”Det blir bättre och bättre för varje dag”

37

Matilda, 21, har amputerat benet för att få ett bättre liv – och kunna satsa mer på travet

1 av 4 | Foto: Matilda Persson

Matilda Persson från sjukhuset efter operationen.

TRAV28 november 2017 13:44

I elva har Matilda Persson, 21, lidit av svåra smärtor efter att ha drabbats av nervsjukdomen CRPS (complex regional pain syndrome).

Nu har Sveriges första rullstolsburna travkusk amputerat sitt ben för att få ett bättre liv – och för att kunna satsa än mer på travsporten.

– Allt har gått bra, men det är en stor omställning, säger hon.

När Matilda var elva år drabbades hon av sjukdomen där en felkoppling mellan hjärnan och ryggmärgen gjorde att hennes högra ben drog sig upp mot magen och bröstet.

Hon blev snabbt sittandes i rullstol, men vägrade ge upp sin satsning på hästar och till en början ponnytrav.

2013 sändes dokumentären ”Matilda” om hennes liv tillsammans med hästarna i TV4 och i början av 2016 tog hon ut sin amatörlicens och blev därmed historisk som den första rullstolsburna kusken i trav-Sverige.

Kort därefter körde hon sitt första travlopp inför ett stort pressuppbåd.

”Stort ingrepp”

Men för att öka satsningen på travet än mer och för att få ett bättre liv bestämde sig Matilda för att amputera sitt ben som vållat såna smärtor och problem i elva år.

– Det känns som ett nytt kapitel i livet, hoppas det blir bättre, sa hon till Expressen innan operationen.

Nu är amputationen genomförd och Matilda ligger på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Ett ingrepp som Matilda själv skrivit om på sin blogg.

– Allt har gått bra, men jag har haft mycket ont efteråt, det är ett stort ingrepp, så det är inte så konstigt. Allt har som sagt gått bra, men det känns segt alltihop. Det blir bättre och bättre för varje dag, säger hon till Trav365.

– Det är en stor omställning, även om jag har haft benet upp emot mig och inte kunnat använda det så måste man ställa om balansen nu och det är lite som att börja om från början. Man får ta en dag i taget.

Varför bestämde du dig för att göra det här?

– Det är många olika anledningar, jag har haft benet så där länge och det är inte hållbart. Sen har jag haft mycket on och haft mycket infektioner, nu hoppas jag bli mycket mer rörlig, komma igång, träna och aktivera mig. Det blir bättre att träna hästar, hundra procent.

”Vill bara komma tillbaka till banan”

Träna hästar, ja. Just nu har Matilda tre hästar på träningslistan, förutom det så pluggar hon och jobbar som banfotograf.

– Jag vill utvecklas och jobba med hästar och travet. På något sätt.

På heltid?

– Jag vet inte. Det är media eller hästar som jag villa hålla på med. Jag har inget mål just nu utan vill bara komma tillbaka på banan.

Hur ser framtiden ut nu, hur länge blir du kvar på sjukhus?

– Jag tror att jag får lämna Karolinska och åka till mitt hemsjukhus redan i morgon. Vi får se. Sen vet jag inte hur länge jag blir kvar. Allt ska funka först och smärtan ska vara hyfsad, sen ska jag på rehab efteråt, men jag vet inte om jag hem däremellan.

28 november 2017 13:44

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.