”Det enda jag oroar mig för är banan”

55

Stefan Melander håller tummarna för vädret i helgen.

Volstead, som startar i Gulddivisionen, är extremt känslig för regn och lös bana enligt ”Tarzan”.

– Det enda jag oroar mig för är banan. Blir den fin tror jag på vinst, säger Melander som även berättar senaste nytt om Nuncio.

Det är dags för derbyhelgen på Jägersro med V75 lördag och söndag. Men innan Svenskt Travderby och Derbystoet ska avverkas på söndag körs det en Gulddivision på lördag där Volstead blir favorit. Stefan Melanders stjärna vann Sweden Cup, ”Lilla Elitloppet”, i imponerande stil. Han vann även Gulddivisionen på Hagmyren i sommar och var senast storfavorit i det första heatet av Åby Stora Pris men gav sig då från ledningen.

– Volstead (V75-3) har tyvärr kommit i maskin flera gånger när banorna har varit dåliga. Han är stor hästen och får inget fäste när banan blir lös eller om det regnar och den blir tung. Nu fick han heller aldrig vila efter en hård öppning i första försöket i Åby Stora Pris. Så hästen var ursäktad av det plus att han var nedsatt av banan, säger tränaren Stefan Melander.

Men Volstead gick ju bra i det andra heatet och blev trea. Då var banan också något tung efter allt regnande, hur kommer det sig att han gick så bra då?

– Ja, det är lite konstigt men hästen har alltid varit bättre i andra heatet när han har gått två lopp samma dag. Jag vet faktiskt inte varför. Det såg även ut som att han hade vunnit det loppet med tidigare lucka. Nu spurtade han bra men fick chansen för sent. Han hade en hel del krafter kvar.

– ”Volle” har visat vid flera tillfällen att han tillhör de bästa hästarna, han gör faktiskt det. Han känns bra i träningen och jag tycker att han är lika fint i ordning som när han vann Sweden Cup.

”Han ska klara av det här”

Volstead har spår två bakom startbilen i V75-3 över distansen 1640 meter. Vad säger du om uppgiften?

– Jag tycker att den ser bra ut. Han är ju startsnabb och höll enkelt ledningen från innerspåret senast mot startsnabba hästar. Han har faktiskt alltid hållit ledningen när han har haft innerspår.

– Det enda jag oroar mig för är banan men Jägersro brukar alltid ha bra bana och vi får hoppas på fint väder. Blir banan fin så hoppas och tror jag på vinst. ”Volle” har visat att han är en så bra häst att han ska kunna klara av det här då. Han kommer att gå barfota fram som vanligt och med helstängt huvudlag.

Du har även med Porthos Amok i samma lopp, vad är hans möjligheter?

– Porthos Amok (V75-3) har svårt att få till det. Det var en jättebra häst men tyvärr var han väldigt sliten när han kom hem från Frankrike. Vi har försökt bygga upp honom men haft problem att hitta vettiga lopp. Han räcker inte och är inget för spelarna. På läget kanske han kan få pengar.

Vad säger du om Level Change i V75-inledningen från innerspåret?

– Level Change (V75-1) är inte alls någon tokig häst men jag har varit lite besviken på honom. Det känns att det finns kapacitet och att han skulle kunna klara sig en bra bit upp i klasserna. Han står bra inne i loppet och har fått vila lite efter senaste starten vilket känns som att det har gjort susen. Det kanske blir svårt att vinna men han kan vara långt framme på läget. Vi kör barfota runt om den här gången, det var ett tag sedan han gick med den balansen, säger Tarzan.

”Vill köpa Nuncio”

Hur är läget med Nuncio? Han har inte startat sedan han var trea i Rättvik 24 juni. Efter det har legendariska stuteriet Hanover Shoe Farms i USA lagt ett bud och vill köpa hästen, och du sa i en tidigare intervju att du väljer mellan att matcha honom för Frankrike och Prix d’Amerique i vinter eller VM-loppet på Yonkers i USA i oktober. Vad är senaste nytt?

– Faktum är att stuteriet trycker på hela tiden och vill köpa Nuncio. Men jag har väldigt svårt att bestämma mig. Problemet med USA är att om vi säljer honom dit så måste han komma till USA före den 1 januari om han ska kunna bli godkänd som avelshingst där nästa år. Så är deras regler.

– Men det finns flera alternativ och egentligen vill man ju allting. Jag har sagt flera gånger att det skulle vara jättekul att tävla med Nuncio på Vincennes eftersom han är så stark. Han har en fruktansvärd styrka. Vi tränar för Frankrike just nu och jag vill träna honom ett tag till innan vi startar. Han behövde ha ett litet break efter senast och jag har inte bestämt när nästa lopp blir. Som jag känner just nu vill jag köra i Frankrike eftersom han blev sjuk i fjol när vi skulle åka dit och det var därför vi satsade på att tävla ett år till nu.

– Sedan finns VM-loppet i slutet av oktober också. Åker vi dit och startar där så blir han ju kvar i USA som avelshingst. Vi har ett tag till att fundera innan vi behöver bestämma oss och jag känner att det finns mycket kvar i Nuncio. Han verkar fin hästen men det har krånglat lite i år. I fjol hade vi bra flyt men det har vi inte haft i år. Men vi tar dem sen, det är lugnt, säger Stefan Melander.

”Ludde vinner Derbyt”

Till sist; du har ju en derbyhäst med på söndag i Test Drive som kvalade in via en andraplats. Han har spår tolv i finalen och körs av Björn Goop igen. Kommentar?

– Test Drive är fin, han gick faktiskt ett bra försök med en riktigt bra avslutning. Björn var väldigt nöjd med honom och han är fin.

Vem vinner Derbyt?

– Det gör Ludde med Rajesh Face.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelMardrömmen för alla V86-spelare
Nästa artikelOla: ”Är en jäkla chans man får…”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.