”De ska inte behöva bli föräldralösa redan”

15

Foto: ALN

Proffstränaren John Byström

TRAV27 november 2017 13:41

Proffstränaren John Byström, 59, fick en hjärtinfarkt för drygt två veckor sedan – efter ett travlopp.

Det har gett honom en väckarklocka.

– Jag har två tvillingdöttrar på sju år, inte har jag tänkt att de ska bli föräldralösa redan nu, säger han.

Det var den 9 november som Rommetränaren John Byström vann travlopp med egentränade Fertilize Launcher på hemmabanan.

En halvtimme efter loppet, när John befann sig inne i stallet, drabbades han av kallsvettningar och smärta i bröstet.

Ambulans tillkallades och Byström fördes till sjukhus. Där visade det sig att 59-åringen drabbats av hjärtinfarkt, enligt sjukhusjournalerna av den allvarliga sorten.

I dag, drygt två veckor senare, är John hemma igen – sjukskriven. Händelsen på Rommetravet den där torsdagen i början av månaden har gett honom en väckarklocka.

”Kom under vård snabbt”

– Jag började må dåligt ungefär 30 minuter efter loppet, och det blev bara sämre och sämre. Jag fattade inte vad det var som hände, men min sambo, som är veterinär, har väl lite bättre koll på det där och hon tillkallade ambulans, säger John Byström och fortsätter:
– Jag kom under vård snabbt, jag fick hjälp på snabbast tänkbara sätt.

Hur mår du i dag?

– Det är väl under kontroll, jag har varit kvar på sjukhuset och blivit övervakad och så där, men nu är jag tillbaka hemma, men sjukskriven. Jag är med i stallet och styr upp lite grann, men annars tar jag det ganska lugnt. Jag känner mig som vanligt, men planerar att inte utsätta mig för något. Jag har lovat mig själv, min familj, och min omgivning att jag ska ta det lite vackert. Jag ska på återbesök på sjukhuset här framöver och ta prover och EKG och sedan får vi se när de resultaten kommer, om och hur jag kan börja köra travlopp igen.

”Min far dog i hjärtinfarkt”

Hur tänker man, när man varit med om en hjärtinfarkt?

– Jag är ytterst tacksam för svensk sjukvård, att jag mår som jag gör. Jag hade en bild i huvudet att man blir orkeslös och dålig efter en hjärtinfarkt, men i mitt fall har jag klarat mig väldigt lindrigt. Läser man journalerna så står det att det var en allvarlig infarkt, och även om jag inte vet gränsen mellan vanlig och allvarlig, så är det ändå det som står i journalen. Jag känner mig faktiskt väldigt bra, och skulle gott kunna jobba mer än vad jag gör, men jag har som sagt lovat mig själv, min familj och min omgivning att inte göra det, säger John Byström och berättar vidare:
– Jag har ju genetiken emot mig, min far dog i hjärtinfarkt och min mamma har haft problem, likaså mina morbröder – så jag ligger på fel planhalva om man säger så. Men du vet hur det är, det här är sådant som drabbar andra och inte dig själv, det är ju så man tänker.

Hjärtinfarkten har fått Byström att se livet ur ett annat perspektiv.

– Det blir ju så, man tänker till att hoppsan, det kan gå illa. Jag har två tvillingflickor på sju år och inte har jag tänkt att de ska bli föräldralösa redan nu. Man blir omruskad, det är väl dags att börja äta sundare och börja röra på sig, och det är så dumt egentligen att det ska till något sådant här, för att man ska göra det.

”Ska ta tag i det här”

Byström är självkritisk.

– Vi har haft de här problemen i släkten, och det är ärftligt, men likförbannat så har jag tillåtit mig själv att gå upp i vikt och inte röra på mig så mycket. Nu ska jag ta tag i det här, det har jag lovat mig själv. Gudskelov så röker jag inte i varje fall, säger John Byström och avslutar:
– Jag fick mig en rejäl omruskning, men mår bra i dag och jag är väldigt tacksam att det gick så här bra, och väldigt tacksam för svensk sjukvård.

27 november 2017 13:41

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelV64-tävlingarna flyttas till Solvalla
Nästa artikelATG:s besked – efter miljonmissen

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.