”De har skickat kulan på analys”

72

Under torsdagsmorgonen hittade Bollnäsamatören Micael Broberg, 55, en lutfgevärskula i sin segermaskin och välkända V75-häst Spitcam Jubb, något som Trav365 var först att rapportera om.

– Någon har skjutit hästen med luftgevär. Kulan sitter kvar i bogen. Halva kulan sitter i huden, halva ute. Polisen är på väg hit, sa Micael Broberg till Trav365.

– Det måste vara en psykopat som gjort det här, fortsatte han.

”Väldigt frustrerad”

En anmälan gällande djurplågeri blev upprättad och efter en genomgång av flera hästar i samma hage kunde Broberg konstatera att flera av hans hästar blivit beskjutna.

– Man är väldigt frustrerad. Spitcam Jubb har fått flera skott på sig. En annan häst, Power M.M., har också fått tre-fyra skott på sig.

Nu befarar den lilla tränaren att beskjutningarna av hästarna kan ha pågått en längre tid, utan att han märkt av det.

– Inför V75-starten på Östersund var han svullen en vecka före uppe vid höften, korset, typ. Precis lika som nu, där han blivit träffad, men utan kulhål. Jag har en kiropraktor som hjälper mig och hon ringde mig i går, efter att det här kommit ut, och hon var helt säker att han även blivit beskjuten då. Det var ju efter att han varit så bra i Sweden Cup på Solvalla.

Vaktbolag och polis ska bevaka

Hur går dina tankar i dag?

– Man blir ju misstänksam, och man blir ju nojjig, även om jag inte kan gå runt och vara det. Hästarna fick stå inne i natt, men de mår ju bäst ute där de kan röra sig fritt, ha fri tillgång till hö och där de kan gå in i lösdriften om de känner för det.  Jag ska visa att de som sköt inte kan vinna, jag är inte nedslagen, jag känner ett enormt stöd

Efter attacken mot hästarna kommer bevakningen kring gården att skärpas rejält.

– Polisen kommer åka förbi här har de sagt sen har jag ett vaktbolag som jag har ringt, de kommer också hit. Sen kommer ju grannar och så bli mer observanta efter det här. Polisen har skickat kulan på analys. Tydligen kan man hitta dna på kulan, det låter otroligt, men de tar det här på allvar då det handlar om djurplågeri.

Hästarna verkar må bra?

– Ja, som tur är. Spitcam har inte blivit träffad i någon muskel. Jag har haft två veterinärer här som gått igenom honom. Kulan har penetrerat huden, men inte gått in i någon muskel eller liknande.

Efter veterinärundersökningarna under torsdag åkte Micael ut och körde sin ögonsten i ett träningsjobb.

– Han var grym! Jag brukar köra intervaller i 1,2 mil och blåsa ur dom rejält sista biten, det behövde jaginte nu. Han blåste ur sig själv, om jag säger så. Det vara fulla linor och han var verkligen peppad att få springa. Det var första jobbet efter V75-segern i Kalmar, han kändes riktigt grym.

Det måste ha känts bra?

– Jag kände att jag blev glad. Jag körde ett par hästar till också och istället för att lägga fokus på vem eller vilka som gjort det här mot mina hästar så ska jag fokusera på att plocka fram fler hästar som går bra.

”Då siktar vi på Elitloppet”

Du sa innan det här hände att du ville ha med Spitcam Jubb i miljonloppet Hugo Åbergs Memorial, kvarstår det?

– Ja, planerna kvarstår. Men först ska vi till Jarlsberg och starta. Jag vill i första hand vara med i Jarlsberg Grand Prix, i andra hand får han vara med i Anders Jahres Pokallopp, det är norska motsvarigheten till Silverdivisionen.

Sen Hugo Åbergs Memorial?

– Det vore drömmen att slå till där. Om inte det blir start där? Då siktar vi på Elitloppet nästa år. Ingen dröm är för stor. Jag har en stor Vinnie i Spitcam Jubb, säger Micael Broberg och skrattar.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet