”Den frågan kommer du inte att få svar på”

119

Svante Båth, 53, kvalade in fem hästar till Svenskt Trav-Kriterium och blev historisk.

Nu kan hästarna springa in 7,8 miljoner kronor – i ett enda travlopp.

– Så länge man är med i loppet så kan ju allting hända, säger han.

Under söndagen så var det uttagningar till de klassiska och ärofyllda travloppen Svenskt Trav-Oaks och Svenskt Trav-Kriterium på nationalarenan Solvalla.

Lite av dagens kung blev hemmaproffset Svante Båth.

Anledningen: han kvalade in fem hästar till Svenskt Trav-Kriterium, något som ingen tränare tidigare lyckats med.

I finalen, som avgörs söndagen den 1 oktober, tränar Svante nästan hälften av de tolv stora finalfältet.

Då samtliga fem finalister från Svante Båths stall dessutom är med i Premiechansen, som innebär dubbla prispengar i de större årgångsloppen, så kan det bli en historisk dag – igen.

Slutar Svante Båths fem hästar på de fem främsta placeringarna i loppet så drar Svante Båths stall in 7,8 miljoner kronor – på ett enda travlopp, som varar i ett par minuter.

”Var en besvikelse”

Det var av förståeliga skäl en nöjd travtränare som gick och la sig natten mellan söndag och måndag, men tävlingsdagen började inte som Svante Båth hade önskat och ett par timmar in på tävlingsdagen upplevde han det som jobbigt.

– Jag tyckte att det började lite jobbigt, vi provade visserligen många hästar och några hästar som det kanske var gränsfall på, men det var några hästar som var en besvikelse. Staro Lochlyn framför allt som känts så bra innan och som satt så bra till, och sedan krånglade det så för henne och det var så klart inte med i beräkningarna, säger Svante Båth och fortsätter:

– Sedan var de här E3-hästarna lite sämre, men det är sådant man får räkna med. Nu gick ju Capitol Hill visserligen vidare, men Calamara´s Girl var lite segare. Vi hade toppat de till E3 och då går det inte att återhämta sig och komma tillbaka i samma knallform så tätt inpå.

Fram till och med lopp sex under tävlingsdagen så hade ingen av Svante Båths hästar lyckats ta sig vidare från uttagningarna, men efter Coin Perdus seger så var det ”proppen ur”.

– Det var lite stolpe ut till en början, men likadant kanske lite stolpe in sedan. Efter Coin Perdus seger så rullade det bara på. Jag var lite fundersam en bit in på tävlingsdagen och tänkte att fan ska det inte flyta på i dag, men det brukar jämna ut sig, även om man själv snabbt glömmer de gånger man har haft turen på sin sida.

”Jävligt nöjd med bredden”

När tävlingskvällen var över hade fem av 19 hästar från Svante Båth kvalat in till final, samtliga i Svenskt Trav-Kriterium. Det handlar om Coin Perdu, Very Kronos, Global Unspoked, Capitol Hill och Global Un Poco.

– Jättekul och jättebra, så klart. Jag tyckte på förhand att alla hade möjligheter att ta sig vidare, men Global Unspoked exempelvis hade ju inte känt på de här motståndet tidigare. De andra fyra, Global Un Poco som gick väldigt bra i våras, Capitol Hill som var med i E3-finalen, och sedan Very Kronos och Coin Perdu tycker jag visat att de räcker långt.

Med fem hästar inkvalade till Svenskt Trav-Kriterium så blev du historisk.

– Jag hörde det, jag visste inte om det och hade inte koll på det själv, men det är så klart kul, ett jättekul mervärde.

Vad säger du själv om bedriften?

– Jag har varit jättenöjd med min treåringskull, jag har varit jävligt nöjd med bredden på den, även om jag haft några toppar. Också viktigt och skönt för mig, det är ju egentligen första kullen sedan vi flyttade till Stockholm och det är skönt att se att även det här funkar jättebra.

”Du kommer inte få svar på den frågan”

Hur går dina tankar inför finalen, första söndagen i oktober?

– Träningsmässigt är det inga svårigheter, den planen hur vi lägger upp det har vi lagt upp för länge sedan, sedan är det olika hur hästarna går framåt med loppet. Ta Global Un Poco som ett exempel, han hade ju varit borta ett par månader innan och han fick ju värsta urblåsaren så han kommer antingen gå framåt eller bakåt, han kommer antingen vara bättre eller sämre med gårdagens lopp.

Vem i din kvintett har du störst förhoppningar på?

– Den frågan kan du ställa hur du vill, utan att du får något svar på den. Det jag kan säga är ju att försöksvinnarna har fördelar i och med bättre spår i finalen, men vem av dessa två jag tror mest på ger jag dig inget svar på.

Vet du vem Erik Adielsson, som körde Coin Perdu och Very Kronos till seger i uttagningarna, kommer att köra i finalen?

– Nej, vi har sagt att vi ska sätta oss ner i lugn och ro och gå igenom kuskarna.

Förstapriset i Svenskt Trav-Kriterium är två miljoner kronor, då samtliga dina fem hästar är med i Premiechansen så kan det bli en riktig pangdag den första oktober. 7,8 miljoner kronor kan det bli till stallet, om dina hästar slutar etta, tvåa, trea, fyra och femma.

– Haha ja, så länge man är med i loppet kan ju allting hända, sedan är det naturligtvis mycket som ska till. Men, lite grann får man lära sig att suga på den här karamellen och vara nöjd med det, och ta resten sen som man brukar säga. Jag är jättejättenöjd med det här och redan tidigt på året kände jag att jag hade några treåriga hästar som hade det där lilla extra, säger Svante Båth.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.