”Det är klart att man blir stolt…”

20

Petter Karlsson, 25, fick Stig H:s stipendium – Anna Isabelle Karlsson blev utsedd till Årets ledare.

Det gör pappa och arbetsgivare Hans Karlsson, 61, stolt.

– Det är väl mest som pappa man blir det, säger han till Trav365.

Örebrotränaren Hans Karlsson har 31 travhästar på sin träningslista.

Verksamheten driver han tillsammans med sin fru Barbro, och sina två barn Petter Karlsson och Anna Isabelle Karlsson.

Tidigare i år fick Petter Karlsson Stig H Johanssons stipendiat, och nyligen blev Anna Isabelle Karlsson utsedd till Årets ledare 2016 av Svensk Travsport.

Hans Karlsson sträcker nog lite extra på sig just nu.

”Har gjort något meningsfullt”

– Det är väl mest som pappa man blir stolt, det är väl trevligt att de uppfattas både som flitiga och duktiga. Det är så jag upplever de också, säger Hans Karlsson till Trav365 och fortsätter:

– De är bägge två väldigt hängivna i travet och jag och min fru Barbro tycker det är jätteroligt, för vi är också väldigt hängivna själva. Det är jätteroligt, och vi jobbar ju ihop också, och det är inte alla föräldrar som har den förmånen. Oftast brukar barnen dra iväg till andra orter, ibland utomlands, och så vidare, vi har det väldigt bra och det tycker jag är kul.

Är det bara fördelar med att arbeta tillsammans med sina barn?

– Klart att det inte bara är fördelar, men alternativet att de flyttar till annan ort, annat land, eller går upp i sina jobb så man blir helt utestängd från kontakten, så är det givetvis så här man vill ha det. I många familjer så träffar man inte sina barn alls speciellt ofta, så då tycker jag det här är helt fantastiskt. Jag och Barbro säger ofta det till varandra, säger Hans Karlsson och fortsätter:

– Fast de är vuxna och har flyttat hemifrån för länge sedan så träffas vi varje dag på jobbet. Sedan är det ju som med alla ungar i vardagslag, det är både tok, glädje och ibland blir man osams. Framför allt tycker jag det är så roligt att de är så intresserade av trav, då känns det som om jag och Barbro har gjort något meningsfullt.

”Överraskande utveckling”

Varför tror du Anna Isabelle blev utsedd till Årets ledare 2016 av Svensk Travsport?

– Jag tror väl att hon hade en stor fördel att hon var känd, det finns så väldigt många duktiga ledare, och jag har sett hur duktiga de är. Här i Örebro är det en explosion, det är en fullständig explosion i intresset och att Anna kan spela en roll där gör henne så klart uppmuntrad, säger Hans Karlsson och fortsätter:

– Det är tacksamt och lite i grevens tid att det börjar bli det här intresset som fanns för, när jag började gå på trav var det fullt med folk i stallarna, och nu börjar de komma via travskolorna. Jag tror det här tv-programmet ”Stjärnkusken” gjorde sitt och att det gav en liten kick, och intresset har gjort Anna Isabelle så engagerad så hon gör ett bra jobb. Travskolan i Örebro tror jag är stark, och det är ett bra lag som arbetar kring det. För Anna Isabelle så är det här med travskolan ett lika stort intresse som träning av häst och loppkörning, hon är otroligt intresserad och går upp i det helt och hållet.

Petter Karlsson har de senaste åren fått allt större framgångar som travkusk, och har hittills i år kört in knappt 2,4 miljoner kronor. I slutet av sommaren fick han Stig H:s stipendium.

– En överraskande och fantastisk bra utveckling på Petter, men han måste ta några steg till för att det ska kunna bli den där riktiga succén, som väl står runt hörnet om han tar några steg till. Han ska förbättra sig på vissa punkter tycker jag, och det är väl de närmsta åren som han ska göra det, och utvecklas lite till. Han är på god väg att bli en riktigt bra kusk, och kan han ta de sista stegen också så kan han ta en plats bland elitkuskarna, säger Hans Karlsson och fortsätter:

– Framför allt är han en bra finishkusk, där behöver han inte utvecklas något mer, men däremot finns det andra saker som med koncentration och kanske några andra skicklighetsdetaljer som han behöver lägga till i sin talang, då tror jag han kan bli riktigt bra.

”Då höjde man mer på ögonbrynen”

Har det alltid varit givet för Petter och Anna Isabelle att hålla på med travsporten?

– De var bägge två väldigt tidiga med att de skulle hålla på med trav, men det har väl inte alltid varit helt givet. Bägge två spelade handboll och Petter blev uttagen i länslaget, Anna Isabelle var också duktig, men Petter var lite vassare. För Anna Isabelle var det trav nästan direkt, hon har alltid hängt i stallet, medan Petter kom lite senare. Petter blev nog inspirerad av Anna Isabelle, när det gick så bra för henne.

Faktum är att Anna Isabelle, som är storasyster i familjen, också fått Stig H:s stipendium, för fem år sedan.

– Det var väl kanske ännu större när hon fick det, då höjde man lite mer på ögonbrynen faktiskt. Hon har visat att hon var värd det och har fortsatt att utvecklas, för hon fick det ganska tidigt i sin karriär. Att hon fick det tidigt i sin karriär tycker jag var fantastiskt och imponerande, och Petter fick det lite senare. Det skiljer bara två år mellan dem, men hon fick det ju 2011 och Petter nu 2016, säger Hans Karlsson.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Det är klart att
man blir stolt…”

Föregående artikel”Tycker att bägge mina ska räknas”
Nästa artikelÖrjan Kihlström – den mest omskrivne

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.