”Det går inte att ha superform just nu”

29

”Tarzan” inför nya starten med Nuncio på V75: ”Formen kanske har gått från 65 till 70 procent”

1 av 3 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

Stefan ”Tarzan” Melander och Nuncio är tillbaka på V75 efter femteplatsen på Örebro 21 oktober.

TRAV1 november 2017 13:08

Senast föll han tungt som stor favorit.

På lördag gör fixstjärnan Nuncio ett nytt försök i högsta klassen i V75.

– Ska man starta och vinna Prix d’Amerique i januari går det inte att ha någon superform just nu, säger hästens ägare och tränare Stefan ”Tarzan” Melander.

Nuncio (V75-6) har vunnit fyra av tio lopp i år, däribland ett försök i Elitloppet, och tjänat nästan 900 000 kronor.

För en vanlig häst är det ett strålande bra resultat.

Men för en häst som Nuncio, som i fjol vann elva av elva lopp och tjänade 9,4 miljoner kronor, och som inför årets säsong aldrig hade varit sämre än trea i 51 starter, är 2017 års resultat så här långt en besvikelse.

Sexåringen kommer för alltid att vara en av de absolut bästa hästar som har äntrat en travbana men det gjorde ont i många travfans hjärtan när han i sin senast start, den andra efter drygt tre månaders tävlingsuppehåll, var chanslös och skar mållinjen som femma.

– Ledsen blir jag aldrig när det gäller den här hästen men det fattades speed i benen. Det kommer det säkert att göra på lördag också, säger Stefan Melander.

– Jag har sagt hela tiden att jag helst hade velat starta igång honom i vanliga snabblopp och inte i V75, men det finns väldigt få startmöjligheter. Går man ut i V75 är det så klart lite hårdare än vanliga lopp. Det var bra hästar i loppet och jag varnade också alla spelare i intervjuerna innan att han bara hade 65-procentig form, och då fattas det ganska mycket.

Nedsatt av förkylning senast?

Frågan många ställer sig inför lördagens jackpottkryddade V75-omgång på Bergsåker utanför Sundsvall är vilken form Nuncio har nu, med ytterligare ett lopp och två veckors träning innanför västen.

– Nuncio är väldigt speciell. Han är ingen träningsfantom men den här träningen i backen har han ändå svarat väldigt bra på. Jag vet att han har gått framåt med loppet han fick senast. Formen har kanske gått från 65 till 70 procent. Men min mening med uppehållet och träningen har varit att vi ska försöka starta i Frankrike i vinter och då måste jag starta igång honom. Det är i januari han ska vara på topp. Nu är det oktober, säger Melander och återgår i nästa mening till Nuncios senaste start.

– Sedan har det varit mycket förkylningar i Sverige över huvud taget. Jag vet inte men det kan ha satt ner formen lite.

Antyder du att han var förkyld senast?

– Jag har över 100 hästar i träning och har haft mycket förkylningar på andra hästar. Han har inte varit förkyld vad man har kunnat se men det kan ha satt ner honom lite. Det behövs inte så mycket…ska man vinna i V75 gäller det att ha hästarna på topp. Det kan ha berott på det. Vi får se på lördag.

Gillar startspåret

Vilken nivå Nuncio kommer att prestera på när han på lördag gör ett nytt försök i gulddivisionen är alltså ingen lätt sak att bilda sig en uppfattning om. Men spår 6 bakom startbilens vingar passar i alla fall bättre än innerspåret som han hade senast, och inte kunde försvara, enligt Stefan Melander.

– Spåret är egentligen inget superspår men bilen går lite fortare där ute och det passar honom bättre. Han öppnar mycket bättre när han har de lägena. Han ska gå med skor och vilken typ av vagn vi kör med bestämmer vi på tävlingsdagen.

”Tränar bra som bara den”

Nuncio får sällskap till Sundsvall av jämngamle stallkamraten Michelangelo Ås (V75-5) som har galopperat bort sig två gånger i rad. Nu startar han med spår 4 bakom startbilen i silverdivisionen.

– Han har haft dåliga spår och det har krånglat för honom, men nu har han ett kanonspår. Jag tror att han kommer att göra ett bra lopp och dyka upp där framme. Han tränar bra som bara den.

OLA JOHANSSON/KANAL75

1 november 2017 13:08

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelHenrik Hoffman far över med två hästar till Solvalla
Nästa artikelMiljonvinnaren: ”Jag kommer att spika…”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.