”Den som svarar mig lär inte vinna loppet”

136

Han slog världsrekord i våras, nobbade en inbjudan till Elitloppet och ståtar med åtta raka segrar.

Norges nya stjärntravare Ferrari B.R. är nu framme vid årets stora mål – att vinna Norskt Travderby.

– Det ser väldigt bra ut på förhand. Jag kör för ledningen och den som svarar vinner inte Derbyt, säger tränaren Per Oleg Midtfjeld.

Det är V75 även på söndagen den här veckan på Bjerke travbana i Oslo. En omgång som präglas av Norskt Travkriterium och Norskt Derby både för varmblod och kallblod. En av Norges nya superhästar dyker upp i V75-avslutningen och det är Ferrari B.R. som är favorit i Derbyt. Per Oleg Midtfjeld har tidigare tränat en av Norges bästa hästar genom tiderna, Steinlager, som vann Elitloppet. Nu har han fått fram en ny stjärna och det var i maj i år som Ferrari B.R. slog igenom på allvar då han chockade många genom att slå världsrekord. Han vann med halva upploppet på tiden 1.09,9 över distansen 2100 meter med bilstart. Ingen häst har sprungit fortare än fyraåringen över distansen på en tusenmetersbana, inte ens någon äldre häst.

– Det var ett helt enormt lopp som hästen gjorde. Han skulle inte vara i toppform den dagen men blev pigg i ledningen och bara drog iväg. Det är en fantastisk häst som har det mesta som en topphäst ska ha. Han har både teknik och kapacitet, säger Per Oleg Midtfjeld.

Är han bättre än Steinlager?

– Inte ännu. Men vid den här tidpunkten som fyraåring är han längre fram än vad Steinlager var just då. Sedan utvecklades Steinlager och blev en jävla häst. Ferrari är riktigt bra men behöver utvecklas ytterligare och få mer hårdhet för att platsa i eliten. Men han har också utvecklats väldigt mycket hela året. Så han är på rätt väg.

Ferrari B.R. blev inbjuden till Elitloppet i år men du tackade nej, varför?

– Tanken var aldrig att vara med i sådana löp redan i år som fyraåring. Det stora målet har hela tiden varit Derbyt, menar Midtfjeld som är tränare på Momarken med 14 hästar i träning.

”Lika fin nu som vid världsrekordet”

Och på söndag är man alltså framme vid det stora målet då Ferrari B.R. är favorit till att ta hem förstapriset på en miljon kronor i Norskt Travderby. Han kommer till finalen med åtta raka segrar och vann försöket lekande lätt.

– Han fick bestämma i ledningen i kvalet och vann väldigt lätt med krafter kvar. Hästen kändes bra och har sett fin ut efteråt. Jag tycker att han har hållit bra form hela året och känns lika bra som när han slog världsrekord i våras. Loppen han har gjort efter världsrekordet har han vunnit med krafter kvar varje gång.

”Kör för ledningen”

Ferrari B.R. har spår fyra bakom bilen i V75-7 över distansen 2600 meter med bilstart. Hur är känslan inför Derbyt?

– Känslan är väldigt bra. Det är klart att de andra kvalvinnarna var goa så det är inget dukat bord. Det är en väldigt bra klass på hela startfältet. Min häst blir favorit och det är inget att säga om så bra som han har varit. Han är en av de som kan vinna finalen.

Vad blir det för taktik?

– Han är rask iväg och jag satsar framåt och kör för ledningen. Det är väl möjligen Cokstile som kan svara men det blir tungt att ha Ferrari på utsidan. Om jag säger så här, den som vill ta emot och svara den tror jag inte vinner Derbyt.

Vilka ser du som värst emot?

– Born In The U.S.A. och Cokstile.

”Nu blir det jänkarvagn och första med rycktussar”

Blir det några balans- och utrustningsändringar?

– Han har gått barfota runt om hela året, utom i första starten, och det gör han nu också. Däremot ändrar jag från ett norskt huvudlag som han hade i försöket till ett helstängt huvudlag. Jag brukar variera det och han är mer på alerten med ett helstängt.

– Sedan gick han i vanlig sulky i försöket men nu blir det jänkarvagn. Dessutom blir det rycktussar för första gången. Jag har provat det i träningen och det fungerade fint. Ofta så får hästarna en extra växel i löpen när man rycker dem för första gången, säger Per Oleg Midtfjeld.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.