Mardrömmen för alla V86-spelare

66

Galopp eller seger. Vinna eller försvinna.

Fonda Boko är spelarnas mardröm.

– Jag önskar att jag skulle kunna lämna klartecken, men det går inte, säger Solvallatränaren Ulrika Wällstedt.

På onsdagen är det dags igen för Onsdag Xpress efter ett sommaruppehåll och det är Åby och Solvalla som delar på veckans V86-omgång. Nypremiären kryddas dessutom av en jackpot med tolv miljoner kronor till en ensam vinnare.

En häst som troligtvis blir betrodd i omgången är Fonda Boko (V86-4) som startar på Solvalla.

– Det är en häst man måste strecka, men tyvärr går det inte att lita på honom. Jag önskar att jag skulle kunna lämna klartecken, men det går inte, säger Ulrika Wällstedt.

Fonda Boko vinner oftast när han går felfritt, men hästen har galopperat i 19 av 33 starter och är lite av en mardröm för spelarna.

– Han gör aldrig några fel hemma i träning och är en riktig glänsare i träningen, säger Ulrika Wällstedt.

Glänser han även inför det här loppet?

– Ja, även inför det här loppet. Han känns fantastiskt fin. Han brukar även vara lika fin i värmningen och är alltid en värmningsvinnare. Han visar en sida i träning och värmning, men blandar sedan med galopper i loppen och det är otroligt frustrerande. Det går inte att beskriva med ord hur jobbigt det är.

”En ängslig häst”

Varför tror du det är så här?

– Det är inga fysiska fel på honom. Vi har haft fem olika veterinärer som kollat upp så allt är bra. Det är istället en mental historia, han är en rätt så ängslig häst. Han kan till exempel galoppera när det blir trånga situationer, men ibland hoppar han i första sväng.

Vad kände du när han lottades till spår 1 bakom startbilen?

– Spontant är det inte jättebra eftersom han är snabbast när han kommer utifrån i banan och han får övertaget. Men han är galet startsnabb, när vi satte på helstängt en gång öppnade han 1.06 och skenade men då tröttande han också…

Vad blir det för huvudlag nu?

– Han går med vanligt långsam-huvudlag, så likt hemma som möjligt. Han har även fast huva, säger Ulrika Wällstedt.

Hur går han balanserad på hovarna?

– Vi tycker att han är en barfota häst och han känns som är en flygmaskin, men han blir ännu mer ängslig barfota så vi kör med skor runt om.

Vad tror du om onsdagens uppgift?

– Det som är så svårt med honom är att man inte vet hur han kommer fungera för dagen. Han står i alla fall bra inne i sin klass eftersom hoppat bort så mycket pengar. Jag menar att det är en otroligt kapabel häst för sin klass och jag måste alltid tro på honom. Om det inte varit för den ängsliga attityden hade han varit en riktig topphäst. Jag är helt övertygad om att han tjänat över en miljon om han gått felfritt i sina starter, säger Ulrika Wällstedt.

Av 33 starter i livet har Fonda Boko travat felfritt 14 gånger och det har resulterat i nio segrar och sammanlagt elva pallplatser. I pengar har det blivit 262 800 kronor.

Kihlström i sulkyn

I onsdagens lopp körs Fonda Boko av Örjan Kihlström, det är andra gången stjärnkusken kör hästen.

– Även Örjan vet hur man kör galopp med honom, säger Ulrika Wällstedt och skrattar.

– Nej, allvarligt talat så handlar det inte så mycket om kusken när det gäller den här hästen. Han är helt okomplicerad när han fungerar och som han var vid segern på Lindsberg för tre starter sedan så hade vår sexårige son vunnit med honom. Det handlar helt om det mentala och det är också det vi jobbar med, att hålla honom på gott humör.

 

FOTNOT: Det är höstpremiär för Onsdag Xpress och det innebär att V86-tävlingarna startar 20.30 och delas mellan två banor, den här veckan Åby och Solvalla. TV-programmet V86 Direkt startar 20.00 i TV12.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.