V75-vinnare fick cancer – opereras i tv: ”Blev orolig”

123

Ägarna upptäckte en knöl på V75-vinnaren och familjehästen Gärdsjö Aragon.

Det var en elakartad cancertumör. I torsdagens avsnitt av ”I djurens tjänst” i TV3 opereras stjärnhästen.

– Man blev ju lite orolig, säger tränaren och ägaren Krister Palm.

Under december i fjol upptäckte ägarna Maria Palm och Elisabet Sundgren en knöl på bröstet på deras ögonsten, travhästen Gärdsjö Aragon.

De trodde att knölen var en fettknöl, men när den växte ovanligt fort bestämde de sig för att undersöka den på Hästsjukhuset på Strömsholm.

– Aragon betyder jättemycket för mig. Han är min första riktiga travhäst som är starthäst, säger ägaren Elisabet Sundgren i programmet ”I djurens tjänst”.

– Det värsta som kan hända Aragon är ju att knölen visar sig vara farlig och det är någonting som har spridit sig till övriga kroppen. Det är väl det som skulle kunna vara det värsta. Men jag vill inte tänka att det är det som ska hända honom.

”Blödde litegran”

Efter undersökning med ultraljud visades det att knölen var en tumör och Gärdsjö Aragon tvingades till operation. Tumör och vävnad avlägsnades och V75-hästen fick sys i flera lager för att minimera risken för infektioner. Det visade sig, att efter vävnadsprov, att det var en elakartad cancertumör.

– Det var en ganska kärlrik tumör, så det blödde litegrann under ingreppet, men det var inga stora kärl, och en del fick jag snöra av, säger veterinären Elin Skärlina i programmet.

– Det hör inte till vanligheterna att hästar kommer in med så här stora knölar. De har inte samma bekymmer med tumörer, som exempelvis våra smådjur har, fortsätter hon.

Inget tyder på spridning

Gärdsjö Aragon opererades i mitten av april och gjorde sin comeback på tävlingsbanan 3 juni på Bollnäs.

I dag mår hästen bra, och tränaren och en av ägarna, Krister Palm, meddelar att det snart kan bli dags för start igen.

– Jag har kört igång honom igen. Jag gjorde ett snabbjobb i onsdags och han såg väldigt fin ut. Nu letar vi efter en lämplig start, säger Gävletränaren till Trav365.

Hur tänkte du när ni fick beskedet där i april att det var en elakartad tumör?

– Man blev ju lite orolig. Men veterinärerna sa att de är sällan att det blir metastaser och sprider sig. Det finns i dag ingenting som tyder på att det har spridit sig.

Efter ingreppet, får han extra kärlek av er nu?

– Ha ha. Jag brukar säga som så: När jag tar hand om honom så borstar jag där selen ska sitta. När tjejerna tar hand om honom blir han ompysslat flera gånger om dagen.

Gärdsjö Aragon är nio år gammal och har hittills i karriären vunnit nio av 72 starter, varav två segrar på V75. Den senaste segern togs på Färjestads V75-tävlingar 14 april i år, bara en och en halv vecka innan undersökningen.

Den senaste starten gjorde hästen på Dannero 13 augusti. Gärdsjö Aragon har sprungit in över 500 000 kronor.

 

”I djurens tjänst” har premiär på TV3 i kväll klockan 19.30 och sänds måndag till torsdag klockan 19.30. Inslaget om Gärdsjö Aragon sänds nu på torsdag.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSvensksuccén – trea i storlopp
Nästa artikel”Den frågan kommer du inte att få svar på”

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.