Det är harmoni i stall Timo Nurmos

153

Det är harmoni i stall Timo Nurmos

Det är harmoni i stall Timo Nurmos.
Med Readly Express och Villiam i spetsen gör hästarna fantastiska resultat och på lördag talar allt för att den förstnämnde tar hem Svenskt Mästerskap på Åby.
– Det har regnat hela natten och hela förmiddagen, men jag känner inte regnet utan bara njuter, säger Solvallatränaren med ett skratt.

Det har inte gått någon förbi, åtminstone ingen med en gnutta travintresse, att segern med Villiam i Svenskt Travkriterium betydde oerhört mycket för Timo Nurmos. Fixstjärnan Readly Express (V75-6) har också imponerat väldeliga och överlag presterar stallets hästar fantastiskt bra. De vinner mer än var fjärde lopp och 19,5 miljoner kronor insprunget placerar Timo Nurmos på fjärde plats bland landets vinstrikaste travtränare.
– Jag har inte firat framgångarna något speciellt men det är ett firande varje dag när man får köra fina hästar. I dag (torsdag) körde jag först Villiam och sedan Readly Express… Det regnar men vilken härlig dag. Vi har många andra fina hästar också men de är stjärnor och man måste passa på att njuta när man är ute och kör, säger Timo Nurmos.

Avel redan nästa år
Treårige Villiam kommer inte att tävla mer i år och precis som två år äldre Readly Express fick göra säsongen efter att han vann kriteriet kommer han, troligen, kombinera avel och tävling nästa år.
– Det är större chans att det blir så än att det inte blir så. Intresset är helt otroligt! Tio ston är redan bokade i USA och de hör av sig överallt ifrån, Italien, Holland, Tyskland… Mellan 100 och 150 har redan frågat så han är nästan fullbokad, säger Nurmos och fortsätter:
– I Sverige är det ovanligt att börja i aveln så tidigt men man hjälper sporten att utvecklas om man låter sådana talanger betäcka tidigt och med Readly Express har vi lärt oss att det kan fungera jättebra.

”Ska självklart ha toppchans”
Något annat än att det har fungerat bra för Readly Express kan man inte gärna hävda. I fjol, efter avklarade avelsbestyr, vann han sju av åtta lopp, däribland Svenskt Travderby och Europaderbyt i Paris, och i år har framgångarna fortsatt. Näst senast satte han världsrekord för femåringar över 2 140 meter autostart när han vann Jubileumspokalen på 1.09,9 (tangerat världsrekord för alla åldrar) och senast lekte han hem EM för femåringar.
– Det är bara plus i år och han är fortsatt jättefin efter senaste loppet. Jag körde honom lugnt i dag och han är pigg och glad och fräsch och fin. Han visar riktig glädje och njuter av livet.
Readly Express är det stora affischnamnet när Åbytravet i Mölndal på lördag arrangerar sin årliga SM-dag. Femåringen går ut i huvudloppet, Svenskt Mästerskap över 2 640 meter med en halv miljon kronor till vinnaren, och från innerspår bakom startbilen blir han dunderfavorit på V75. Vinner han är det Timo Nurmos första SM-seger.
– Det är inget jag tänker på men det är alltid roligt att vara med i de här stora loppen och få visa upp en sådan fantastiskt häst. Han har toppform och ska självklart ha toppchans. Han kändes otroligt fin när jag körde honom i dag.

Föregående artikel”Bränner jag tio miljoner, har jag ändå tio kvar”
Nästa artikelJag hoppas att det är dags på lördag, säger Krister Jakobsson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.