra hos Åke och lärde mig otroligt mycket, Åke var ju ny här i USA när jag började där och han fick ju nästan börja om på noll, så det var väldigt lärorikt att se hur han gjorde och där lärde jag mig väldigt mycket. Jag fick köra väldigt många lopp, stora lopp också, för Åke och jag fick också mycket ansvar i hans träningsverksamhet och även om jag gillar att köra lopp så är ändå träningen det jag brunnit och brinner mest för.

Varför slutade du hos Åke?

– Jag var ändå där i tre år, och jag har väl alltid sagt att 1,5 år hos en tränare är lagom, jag var i Holland i 1,5 år, och jag var hos Stefan Persson i 1,5 år, och jag har alltid velat se mycket och lära mig. Jag hade en fantastisk tid hos Åke, men i fjol kände jag ett sådant jäkla sug att dra igång en egen tränarrörelse, att prova sina egna idéer och tankar. Jag ville prova, och misslyckas så misslyckas jag, ser jag att jag inte duger så kommer jag gå tillbaka och jobba som dräng, men jag vill ge det chansen i ett par år och se hur det går.

”Ingen dans på rosor”

Lucas Wallin har nu varit egen tränare i sex månader i USA, och även om han lever drömlivet i USA så sticker han inte under stol med att det är kämpigt.

– Det är tufft alltså, jag är ju själv med de här nio hästarna, jag har en kille som kommer på morgonen och mockar och så, så jag kan dra igång och köra själv. Det är ingen dans på rosor så här i början då man måste köpa allting nytt och så, det är tufft, men förbannat roligt också, säger Wallin och fortsätter:

– Jag hyr in mig hos min flickvän Mikaela Melanders familjs gård i New Jersey och de är till stor hjälp, hade jag inte haft dom så hade det nog inte gått så här. Jag och Marcus M Melander kan bolla lite idéer och så, och det är till stor, stor hjälp faktiskt.

Hur ser du på de närmsta månaderna som kommer för din del?

– Jag har egentligen bara en treåring som kommer ut i månadsskiftet, det har varit lite strul med honom och han ska kvala om, men han kommer väl ut i slutet på månaden. Annars har jag bara den som vann i fredags som är startklar, de andra ska jag nöta på med. Jag har mest tvååringar och deras säsong börjar i juni och håller på till september, och varje dag man åker ut så längtar man till säsongen drar igång och just nu, den här årstiden. så har alla här nere drömmen om att just de sitter bakom en unghäststjärna, säger Lucas Wallin och avslutar:

– Sedan måste jag påpeka vikten i, och hur fantastiskt jag tycker det är, att mina hästägare vågar satsa på mim, en ung kille från ett annat land, och det är jag verkligen tacksam för.   

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Största som hänt
mig inom travet…”

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.