Derbyfinalisten Dellenit en av landets segerrikaste

166

derbyfinalisten dellenit en av landets segerrikaste

Kallblodet Dellenit från Rättvik är derbyfinalist och svensk rekordhållare i år och har tävlat i den absoluta kulltoppen.
Ändå är han i toppen bland travhästarna med flest segrar i Sverige i år med sina åtta segrar.
– Att vinna den här ligan är ingenting jag fokuserar på – men visst är det en rolig bonus! säger ägaren och tränaren och kusken David Nylander.

Gävletränaren Erik Lindegrens Ruger är landets segerrikaste häst så här långt 2022.
På torsdagen tog fyraåringen årets nionde seger i start nummer 15 på hemmabanan och seglade upp som segerrikast i Sverige.
Därefter följer fyra hästar med åtta segrar (per 221013). Unico Broline (8 segrar på 13 starter) Huddlestone (8 segrar, 13 starter), Zibor (8 segrar. 14 starter) och Dellenit då som varit först i mål åtta gånger på 23 starter. Hästens fyra tredjeplatser placerar honom trea i listan över segerrikaste.
Kusken, ägaren och tränaren David Nylander, med amatörlicens på Rättvikstravet, sålde för drygt ett år sedan en entreprenadfirma han hade hade byggt upp för att satsa helhjärtat på travet.
– Jag har varit egen företagare i hela mitt liv och byggt upp olika rörelser och firmor som jag sålt av. På slutet var mitt huvud var inte ”där” längre –  tankarna var ju för fasen hos hästarna och travsporten. Det var lätt att ta beslutet att satsa på heltid, säger han.

Galopp i derbyt
Dellenit köpte han på annons som ettåring av uppfödarna Kristin, Eva och Staffan Berg. Tidigare har han alltid hållit på med lite äldre hästar. Kallblodshingsten är den första häst han tränat upp från grunden.
Efter en hygglig treåringssäsong med en seger på 18 starter har hästen blommat ut på allvar.
Dellenit galopperade med en andraplats på gaffeln i Svenskt Kallblodsderby i juli för Mats E Djuse och tog den pengamässigt största segern i år i den näst senaste starten i Stora Fyraåringsloppet på Bergsåker med 100 000 kronor i förstapris.
Efter att ha körts till ledningen från tillägg efter dryga 600 meter av Mats E Djuse briljerade Dellenit och stack undan till seger på nya svenska rekordet 1.25,9 över 2660 meter.
– Att det blev ett svenskt rekord betydde så mycket. Segern är nog glömd ganska snabbt men ett svenskt rekord står kvar ganska länge. Hoppas jag. Att han skulle bli diskad i derbyt skriver vi på oturskontot. Mats körde för en bra placering och får galopp hundra meter före mål med chans att bli tvåa. Dellenit är ju Sveriges bästa fyraåring, men tyvärr finns det fem-sex norska som är minst lika bra, säger David Nylander och skrattar.

Rundar av med årgångslopp
Att han häst ligger trea på listan över segerrikaste travare i Sverige 2022 (och ett tag var först) är något Rättviksamatören noterat och är stolt över.
– Men det är ingenting jag fokuserar på – det är mera en det en rolig bonus. Hästen är så jävla bra och min plan är att han ska vinna många segrar flera år framöver. Jag ska försöka vara med i de sista fyraåringsloppen i år med honom och sedan får vi se, säger David Nylander.
Dellenit har hittills sprungit in 578 500 kronor på 41 starter fördelat på nio segrar, tre andra- och sex tredjeplatser.
Nylander har en häst som älskar att träna och tävla.
– En jävla tävlingsindivid och det märkte jag redan från första starten han gjorde. Han inte bara fattade direkt vad det handlar om utan tycker att det är roligt också. Hemma är han som ett lamm, hur snäll som helst, men banan får de andra hästarna passa sig om det inte ska smälla!

Föregående artikelInför V75: Läge att skrälla igen
Nästa artikelSex svenska hästar jagar segern i Europaderbyt

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.