Till Elitloppet via V75 på lördag?

194

Elitloppet via V75

Häst med elitloppskvaliteter. Edward Ale och Peter Ingves har tagit tolv segrar tillsammans. Foto: Claes Kärrstrand Foto av Kanal 75

Åbytravet dukar upp ett större smörgåsbord på lördagen där huvudnumren är finalerna i Konung Gustaf V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal.V75-5 är gulddivisionen – Algot Scotts Minne – där en plats i Elitloppet sista helgen i maj ingår i förstapriset.
Nioårige Edward Ale är en av flera kandidater till segern och tränaren Petri Puro lär inte avböja ytterligare en invitation till det stora loppet om det skulle bli aktuellt.
När hästen var fem år bjöd Solvalla in honom till Elitloppet efter en större seger i Norge. Puro avböjde då med hänvisning till hästens låga ålder.
Året efter tyckte stallet själva att tiden var mogen – men då blev den finskfödde valacken skadad i stället.
– Han har gjort det bra men varit skadad två gånger i karriären och det där har tagit tid. Det är lite synd, för han hade säkert haft lite mer att hämta annars. Det är svårt att veta med hästar som varit borta mycket hur det är med ”skallen”, men skulle det visa sig att det är samma häst som vi tror och hoppas kan det bli roligt, säger Peter Ingves, som suttit bakom i tolv av Edward Ales 18 segrar i karriären.

Endast 57 karriärstarter
Medelåldern i Algot Scotts Minne över 1609 meter är hög.
Men jämför man med exempelvis On Track Piraten, en annan nioåring, har Halmstadhästen bara gjort hälften så många starter. 57 kontra 106 karriärframträdanden.
Under fjolåret tränades Edward Ale en sväng av Pirjo Vauhkonen i Finland. I mars årsdebuterade han för Petri Puro efter att ha varit borta från tävlingsbanorna sedan i augusti.

”Jävligt bra i Halmstad”
Peter Ingves har kört i de två starterna på slutet.
– Han spurtade bra på Jägersro i årsdebuten. Nu senast blev det ju ingenting då han hoppade. Han kändes jävligt bra i Halmstad annars, där det blev galopp in i första sväng. Han tävlade i en jänkarvagn som inte riktigt passade åt honom då och hade ett helstängt huvudlag och blev lite het på kuppen också. Nu får han den gamla utrustningen igen och då hoppas vi att det ska gå bättre.
Edward Ales rekord lyder 1.10,5. Kan det vara dags för en kapning på lördag?
– Om banan skulle bli fin, så kanske lite. Petri är nöjd med träningen och allt det där. Men det är svårt att spekulera om sånt där. Vi tycker själva att han är en utmärkt sprinter, det är bara så att han inte riktigt fått visa det. Som femåring visade han i några lopp att han kan ”löva iväg” rätt så ordentligt.
…och du vill förstås till ledningen?
– Det hoppas jag ju. Han är rätt så kvick iväg och vi måste prova. Utan allt för mycket tokerier sedan skulle jag kunna tänka mig att köra i spets också. Det blir barfota som förut och troligtvis ett halvstängt huvudlag i stället för ett helstängt. Det skulle ju vara toppen om vi kom med i Elitloppet. Då hade ju Petri (Puro) två där. D.D.’s Hitman som vann i Finland kan bli en svår nöt att knäcka i Elitloppet för de andra. Hitman är så hårt tränad att han bara går framåt med varje lopp han gör också.
Stallet har Cash Crowe med i finalen av Drottning Silvias Pokal, V75-1. Hon imponerade å det grövsta med sin upphämtning efter galoppen i försöket. Tolftespåret?
– Det är en jävla kapacitet i hästen och hon är nog inte helt borta trots läget. Hon gick med skor bak sist och snubblade. Skulle banan bli fin är tanken att hon ska gå barfota bak. Kapaciteten hon visade i kvalet skulle kunna räcka till seger med lite tur. Det måste flyta en hel del från tolfte bara, slutar Peter Ingves.