Henrik Hoffman far över med två hästar till Solvalla

139

Henrik Hoffman far över med två hästar till Solvalla

132 starter, 19 vinster och ett halvår senare.
Nu lämnar Visbytränaren ”ön” för att gästa Solvalla när V86 avgörs på onsdag.
– Det har flutit så pass bra att vi har kört på, här på hemmaplan men nu har vi inget val längre utan får ge oss iväg, säger Henrik Hoffman när säsongen på Visbytravet är över.

Storstaden väntar med andra ord celebert besök från ön som kanske mest är känd för sina raukar men som också är hemvist åt de något mindre travarna, gotlandsrussen. Som än i dag kan ses strosa i det vilda på Lojsta hed.
Travsäsongen på ön blir bara längre och längre konstaterar Henrik Hoffman som i år har startat på samtliga 17 travdagar, med i snitt nästan åtta hästar per tävlingsdag. Förutom en kortare tripp med sin son till Skara Sommarland har han inte lämnat Gotland på över ett halvår.
– Det kommer sig av att vi har fått mer pengar att köra om på Visbytravet och jag tycker det har varit lämpligt att tävla på hemmaplan. Men det är väldigt ovanligt, jag brukar alltid ta några utflykter.
Mätt i siffror har valet att tävla hemmavid varit en framgångsfaktor, med hela tio procentenheter har Visbytränaren förbättrat segerstatistiken jämfört med förra året.
– Jag har färre starthästar än tidigare men de har istället gått bättre. Jag är supernöjd med året så långt.
På onsdag kan segrarna bli fler när Henrik Hoffman far över med två hästar till Solvalla varav en startar inom V86. Lady Youline (V86-6) har visat framfötterna på Gotland men detta blir hennes första start på fastlandet sedan kvalet för ett år sedan.

”Tvungen att få dropp”
Det är en otroligt smittsam dialekt gotländskan, inte desto mindre när Henrik Hoffman börjar prata om sin egen uppfödning Lady Youline.
– Hon har alltid varit lovande och tog tre raka segrar i starten på karriären men blev tyvärr sjuk i somras. Hon drabbades av en rejäl korsförlamning och var tvungen att få dropp, hon blev riktigt dålig. Det var nästan så att jag tänkte att den här säsongen var körd men det visade sig inte blir fallet efter att vi ändrat på kost och träning, säger ägaren tillika tränaren.
Det nya upplägget innebär mer träning, minst varannan dag, och mindre socker liksom havre. Det här har lett till att treåringen har tagit ytterligare två segrar. Hon kommer närmast från vinst tillsammans med kusken Oskar Kylin-Blom som också fattar tömmarna på onsdag.
– Senast var hon lika fin som hon var i början på sommaren, konstaterar Henrik Hoffman.

Barfota runt om, igen
Förutom en kry Lady Youline och ett nytt upplägg växlade Visbytränaren också upp balans- och utrustningsmässigt i den senaste starten.
– Det var första gången hon gick barfota runt om och med jänkarvagn. Det föll väl ut, hon har som sagt alltid travat fint men i och med att vi tog bort skorna kunde vi även ta av skydden och då blev hon friare och rappare. Hon har inte varit startsnabb tidigare men nu var hon som en tiger när hon följde bilen, det blev en enorm effekt på så sätt, säger Henrik Hoffman som meddelar att det bli samma utrustning och balans i onsdagens uppgift, där utgångsläget inte är till deras fördel.
– Helst hade jag önskat ett framspår men spår 9 är ändå det bästa av bakspåren för hennes del och om hästen framför öppnar bra kan det räcka långt. Men nu är det annat motstånd, så klart, och det är svårt att sia. Men är hon på rätt humör och får ihop det som sist är hon med där framme. Hon vann med lite krafter kvar, vi ryckte aldrig tussarna då och hon ska till och med kunna ha gått framåt med det loppet.

Föregående artikelFelicity Shagwell stod i en klass för sig
Nästa artikel”Det går inte att ha superform just nu”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.