Derbykval ikväll på Jägersro!

261

derbykval

Inga skrämmande stora favoriter.
Kanske är det förklaringen till det rekordstora intresset för tisdagens kval till Svenskt Travderby på Jägersro?
Svenskt Travderby är Sveriges största fyraåringslopp och har körts sedan 1928.
I år har anmälningsintresset varit rekordstort.
86 hästar anmäldes och insatserna betalades in av ägarna. 72 kom med och har fördelats på sex uttagningslopp på tisdagen – samtliga inom ramen för V64.
Jägersros sportchef Mats Ahlkvist har en teori om varför så många ägare tar chansen.
– Det är bara en fundering jag har, men jag tror det hjälper det till att det saknas en Maharajah eller Conny Nobell i kullen. Vet man att en häst mer eller mindre är oslagbar kanske man står över. Omvänt. Finns inte den stjärnan kanske man chansar och betalar in pengarna.
Något Mats Ahlkvist dock framhåller i första hand är derbyts starka dragningskraft på uppfödare, tränare och ägare.
– Det är ju ändå två miljoner kronor i förstapris sedan förra året. Så just prispengarna måste vi tro är en starkt bidragande faktor. Plus att loppet fortfarande så klart är det viktigaste man kan tävla i för de fyraåriga hästarna.
Det vankas tio uttagningslopp på tisdagen. Sex för den öppna klassen i derbyt, fyra för damerna i Derbystoet. De två första hästarna i mål i den öppna klassen och de tre första i stonas avdelningar är kvalificerade för finalerna söndagen 1 september. Förstaprisen går inte av för hackor: två- respektive en miljon kronor.

Sprintermästaren förstaseedad
Stefan Melanders Digital Ink och Timo Nurmos Chelsea Boko är två framträdande fyraåringar som inte anmälts till derbyt.
Svante Båths Quid Pro Quo vann Sprintermästaren i juli och är förstaseedad. Sundsvallshästen startar i V64:ans första avdelning.
– Det är klart att folk vetat om att Digital Ink och Chelsea Boko inte ska vara med och det har bidragit till att några fler nu tar chansen. Det är tio fulla uttagningslopp innan strykningar och alltså ”fullt hus”. Så det är kul. Allt bäddar för spännande uttagningar där det kanske blir lite körning också, säger sportchefen.
Hemmagardets starkaste kort är Lutfi Kolgjinis El Mago Pellini (V64-3) bland hingstarma och valackerna och Lars I Nilssons segermaskin Fascination på stosidan i ett lopp som körs direkt efter V64.

Mikael Wikner