Det bär till Frankrike efter V75 på lördag

25

v75 claes svensson frankrike

Foto av LARS JAKOBSSON

Moving On har gjort succé i Frankrike.
Snart får hon sällskap av en gammal stallkamrat.
Efter lördagens V75-start flyttar Örbäckens Cruella till trikolorens land.
– Att hon ska göra samma resa som Moving On har jag svårt att tro. Men man kan alltid drömma och jag tror att mycket kan passa henne där nere, säger Claes Svensson, ägare respektive tränare till de båda toppstona.

Moving Ons utveckling i Frankrike är häpnadsväckande. När Claes Svensson tillsammans med övriga delägare valde att flytta henne till franske topptränaren Fabrice Souloy förra vintern hade hon tjänat cirka 800 000 kronor. Tolv starter och sju segrar senare har sexåringen över 3,3 miljoner kronor på vinstkontot.
– Jag kan inte annat än imponeras av hennes utveckling. Hon har gått från att vara en bra unghäst till att bli en äldre stjärnhäst, säger Claes Svensson.
I söndags, på Prix d’Amerique-dagen, fick Claes Svensson och hans sambo Marie Nilsson kliva in i vinnarcirkeln på Vincennes efter att Moving On enkelt vunnit Prix Helen Johansson.
– Det var jättestort för oss, som att vinna lopp på Solvalla under elitloppsdagen.

Fantiserar om Elitloppet
Och större storloppstitlar kan det bli vad det lider. Fabrice Souloy har anmält Moving On till Prix de France på Vincennes 8 februari och därefter är siktet inställt på storloppen i Norden.
– När hästen kom sa Fabrice att hon nog kan tjäna 100 000 euro i Frankrike. I söndags sa han innan loppet att hon kan bli en stjärna i år.
– Vi har pratat om att hon ska göra en start till i februari och sedan sikta mot Finlandia-Ajo och den typen av lopp i vår och sommar. Men jag blev lite förvånad nu när jag såg anmälningarna och att han har anmält henne till Prix de France. De springer inte ifrån henne där, så mycket kan jag säga, men gissningsvis får hon bakspår och då blir det svårt att hoppas på annat än en penningplacering mot de hästarna. Samtidigt är det den typen av hästar som hon ska möta i internationella lopp framöver så det kanske är lika bra att prova.
När vårens storlopp förs på tal är det ofrånkomligt att Elitloppet på Solvalla dyker upp i tanken. Så även för Claes Svensson.
– Jag har inte vågat drömma om Elitloppet tidigare men nu har jag börjat fantisera om det i alla fall. Skulle vi få vara med där är jag den första att tacka ja.

Sista starten innan flytten
Claes Svensson har även provat sitt sjuåriga sto Örbäckens Cruella (V75-6) i Frankrike. I våras sprang hon in som trea på Vincennes och två december-starter på den franska huvudstadsbanan resulterade i en fjärdeplats och en startgalopp.
– Den senaste Frankrikeresan blev väl bara så där. I första starten när Dominik Locqueneux körde gick hon okej men senast när jag körde var hon, och kanske jag också, för laddad och det blev galopp kort efter start.
Tillbaka i Sverige skulle Örbäckens Cruella ha varit med i V75 på Jägersro 3 januari men en febersläng satte stopp för den starten. Det gör att Claes Svenssons häst kanske inte är helt på topp när hon på lördag ska ut och tampas i de jackpotkryddade V75-tävlingarna på Axevalla. Det ligger 30 miljoner kronor i sjurättspotten och Örbäckens Cruella lottades till spår nio bakom startbilen i en silverdivision över 1 640 meter.
– Nu verkar allt bra med henne men det känns väl inte som att hon har någon toppform. Därmed är utgångsläget bra. Därifrån kan vi smyga med och sedan får vi se hur hon agerar i loppet, säger Svensson innan han släpper nyheten.
– Tanken är att hon också ska ner till Fabrice Souloy efter den här starten. Ägaren vill prova och jag tycker att det är rätt att göra det nu. Hästen går snart ur silverdivisionen och då är det stoeliten som gäller. Såna körs det bara sju-åtta gånger per år och för övrigt skulle hon få starta i vanliga lopp med 30 000-40 000 i förstapris. I Frankrike är det 250 000 kronor i förstapris varje gång. Hon har redan provat på hetluften på Vincennes och kan nog göra bra ifrån sig där nere.
Betyder det här att du ger avslag på henne inför lördagens V75-start?
– Avslag vill jag inte säga. Jag är tveksam till formen och från bakspår över 1 640 meter går man inte bara ut och vinner. Men hon är bra för klassen och det är inte den allra värsta silverdivision som har körts.
– Till 99 procents säkerhet kommer hon att gå med skor. Jag tror inte på tomten utan det blir nog barfotaförbud. Jag tycker att hon är allra bäst barfota runt om, annars skulle jag inte hålla på och rycka skorna, men ett av hennes allra bästa lopp gjorde hon i Finland med skor runt om och broddar bak, så det finns nog andra som är mer missgynnade än henne av att gå med skor. Jag tycker att hon är ett garderingsstreck bland många.

Föregående artikelKallblodsäventyr i Paris
Nästa artikelNästagångare 28-31 januari 2015

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.