”Det är klart att jag var orolig…”

53

Bodentränaren Petri Salmelas jättetalang Makethemark har hittills i karriären startat 20 gånger – det har slutat med 15 segrar och drygt två miljoner i intjänade prispengar.

Som tvååring vann han sex av åtta lopp, och som treåring sju av tio. Han har varit lite av kullens kung.

Men i fjol när han, som en av förhandsfavoriterna, skulle kvala till Svenskt Trav-Kriterium började problemen.

Makethemark svek i försöket som brakfavorit – då han spelad till 17 för tio dalade genom fältet.

Det visade sig att Makethemark hade en halsinfektion, och det var början på en lång och tuff period för kretsen kring hästen.

”Det finns alltid en risk”

Makethemarks tränare Petri Salmela försökte tillsammans med veterinärer få ordning på honom, men något stod inte rätt till.

– Först tänkte vi att det var en vanlig halsinfektion, men så var det ju inte, berättar Petri Salmela för Trav365 och fortsätter:

– Hästen var så hetsig, han försökte hela tiden att springa fortare, och han var väldigt hård på bettet. Det visade sig att han åkt på en sådan hård grej att han helt enkelt inte fick luft.

I två omgångar så körde de med kamera i halsen på talangen, och satte in flera medicinkurer. Ingenting hjälpte.

– Det var en sådan kraftig infektion så en muskel i halsen slutade fungera normalt, så han fick opereras. Operationen blev väldigt lyckad och redan två veckor efter operationen fick han börja röra på sig, och efter tre veckor kunde vi börja träna honom normalt.

Petri Salmela berättar hur han med andan i halsen fick se sin häst läggas på operationsbordet.

– Jag hatar operationer, och även min veterinär sa att vi först försöker med medicinering, men då inte det hjälpte så fanns det till slut inget annat alternativ. Självklart var jag orolig, jag hatar som sagt operationer och det finns alltid en risk.

”Kanske aldrig haft en sådan häst”

Men efter den väldigt lyckade operationen började arbetet med att ställa i ordning Makethemark till den här säsongen, fyraåringssäsongen. Det har börjat på bästa sätt med två segrar på två starter.

– Hästen är bättre och starkare än tidigare, redan i slutet på februari och början på mars så kände jag verkligen att han blivit ännu bättre och starkare än tidigare. De två första loppen i år så har han också visat det, säger Petri Salmela och fortsätter:

– Han tillhör den kategorien att jag kanske aldrig haft en sådan här häst tidigare, och den känslan när han kommit tillbaka på det sätt som han gjort, den är stark. Ulf Ohlsson är en viktig länk i att allting har fungerat, han har kört hästen i nästan samtliga starter och man ska veta att det här är en känslig herre. Men, när han hittar sina rutiner, sin melodi, så är det en av de klokaste hästar jag haft.

Just det där med klok, i uttagningsloppet till Svenskt Trav-Kriterium på Solvalla i fjol när hästen tävlade sjuk, försökte han berätta för Petri Salmela att han inte mådde bra.

– Han försökte säga det redan i värmningen, han var helt tokig då, och så har han aldrig varit tidigare. Han försökte ropa till mig att det här går inte, jag är inte frisk.

Att Makethemark betyder mycket för Petri Salmela gick det inte att ta miste på efter försöket till Konung Gustaf V:s Pokal senast på Åby, då Petri inte kunde hålla tillbaka tårarna efter att finalbiljetten var i hamn.

– Det är klart, det var årets första storlopp och jag har aldrig varit med i Konung Gustaf V:s Pokal tidigare. Det här är också en häst där jag hade mamman, jag har sett Makethemark på bete på Gotland bara några veckor gammal, och jag har själv kört in honom.

”Skulle betyda väldigt, väldigt mycket”

På lördag blir Makethemark favorit i Konung Gustaf V:s Pokal, där förutom en plats i historieböckerna, även väntar ett förstapris på knappt en miljon kronor.

– Det är ett otroligt fint fält på lördag, ett av de finaste fyraåringslopp jag sett. Många tipsnissar håller oss som favoriter, men jag tycker det är fyra-fem hästar som med rätt lopp kan vinna.

Vad är din känsla?

– Jag har väldigt, väldigt stor tro på honom, han har ju för det mesta bara levererat genom hela sin karriär och vinsten i försöket senast imponerade. Han hamnade egentligen två hack för långt bak senast och normalt ska det inte gå, men han fixade det.

Hur känns Makethemark för dagen?

– Riktigt, riktigt bra, det är två veckor emellan försök och final nu och formmässigt borde han vara nära toppformen nu. Han fick ett snabbjobb inför comebacken på Solvalla, två veckor till försöket, och nu två veckor till finalen, han ska vara nära toppformen. Jag tycker också man märker och ser på hans kroppsspråk att han är där, och hur han beter sig i hagen, han är så harmonisk och fin.

Vad skulle en seger i Konung Gustaf V:s Pokal betyda för Petri Salmela?

– Mycket, väldigt mycket så klart. Tar han bara fyraåringsloppen på rätt sätt kan man vänta sig vad som helst av den här hästen i framtiden, och jag tycker det är så kul att bara vara med i sådana här lopp, på den här nivån, tillsammans med ”Stockholmsgrabbarna”.

Gör du några ändringar på din häst till lördagens final?

– Nej, ingenting. Han tävlar med lätta skor, öppet huvudlag, stängd huva och vanlig vagn. Någon dag så rycker vi skorna, någon dag så blir det jänkarvagn, någon dag så rycker vi huvan. Men, siffrorna ljuger inte, han sprang 08,3 sista 800 meterna ute i spåren senast och man kan inte begära mer, han var heller inte helt trött i mål och då är det ingen idé att kräva mer, säger Petri Salmela.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet